Mια ισχυρή συμμαχία για ένα από τα σημαντικότερα asset στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, έκρυβαν οι υποψηφιότητες για το 20% της Αριάδνη Interconnection που κατασκευάζει το καλώδιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Αττικής συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κοινοπραξία υπό την Αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Macquarie που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού της 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Aριάδνη Interconnection, συμμετέχει και εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.
Η «Phaethon Holdings Single Member SA», όπως ονομάζεται, με πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο είναι εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2006. Πρόκειται για εταιρεία συμμετοχών, η οποία προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η κ. Ελμίνα Κοπελούζου και μέλος ο κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος, επικεφαλής της Gastrade που κατασκευάζει το FSRU Αλεξανδρούπολης. Για τον Ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο είναι η δεύτερη συμμαχία με τον διεθνή επενδυτικό όμιλο της Macquarie, η οποία εκδηλώθηκε προ μηνών και στον διαγωνισμό για την διεκδίκηση της Αττικής Οδού. Το ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου όπως αντίστοιχα και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία επίσης συμμετέχει στον διαγωνισμό δεν είναι τυχαία.
Πέρσι και οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε επικαιροποίηση αρκετών αδειών αιολικών πάρκων στην Κρήτη αφού η ανάπτυξη του καλωδίου δημιουργεί νέα δεδομένα στο νησί και θα δώσει την δυνατότητα να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το αιολικό και ηλιακό δυναμικό του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι με το μεγάλο εκτόπισμα στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είχαν σχεδιάσει στην Κρήτη δύο διαφορετικά πρότζεκτ που προέβλεπαν 1000MW έκαστο και διαφορετικές διασυνδέσεις. Ωστόσο, από το 2017 ενοποιήθηκαν με στόχο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης, σε ένα σύνολο έργων συνολικής ισχύος 950 MW. Επιπρόσθετα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ενεργό εμπλοκή στην κατασκευή της Μεγάλης Διασύνδεσης συνολικού ύψους άνω του 1 δις. ευρώ καθώς έχει αναλάβει σε συνεργασία με την Siemens τους υποσταθμούς μετατροπής.
Το 20% της Αριάδνη διεκδικούν δύο ακόμη εταιρείες. Η Κινεζική State Grid Belgium, θυγατρική της μητρικής εταιρείας, η οποία ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ και η Ιταλική Terna διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να «τρέξει» πολύ γρήγορα τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Υπολογίζεται ότι εντός του μήνα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υποψήφιων της α΄φάσης ώστε δεσμευτικές προσφορές να μπορούν να υποβληθούν αρχές του νέου έτους.
Διαβάστε ακόμα:
Πίεση των «θεσμών» για εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες
Cycladic: Aνοίγει τώρα τα φτερά της στο Αιγαίο – Oι πρώτες πτήσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη
Τρελές «σφαίρες» οι τιμές: Αυξήσεις έως 332% «πνίγουν» την αγορά και τα νοικοκυριά