search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Μπιλ Γκέιτς: Δοκίμασε φιλικό στο περιβάλλον βούτυρο φτιαγμένο από… κοπανιστό αέρα (vid)

Ο Αμερικανός μεγιστάνας στηρίζει οικονομικά την εταιρεία που δημιούργησε το προϊόν

Η νεοφυής εταιρεία Savor με έδρα την Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαλείφει την ανάγκη για τη χρήση ζωικών υλικών για την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων με τη γεύση τους να διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα με τα κανονικά προϊόντα.

Η εταιρεία που υποστηρίζεται οικονομικά από Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι δημιούργησε βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα με τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Microsoft να δοκιμάζει σε βίντεο το προϊόν και να δηλώνει ότι δεν μπορεί να το ξεχωρίσει από το κανονικό βούτυρο.

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικά κεφάλαια σε διάφορα πρότζεκτ ανάπτυξης διαφόρων ειδών τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον. Έχει διαπιστωθεί ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κορυφή των δραστηριοτήτων με το μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, είναι με απλά λόγια ο κορυφαίος ρυπαντής στον πλανήτη.

Η διαδικασία

Η Savor πειραματίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων χωρίς γαλακτοκομικά για το παγωτό, το τυρί και το γάλα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που δημιουργεί μόρια λίπους, δημιουργώντας αλυσίδες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου.  Η εταιρεία λέει ότι τα προϊόντα της έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ζωικά. Τα στελέχη της Savor λένε ότι το βούτυρο τους θα μπορούσε φτάσει στην αγορά με λιγότερο από 0,8 γρμ. ισοδύναμο CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του κανονικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4 γρμ. ισοδύναμο CO2 ανά θερμίδα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα ακολουθήσουν διατροφή με τέτοια συνθετικά λίπη. Το να κάνετε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατικά για πιο «πειραματικά» τρόφιμα θα είναι σίγουρα μια πρόκληση.

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε σε ανάρτηση του: «Η ιδέα της μετάβασης σε λίπη και έλαια που παράγονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή. Αλλά οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Η διαδικασία δεν απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου, δεν χρησιμοποιεί γεωργική γη και χρησιμοποιεί λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που κάνει η παραδοσιακή κτηνοτροφία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση όπως το αληθινό, γιατί από χημική άποψη είναι».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμη

«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)

Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – Πώς ενισχύονται τα έσοδά της

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: «Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για εξαγορά εταιρειών ελαιολάδου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version