Τα απειλούμενα είδη είναι δύσκολο να μελετηθούν και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι μέσω των οποίων η καταγραφή τους ήταν δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει όλα τα κατάλληλα μέσα για να είναι εφικτή η παρατήρησή τους και η προστασία τους.

Για παράδειγμα, ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Βιοεπιστημών του Imperial College στο Λονδίνο, κατάφερε να συγκεντρώσει πολύτιμες πληροφορίες για αποικία πιθήκου-αράχνης (Ateles geoffroyi) που ζει στην Κόστα Ρίκα χρησιμοποιώντας συσκευές καταγραφής ήχου, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της παθητικής ακουστικής παρακολούθησης (PAM).

Τα συγκεκριμένα πρωτεύοντα ζουν σε τροπικά δάση και είναι δύσκολο να τα παρατηρήσουν οι ειδικοί, καθώς και να τα προστατεύσουν. Για αυτό το λόγο η επικεφαλής της μελέτης, βιολόγος Τζίνα Λόσον, έθεσε σε εφαρμογή την παραπάνω τεχνική τοποθετώντας σε στρατηγικά σημεία 350 συσκευές, οι οποίες μαγνητοφώνησαν τους ήχους του δάσους. Στη συνέχεια οι καταγραφές τέθηκαν υπό επεξεργασία από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν ρυθμιστεί ώστε να αναγνωρίζουν τους ήχους των πιθήκων. Συνολικά καταγράφηκαν 35.805 ώρες δεδομένων από 341 διαφορετικές τοποθεσίες σε μια έκταση που ξεπερνά τα 1.000 τ.χλμ.

Το αναπτυγμένο σύστημα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τον απειλούμενο με εξαφάνιση πίθηκο, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διαπιστώσουν ότι το είδος αποφεύγει περιοχές που έχουν αλλοιωθεί από τον άνθρωπο, μένουν μακριά από ασφαλτοστρωμένους δρόμους και αναπτύσσονται σε ώριμα δάση, με αποτέλεσμα αυτομάτως να θεωρούνται πολύτιμοι δείκτες περιβαλλοντικής υγείας.

Επισημαίνεται πως από τα 504 είδη πρωτευόντων, το 60% απειλείται με εξαφάνιση και το 75% μειώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παγκοσμίως που βασίστηκε στους ήχους της άγριας ζωής, χωρίς να ενοχληθούν οι πίθηκοι και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειάζονταν χρόνια για να συγκεντρωθούν τα δεδομένα γύρω από τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους.

«Είναι τα πιο ευαίσθητα από τα πρωτεύοντα που έχουμε εδώ. Ο πίθηκος αράχνη είναι το πρώτο ζώο που απομακρύνεται ότι υπάρχουν προβλήματα και είναι το τελευταίο που επιστρέφει μόλις αποκατασταθούν τα δάση γιατί χρειάζονται ώριμο, δευτερογενές και πρωτογενές δάσος για να μπορέσει να επιβιώσει», δήλωσε η Λόσον σύμφωνα με το Earth.com.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να διαχειριστούν προκλήσεις που προέκυψαν από ζημιές στις συσκευές από την υγρασία και άλλους παράγοντες. Με τη βοήθεια της AI for Good Lab της Microsoft αναπτύχθηκε το «Sparrow», σύστημα παρατήρησης ακουστικής και απομακρυσμένης καταγραφής με ηλιακή ενέργεια. Αυτή η ενεργειακά αποδοτική συσκευή, σχεδιασμένη να λειτουργεί αυτόνομα για χρόνια, μεταδίδει δεδομένα μέσω δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά της Γης.

«Αυτά τα απομακρυσμένα μέρη είναι τα πιο σημαντικά μέρη στη Γη από την άποψη της βιοποικιλότητας», εξήγησε ο Χουάν Λαβίστα Φέρες, επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων της Microsoft.

Η πρώτη δοκιμή του Sparrow θα παρακολουθεί τζάγκουαρ, πουλιά και πιθήκους αράχνη κατά μήκος του ποταμού Μαγκνταλένα της Κολομβίας.

Έως το 2025, το έργο στοχεύει να αναπτύξει αυτές τις συσκευές σε όλες τις ηπείρους και να επιτρέψει την πρόσβαση στα δεδομένα για τους ερευνητές. Παράλληλα, όμως, θα προστατευτούν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή έλευση λαθροθήρων και εμπόρων ζώων.

«Αυτό που δεν θέλουμε ποτέ είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι συσκευές για τους λαθροκυνηγούς για να καταλάβουν πού βρίσκονται τα ζώα», είπε ο Φέρες.

Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society ο αυτοματοποιημένος αλγόριθμος ανίχνευσης και ταξινόμησης για το κάλεσμα του πιθήκου συγκέντρωσε συνολικά 2.977 αληθή θετικά αποτελέσματα σε 273 ημέρες σε 64 από τις 341 τοποθεσίες. Για να ακούσει κανείς αυτά τα δεδομένα, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα χρειάζονταν 20 χρόνια, με ένα πρόγραμμα 8 ωρών την ημέρα επί 365 ημέρες. Εντούτοις, το σύστημα τα επεξεργάστηκε για οκτώ εβδομάδες, ενώ ένας χάρτης αναφέρει σε ποια σημεία εντοπίστηκε το ζώο.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ψηφιακό όπλο ενάντια στα «Deep Fake Videos» και «Bots»

Πλειστηριασμοί: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το διατηρητέο στη Θεσσαλονίκη (pics)

Barcode: Η τεχνολογία που μεταμόρφωσε το παγκόσμιο εμπόριο εξελίσσεται – Ποιες αλλαγές έρχονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα