Οι ευκαιρίες για τις εξελίξεις στην αγορά υδρογόνου, με έμφαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, απασχόλησαν τους ομιλητές της σχετικής ενότητας του Balkan Energy Forum, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.
Σημαντικά βήματα έχουν γίνει για την ανάπτυξη της μονάδας ηλεκτρόλυσης βιομηχανικής κλίμακας «North 1», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος. Όπως είπε, έχει καθοριστεί η γη όπου θα αναπτυχθεί, από την οποία διαφαίνεται η προοπτική παραγωγής 400MW υδρογόνου. Σημείωσε, δε, ότι προχώρησε η αδειοδότηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ενώ πρέπει να δημιουργηθεί πλαίσιο λειτουργίας.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η μονάδα ηλεκτρόλυσης δεν συνδέεται απαραίτητα με ανάπτυξη ΑΠΕ, όπου αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονάδα χρειάζεται περισσότερους καταναλωτές ή δίκτυα διανομής του υδρογόνου και των παραγώγων του σε άλλες περιοχές.
Μίλησε για τη σημασία διαχείρισης της ενέργειας, τονίζοντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 «πετάξαμε» 300.000 Mwh ανανεώσιμης ενέργειας, που αρκούν για να λειτουργήσει για έναν χρόνο μονάδα ηλεκτρόλυσης 50 MW.
Συνεργασίες με το αμερικανικό State Department, αλλά και εταιρείες όπως η Siemens Energy, η Airbus, και η Hyndai έχει αναπτύξει η Advent Technologies, σύμφωνα με την αντιπροέδρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Νόρα Γουρδούπη.
Η κ. Γουρδούπη πρόσθεσε ότι η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε ως τεχνοβλαστός από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής Πάτρας, έχει 110 υπαλλήλους και 150 πατέντες παγκόσμιας κλίμακας, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 εισήχθη στον Nasdaq.
Ερωτηθείσα σχετικά με το έργο green Hipo, απάντησε ότι η εταιρεία περιμένει το «πράσινο φως» από το κράτος.
Πάνω από 30 χρόνια μετρά η ενασχόληση του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ με το υδρογόνο, όπως επεσήμανε ο διευθυντής του, Σπύρος Βουτετάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΕΚΕΤΑ είναι αρωγός στην επένδυση Hydrogen Hub, στον Δήμο Εορδαίας, με σκοπό την κίνηση δύο βαρέων οχημάτων και δύο οχημάτων προσωπικού.
Ο κ. Βουτετάκης ανέφερε ότι το ΙΔΕΠ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ανέπτυξε τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την «απανθρακοποίηση» της κίνησης των πλοίων.
Τέλος, σημείωσε ότι το Ινστιτούτο συμμετέχει σε έργα της ESA, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη χρήση ηλιακής ακτινοβολίας για αποθήκευση υδρογόνου.
Τo Balkan Energy Forum διοργανώνουν ο Τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) και η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ.
Διαβάστε ακόμη
Άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στην αραβική αγορά (pic)
Ηλεκτρισμός: Κολοσσιαίες επενδύσεις 1 δισ. ετησίως για τα δίκτυα διανομής έως το 2050
Το τρίπτυχο των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ