Η Ασία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου από καταστροφές που οφείλονταν σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό αναφερόμενων θυμάτων και οικονομικών απωλειών, ενώ οι επιπτώσεις των καυσώνων επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία το 2023 υπογραμμίζει τον επιταχυνόμενο ρυθμό των βασικών δεικτών της κλιματικής αλλαγής, όπως η θερμοκρασία επιφάνειας, η υποχώρηση των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ο οποίος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα της περιοχής.

«Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι απογοητευτικά. Πολλές χώρες της περιοχής βίωσαν το 2023 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, μαζί με ένα μπαράζ ακραίων συνθηκών, από ξηρασίες και καύσωνες μέχρι πλημμύρες και καταιγίδες. Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτών των φαινομένων, επηρεάζοντας βαθύτατα τις κοινωνίες, τις οικονομίες και, κυρίως, τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO Σελέστ Σάουλο.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ

Το 2023, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ασία θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης το 2023 στην Ασία ήταν η δεύτερη πιο υψηλή που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά 0,91 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000 και κατά 1,87 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990. Ιδιαίτερα υψηλές μέσες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από τη δυτική Σιβηρία ως την κεντρική Ασία και από την ανατολική Κίνα ως την Ιαπωνία, σημειώνει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, αυτές ήταν λιγότερες από το κανονικό στα Ιμαλάια και στην οροσειρά Χίντου Κους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η νοτιοδυτική Κίνα επλήγη από ξηρασία, με επίπεδα βροχοπτώσεων χαμηλότερα από το κανονικό σχεδόν για όλους τους μήνες του έτους. Η ασιατική περιοχή με τις ψηλές οροσειρές περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο παγετώνων μετά τους δύο πόλους. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο όγκος των περισσότερων παγετώνων στην Ασία έχει μειωθεί και μάλιστα με ρυθμούς που επιταχύνονται, τονίζει ο WMO. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Το 2023 αναφέρθηκαν συνολικά 79 καταστροφές που σχετίζονταν με γεγονότα υδρομετεωρολογικών κινδύνων στην Ασία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων έκτακτων συμβάντων (Emergency Events Database). Από αυτές, πάνω από το 80% σχετίζονταν με πλημμύρες και καταιγίδες, με περισσότερους από 2.000 νεκρούς και εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται άμεσα. Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες ήταν η κύρια αιτία θανάτου σε αναφερόμενα συμβάντα το 2023 με σημαντική διαφορά. Στην Ινδία, την Υεμένη και το Πακιστάν, οι πλημμύρες προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, γεγονός που υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο ευπάθειας της Ασίας σε συμβάντα φυσικού κινδύνου, σύμφωνα με την έκθεση.

Το 2023, συνολικά 17 τροπικοί κυκλώνες έπληξαν τον δυτικό Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αν και ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος του μέσου όρου, υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις και βροχοπτώσεις ρεκόρ σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Δημοκρατία της Κορέας.

Αρκετά ακραία γεγονότα βροχόπτωσης έλαβαν χώρα το 2023. Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αρκετές πλημμύρες και καταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 600 αναφερόμενους θανάτους στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ. Τον Νοέμβριο, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Υεμένη επίσης υπέστη έντονες βροχοπτώσεις και συνακόλουθες εκτεταμένες πλημμύρες.

Πολλά μέρη της Ασίας αντιμετώπισαν ακραία θερμικά φαινόμενα το 2023. Η Ιαπωνία βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Τον Ιούνιο του 2023, 16 μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κίνα κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στην Ινδία, οι σοβαροί καύσωνες τον Απρίλιο και τον Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 110 αναφερόμενους θανάτους λόγω θερμοπληξίας. Ένας μεγάλος και παρατεταμένος καύσωνας επηρέασε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας τον Απρίλιο και τον Μάιο, εκτεινόμενος μέχρι το Μπαγκλαντές και την Ανατολική Ινδία και βόρεια μέχρι τη νότια Κίνα.

«Είναι απαραίτητο οι ενέργειές μας και οι στρατηγικές μας να αντικατοπτρίζουν την επείγουσα κατάσταση αυτής της εποχής. Ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου και η προσαρμογή στην εξέλιξη του κλίματος είναι θεμελιώδεις ανάγκες» κατέληξε η Σάουλο.

Διαβάστε ακόμη: 

Mytilineos: Dual Listing σε Λονδίνο και Αθήνα

Εpsilon Νet: Διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία με ξένο επενδυτή

Αλκοόλ – ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης στα παιδιά 11-15 ετών – Tι ζητά ο ΠΟΥ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ