Μικροπλαστικά στον πλακούντα, στο παχύ έντερο, στα γεννητικά όργανα ανδρών… Τα σωματίδια που προκύπτουν από τη φθορά μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού και στη συνέχεια διαχέονται στο περιβάλλον μολύνοντας θάλασσες, ποταμούς και έδαφος, εικάζεται ότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ανάμεσα σε αυτά φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, υπογονιμότητα και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η επαφή με τον άνθρωπο πραγματοποιείται μέσα από την κατάποση νερού που περιέχει μικροπλαστικά και τα ακόμα μικρότερα νανοπλαστικά, μέσα από τρόφιμα, αλλά και με τον αέρα που αναπνέουμε. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα διαπιστώνεται ότι αρκεί η εισπνοή αέρα για να φτάσουν αυτά τα σωματίδια στον εγκέφαλο.
Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες είχαν καταλήξει σε τρεις πιθανές διαδρομές μέσω των οποίων εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό: Μέσα από την κατανάλωση τροφής και νερού, μέσω της αναπνοής και μέσω της επαφής με το δέρμα.
Τώρα, ερευνητές στο Freie Universität του Βερολίνου και στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο υποστηρίζουν ότι η μύτη αποτελεί μία από τις διόδους μέσω της οποίας τα μικροπλαστικά μπορούν να ταξιδέψουν κατευθείαν στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν κατά κάποιο τρόπο προστατευμένος, αφού ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός, ένα στρώμα κυττάρων που λειτουργεί σαν φύλακας, τον θωρακίζει από κάθε είδους παθογόνους μικροοργανισμούς και επιβλαβείς ουσίες.
Ωστόσο, τώρα αποδεικνύεται ότι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός μπορεί να παραβιαστεί, αφού ανιχνεύθηκαν πλαστικά σωματίδια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, υπάρχει ένα τρωτό σημείο από όπου τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν και αυτό δεν είναι άλλο από τη μύτη!
«Η παρουσία μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οσφρητικό βολβό υποδηλώνει την οσφρητική οδό ως πιθανή οδό εισόδου των μικροπλαστικών στον εγκέφαλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις νευροτοξικές επιδράσεις τους και επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σωματίδια μεγέθους περίπου 5,5 μικρομέτρων εντοπίστηκαν στον οσφρητικό βολβό, ένα σημείο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οσμές και κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από νεκροψία που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους από το Σάο Πάολο. Σε οκτώ από τις 15 περιπτώσεις που μελετήθηκαν βρέθηκαν σχεδόν 16 μικροπλαστικά στους οσφρητικούς βολβούς. Από αυτά τα σωματίδια εντοπίστηκαν ίνες από πολυπροπυλένιο, νάιλον και άλλα πλαστικά, με μέρος αυτών ενδεχομένως να προέρχεται από προϊόντα ένδυσης.
Η ρύπανση από μικροπλαστικά προκαλεί ανησυχία σε περιβαλλοντικό επίπεδο αλλά και σχετικά με την υγεία, καθώς όπως αναφέρει η μελέτη ενώ έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπινους ιστούς, «η παρουσία τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν έχει τεκμηριωθεί, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές νευροτοξικές επιδράσεις και τους μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί να φτάσουν στους εγκεφαλικούς ιστούς».
Τη στιγμή δε που περιβαλλόμαστε από πλαστικό, από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέχρι ρούχα και συσκευασίες τροφίμων, με το πολυπροπυλένιο και το νάιλον να πρωταγωνιστούν, η υπόθεση ότι η μύτη αποτελεί σημείο εισόδου τέτοιων ρύπων στον εγκέφαλο εγείρει ερωτήματα για τις επιπτώσεις στην υγεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές νευροτοξικές επιδράσεις που προκαλούνται από τα μικροπλαστικά στον εγκέφαλο και την ευρέως διαδεδομένη περιβαλλοντική μόλυνση με πλαστικά – αναφέρουν οι ερευνητές – τα αποτελέσματα θα πρέπει να προβληματίσουν τη στιγμή που αυξάνονται οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, να διεξαχθούν μη επεμβατικές τεχνολογίες απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία, για να ξεπεραστούν οι σημερινοί περιορισμοί στην ανάλυση ιστών διαφόρων ανθρώπινων οργάνων και να βελτιωθεί η κατανόηση των κινδύνων των μικροπλαστικών για την υγεία.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
ΠΑΣΟΚ – Η τελευταία ευκαιρία: Οι κάλπες βγάζουν τέλμα ή ισχυρή αντιπολίτευση
Μέση Ανατολή – Ισραήλ: Μπαράζ επιθέσεων σε Βηρυτό και Γάζα εν αναμονή της απάντησης σε Ιράν
Το mega deal δυο Ελληνοαμερικανών billionaires στις αθλητικές business (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ