Όταν σε μια φυτεία μπανάνας εμφανίζεται ο μύκητας TR4 (Tropical Race 4), το μόνο που απομένει στους καλλιεργητές είναι να παρακολουθούν αβοήθητοι την καταστροφή των μπανανόδεντρων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίδοτο για τον TR4.
Μια ερευνητική ομάδα κατάφερε ωστόσο να αναπτύξει μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή της δημοφιλούς μπανάνας Cavendish, η οποία είναι ανθεκτική στον TR4. Πρόσφατα οι αυστραλιανές αρχές έδωσαν πράσινο φως για την κατανάλωσή της. Θα σώσει η μεταλλαγμένη εκδοχή QCAV-4 τη βιομηχανία μπανάνας παγκοσμίως;
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η λύση», λέει ο φυτοπαθολόγος Ρέμκο Σταμ από το Πανεπιστήμιο Κρίστιαν-Άλμπρεχτ του Κιέλου.
Ονομάζεται και Ασθένεια του Παναμά η επέλαση του μύκητα Fusarium Οxysporum TR4, η οποία καταστρέφει τις μπανάνες Cavendish, τη σημαντικότερη ποικιλία μπανάνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη Γερμανία οι μπανάνες Cavendish κατέχουν μερίδιο αγοράς γύρω στο 99%.
«Συνήθως οι Cavendish καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση μετά το μήλο», λέει ο Αντρέας Μπρίγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Εμπορίου Φρούτων (DFHV). Το 2022, τα νοικοκυριά προμηθεύτηκαν κατά κεφαλήν περισσότερες μπανάνες από ό,τι μήλα, αναφέρει έρευνα της Εταιρείας Έρευνας Αγροτικής Αγοράς (AMI). Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους κύριους λόγους είναι η τιμή τους.
Στα σούπερ μάρκετ οι μπανάνες παραμένουν ασυναγώνιστα φθηνές, παρά το μακρύ ταξίδι σε πλοία-ψυγεία από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ας σημειωθεί ότι εκτός αυτού το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό. Κατά συνέπεια «ένα κιλό μπανάνες είναι συχνά φθηνότερο από ένα κιλό γερμανικά μήλα», λέει ο Αντρέας Μπρίγκερ.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW