Στα επίπεδα του 1 GW φτάνουν τα μέχρι τώρα εγκεκριμένα σχέδια της BayWa r.e. στη χώρα μας μετά την εξασφάλιση χθες από τη ΡΑΕ δυο νέων βεβαιώσεων παραγωγού για φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 231,6 MW.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός όμιλος έλαβε βεβαιώσεις παραγωγού για:
– Φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 115,87968 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115,87968 MW στη θέση «Κρεμαστά Ι», της Δημοτικής Ενότητας Απεραντίων, Ινάχου των Δήμων Αγράφων, Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία, μέσω της εταιρείας “Iliako Power VIII”.
– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 115,87968 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115,87968 MW στη θέση «Κρεμαστά ΙI», της Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων, Φραγκίστας, των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία, μέσω της εταιρείας “Iliako Power IX”.
Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, η BayWa r.e. έχει ήδη ιδρύσει σειρά θυγατρικών εταιρειών στη χώρα μας, ενώ έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για τρία ακόμη μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 765 MW. Συγκεκριμένα, η μία, -την οποία έλαβε η εταιρεία Iliako Power VII-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς.
Η δεύτερη βεβαίωση, -μέσω της εταιρείας Iliako Power VI-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 84,81 MW στη Δεσκάτη Γρεβενών, ενώ η τρίτη, -μέσω της εταιρείας Iliako Power V-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 250,0575 MW στη θέση Βέρμιο ΤΕΚΕ, των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής, Βέροιας, Ελλησπόντου και Νάουσας.
Με παρουσία σε 28 χώρες
Ο γερμανικός όμιλος ξεκίνησε τη δημιουργία θυγατρικών βραχιόνων στην Ελλάδα με ιδρυτή και μοναδικό εταίρο την εταιρεία BayWa r.e. Solar Projects GmbH, από τον Απρίλιο του 2019, με την Iliako Power I και στη συνέχεια ιδρύθηκαν άλλες οκτώ παρόμοιες εταιρείες. Πιο πρόσφατες είναι οι Iliako Power VIII και Iliako Power ΙΧ, που συστάθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, με διαχειριστές τον Managing Director του γερμανικού ομίλου για την Ελλάδα Philipp Alexander Kunze και τον Θεόδωρο Αποστολόπουλο.
Ο γερμανικός όμιλος με CEO τον Matthias Taft και Πρόεδρο τον Klaus Josef Lutz έχει παρουσία σε 28 χώρες, με έργα εγκαταστημένης ισχύος 4 GW και υπό διαχείριση και εξέλιξη 10 GW, ενώ στην Ελλάδα διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και τη Λάρισα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η BayWa r.e αναπτύσσει έργα σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ (φωτοβολταικά, αιολικά, υβριδικά, βιοενέργεια κ.α.) ενώ καταγράφει σημαντικές επιδόσεις και στα πλωτά φωτοβολταϊκά. Έχει ήδη ολοκληρώσει 6 πλωτά φωτοβολταϊκά projects στην Ολλανδία, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται 11 τέτοια έργα σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, ισχύος 181 MW. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θέτει ως στόχο να προσθέσει 500MW σε πλωτά έργα τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τομέα που τώρα ανοίγει και στην Ελλάδα το «παρών» του γερμανικού ομίλου και εδώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η BayWa r.e. ανήκει στο BayWa Group, που ιδρύθηκε το 1923 στο Μόναχο, κάνει τζίρους της τάξης των 17,2 δις ευρώ, και δραστηριοποιείται σε διαφοροποιημένα πεδία της αγοράς, όπως το εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα, η γεωργία, η ενέργεια και τα δομικά υλικά. Ο τομέας ενέργειας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ομίλου, με όλες τις δραστηριότητες για τις ΑΠΕ συγκεντρωμένες στην BayWa r.e.