Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε στη Μεσόγειο είναι γεγονός και τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες. Μπορεί μάλιστα να βρίσκεται στην Ιταλία, ωστόσο διαθέτει και μια δόση… ελληνικού «χρώματος», καθώς αναπτύσσεται στον Κόλπο του Τάραντα, από τα πλέον σημαντικά λιμάνια της Νότιας Ιταλίας, στην περιοχή της Απουλίας, αλλά και από τις παλαιότερες πόλεις, η οποία ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Σπαρτιάτες και εξελίχθηκε γρήγορα σε κορυφαίο εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο της εποχής.

Σε αυτή την «καρδιά» της Magna Grecia, τέθηκε σε λειτουργία την 21η Απριλίου το Beleolico, το υπεράκτιο αιολικό της εταιρείας Renexia, θυγατρικής του ισχυρού ενεργειακού και κατασκευαστικού Ομίλου Toto Holding. Το οποίο χαρακτηρίζεται από αρκετές «πρωτιές». Εκτός από το πρώτο στη Μεσόγειο, είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ιταλία, αλλά και το πρώτο στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί κινεζικές ανεμογεννήτριες και συγκεκριμένα του κολοσσού MingYang, που έκανε έτσι το «ντεμπούτο» του στην ραγδαία αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά θαλάσσιας αιολικής ενέργειας.

Η Renexia και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν την Μ. Πέμπτη τελετή στο λιμάνι του Τάραντα για να γιορτάσουν την έναρξη λειτουργίας και τα εγκαίνια του Beleolico, ισχύος 30 MW, το οποίο διαθέτει ανεμογεννήτριες MySE3.0-135 που παραδόθηκαν από την MingYang Smart Energy και εγκαταστάθηκαν από την Van Oord.

Το project, το οποίο αντιμετώπισε δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω των συνεπειών της πανδημίας, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα από τον Αύγουστο του 2021, όταν τα πλοία που έφτασαν στο λιμάνι του Τάραντα ξεκίνησαν να ξεφορτώνουν τις βάσεις των ανεμογεννητριών για να ακολουθήσει η θεμελίωσή τους.

Το πάρκο διαθέτει 10 ανεμογεννήτριες των 3 MW καθεμιά που είναι εγκατεστημένες μπροστά από το λιμάνι του Τάραντα σε βάθη νερού που κυμαίνονται από 3 έως 18 μέτρα. Η πρώτη ανεμογεννήτρια εγκαταστάθηκε φέτος το Φεβρουάριο και το εγχείρημα ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο των 30 MW, με βάση τον αρχικό στόχο θα παρείχε περίπου 58.200 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 21.000 νοικοκυριών. Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από πλευράς της Renexia, ο τελικός προγραμματισμός προβλέπει ότι θα παρέχει 55.600 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, καλύπτοντας τις ανάγκες 18.500 νοικοκυριών.

Οι συντελεστές, η ταρίφα και οι καθυστερήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ελήφθη από την Renexia SpA τον Φεβρουάριο του 2019. Στη συνέχεια, η ιταλική εταιρεία ανέθεσε στην Nautilus Srl τη σύμβαση για την εγκατάσταση, ανάπτυξη και συντήρηση δικτύου μέσης τάσης 30 kV, ενώ οι πύργοι κατασκευάστηκαν από την ισπανική Haizea Wind Group. Παράλληλα, οι ανεμογεννήτριες MySE3.0-135 κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν από την κινεζική MingYang Smart Energy, ενώ η εγκατάσταση των θεμελίων έγινε από την Van Oord.

Το Beleolico εξασφάλισε σε δημοπρασία τον Αύγουστο του 2016 τιμή (feed in tariff) 161,7 ευρώ/MWh. Ωστόσο, λόγω του ότι η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε μόνη της να χτίσει την ηλεκτρική διασύνδεση, δικαιούται επιπλέον 40 ευρώ/MWh, οπότε η τελική ταρίφα με την οποία μπαίνει στο σύστημα ανέρχεται στα 201,7 ευρώ/MWh.

Η ιστορία του έργου, όμως, ξεκινάει αρκετά παλιότερα καθώς η Renexia το είχε προτείνει από το 2008, αλλά κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα μόλις φέτος. Για αυτό και τα συγχαρητήρια της WindEurope για τα εγκαίνια συνοδεύονταν και από ένα αιχμηρό σχόλιο: «Η Ιταλία χρειάστηκε 13 χρόνια για να αδειοδοτήσει και να κατασκευάσει αυτό το έργο, πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα!».

Παράλληλα, η ομάδα περιβαλλοντικής δράσης Legambiente στην τελετή των εγκαινίων ανάρτησε ένα πανό που έγραφε «Συγγνώμη, άργησα», με τον πρόεδρό της Stefano Ciafini, να εξηγεί ότι «η περίπτωση του Taranto είναι δυστυχώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου, επειδή στην Ιταλία υπάρχουν πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπλοκαρισμένα λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα τα εγκαίνια του Beleolico να σηματοδοτούν ένα «σημείο καμπής» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ιταλία με επιταχυνόμενες διαδικασίες αδειοδότησης.

Σημειώνεται ότι και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, όπως οι Eni, Copenhagen Infrastructure Partners, Falck Renewables και Bluefloat Energy, δρομολογούν αντίστοιχα projects στη γειτονική χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλικές εκλογές: Η ώρα της κάλπης για Μακρόν και Λεπέν

Τι θα ισχύσει για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Μέχρι τις 30 Απριλίου τα ειδοποιητήρια

Αντριάνο Ακάρντο (TikTok): H διάσημη πλατφόρμα μπαίνει στην ελληνική αγορά