Μια τεράστια διαρροή μεθανίου, του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που είναι βασικός συντελεστής για την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει εντοπιστεί στη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής άνθρακα της Κίνας.
Η βορειοανατολική επαρχία Shanxi είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που η εταιρεία γεωαναλυτικής Kayrros SAS έχει αποδώσει μέχρι τώρα στον παγκόσμιο τομέα του άνθρακα και πιθανότατα η διαρροή προήλθε από πολλαπλές εξορυκτικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Λεπτομέρειες που καταγράφονται στα δορυφορικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δείχνουν το «λοφίο» περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Shanxi, στην πόλη Yangquan. Η περιοχή διαθέτει 34 ανθρακωρυχεία, σύμφωνα με το Shanxi Energy Bureau.
Το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Shanxi, το Γραφείο Ενέργειας της επαρχίας και το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Το ίδιο και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.
Όσο 800.000 αυτοκίνητα…
Ο ρυθμός εκπομπών που απαιτείται για την παραγωγή του «λοφίου» που παρατηρήθηκε στη δορυφορική εικόνα στις 18 Ιουνίου είναι αρκετές εκατοντάδες μετρικοί τόνοι την ώρα, σύμφωνα με την Kayrros. Για να γίνει κατανοητό, η απελευθέρωση 200 τόνων ανά ώρα θα είχε ως αποτέλεσμα τη θέρμανση του κλίματος για τις επόμενες δύο δεκαετίες που θα προκαλούσαν 800.000 αυτοκίνητα με ταχύτητα 60 μίλια την ώρα, σύμφωνα με το Environmental Defense Fund.
Η Κίνα είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο. Η βιομηχανία της είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία να μετριάσει τις εκπομπές μεθανίου, σύμφωνα με αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών. Τον Μάρτιο, το τελευταίο πενταετές σχέδιο της Κίνας περιελάμβανε, για πρώτη φορά, μια δέσμευση για τον περιορισμό του αερίου που παγιδεύει περίπου 80 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα τα πρώτα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωσή του.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping έχει σκιαγραφήσει το φιλόδοξο στόχο για τη χώρα να αρχίσει να μειώνει τη χρήση άνθρακα από το 2026 στο δρόμο της να φτάσει στο net-zero έως το 2060.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης Τύπου τη Δευτέρα ότι δεν γνώριζε την διαρροή και είπε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι προσπάθειες περιορισμού της χρήσης άνθρακα επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη ποσότητα CO2 που παράγεται όταν καίγεται. Αλλά η εξόρυξη του καυσίμου είναι επίσης προβληματική, επειδή οι παραγωγοί συχνά απελευθερώνουν μεθάνιο παγιδευμένο σε υπόγειες κοιλότητες για να μειώσουν τον κίνδυνο έκρηξης.
«Πολλά υπάρχοντα ανθρακωρυχεία βρίσκονται υπό κακή διαχείριση στην Κίνα», δήλωσε ο Λι Σούο, αναλυτής στην Greenpeace Ανατολικής Ασίας. “Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε για την καλύτερη παρακολούθηση των πηγών και της κλίμακας των εκπομπών μεθανίου.”
Το μεθάνιο μπορεί να συνεχίσει να διαρρέει πολύ μετά το κλείσιμο ή την εγκατάλειψη των ορυχείων και η βιομηχανία αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίου έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Methane Initiative.
Για να επιτύχει τους στόχους της για τον άνθρακα το 2060, η Κίνα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα επενδύσεων και χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίζει τις διαρροές μεθανίου, σύμφωνα με έκθεση του Environmental Defense Fund. Μπορεί επίσης να έχει νόημα για τους ίδιες τις εταιρείες εξόρυξης να λάβουν επιπλέον μέτρα για να συλλάβουν τις εκπομπές μεθανίου, καθώς το αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, ξήρανση άνθρακα ή ως συμπληρωματικό καύσιμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Η ανάλυση του λοφίου Shanxi ακολουθεί προηγούμενες εργασίες για τον εντοπισμό απελευθερώσεων μεθανίου σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νότια Αφρική, καθώς οι επιστήμονες αρχίζουν να εντοπίζουν τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών. Τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δορυφορικές παρατηρήσεις μπορούν να επηρεαστούν από την κάλυψη του νέφους, τη βροχόπτωση και τη διαφορετική ένταση του φωτός. Οι δορυφόροι μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις υπεράκτιες εκπομπές και εκλύσεις σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, σύμφωνα με το Bloomberg.