Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα ορυκτών καυσίμων που θα χρειαστούν μόνο εάν ο κόσμος χάσει βασικούς στόχους για το κλίμα, σύμφωνα με την Carbon Tracker, μια μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης.
Οι εταιρείες επένδυσαν 58 δισ δολάρια σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2021 και το 2022, τα οποία θα απαιτηθούν μόνο εάν η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αυξηθεί σε επίπεδο στο οποίο οι επιστήμονες προβλέπουν μια «κλιματική καταστροφή», όπως αναφέρεται στην έκθεση του think tank με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Ενδέχεται μάλιστα να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις 23 δισ. δολαρίων το επόμενο έτος, «συμβάλλοντας» στην υπερθέρμανση του πλανήτη περισσότερο από 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, επισημαίνει η έκθεση, με τίτλο «Paris Maligned», σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των Big Oil για νέα έργα έχουν εξελιχθεί σε μια κρίσιμη πράξη εξισορρόπησης. Η επένδυση σε μακροπρόθεσμα έργα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια σε μια εποχή που κρατικοί παραγωγοί όπως η Ρωσία έχουν δείξει προθυμία να θωρακίσουν τις προμήθειες τους, «κλειδώνοντας» τις εκπομπές για τις επόμενες δεκαετίες και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αμετάκλητης κλιματικής αλλαγής.
Στις ΗΠΑ ακόμη και οι φιλικοί προς το κλίμα Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ζητούν περισσότερη παραγωγή πετρελαίου φέτος, καθώς οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στελέχη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Chevron Corp., Μάικ Γουίρθ, επέκριναν το χτύπημα καθώς τους είπαν πρώτα να σταματήσουν και μετά να ξεκινήσουν την παραγωγή, λέγοντας ότι τέτοιες πολιτικές εμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
«Οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά τα σχέδια δαπανών των εταιρειών καθώς οι επενδύσεις σε πολλά νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου κλειδώνουν μελλοντικές εκπομπές που δεν είναι συμβατές με τη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης Μάικ Κόφιν σε δελτίο τύπου σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν περικόψει τα μακροπρόθεσμα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών τους από την περίοδο της πανδημίας, καθώς επικεντρώνονται στην επιστροφή μετρητών στους επενδυτές για τη νέα παραγωγή.
Η Exxon πρόκειται να δημοσιεύσει τον κεφαλαιακό της προϋπολογισμό για το επόμενο έτος σήμερα, Πέμπτη. Η Chevron Corp. δήλωσε χθες ότι θα διαθέσει επιπλέον 2 δισ δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες το επόμενο έτος, αυξάνοντας τον πήχη στα 17 δισ. δολάρια.
Διαβάστε ακόμη
Η «ακρίβεια Πούτιν» απειλεί ανάπτυξη, συντάξεις και παροχές
Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Άνοιξε νέο επενδυτικό κύκλο 60 εκατ. ευρώ