search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Απόβλητα: Βριλήσσια, δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και Ψυχικού-Φιλοθέης οι «πρωταθλητές» της ανακύκλωσης

Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης- εκπτώσεις άνω του 25% στις χρεώσεις των δήμων με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης

Και στους 66 δήμους της Αττικής που αποτελούν μέλη του Ενιαίου Συνδέσμου για την διαχείριση των αποβλήτων, θα έχουν διανεμηθεί ως το τέλος του 2022, 200 καφέ απορριμματοφόρα και 39.200 κάδοι για να οργανώσουν καλύτερα τη συλλογή βιοαποβλήτων.

Μέχρι σήμερα, 48 Δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευθεί δωρεάν 114 καφέ απορριμματοφόρα και περίπου 15.000 καφέ κάδους ενώ υπάρχουν 60 κινητά πράσινα σημεία που εκτελούν 700 δρομολόγια το μήνα, συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά και προωθούν την ανακύκλωση.

Όπως ανέφερε χθες, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσιάζοντας το νέο Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, με ενέργειες της Περιφέρειας εξασφαλίστηκαν κοινοτικοί πόροι ύψους 98,3 εκ. ευρώ για υλοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της ανακύκλωσης, εξαιτίας αφενός των πολύ υψηλών στόχων της Κομισιόν (55% ως το 2025 και 10% υπόλειμμα ταφής ως το 2030), αφετέρου λόγω της νέας τιμολογιακής πολιτικής που επιβραβεύει όσους ανακυκλώνουν και στέλνουν μικρότερες ποσότητες σκουπιδιών στη Φυλή.

Από τις αρχές του έτους, η επιβάρυνση του φόρου ταφής που αυξάνει τα κόστη των δήμων της Αττικής, σχεδόν κατά 35 εκατ. ευρώ ανά έτος έχει μπει σε εφαρμογή. Με την τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, αποδείχτηκε ότι δήμοι με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης έχουν εκπτώσεις που μπορούν να ξεπεράσουν το 25% στις χρεώσεις τους.

Τι είναι το παρατηρητήριο

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΣΔΝΑ, στην προσπάθειά τους να ενθαρρύνουν την μετάβαση στην κυκλική οικονομία και να δώσουν στους πολίτες σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης της ανακύκλωσης ανά δήμο, δημιουργούν το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία κάθε πολίτης της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, θα μπορεί να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, την πορεία της ανακύκλωσης σε κάθε δήμο του λεκανοπεδίου αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας.

Μέσα από την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου, θα μπορεί ο καθένας να δει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, του tablet ή του κινητού του στοιχεία όπως τα ποσοστά ανακύκλωσης ανά δήμο στα ανακυκλώσιμα υλικά και τα βιοαπόβλητα, τις επιδόσεις του, σε σχέση με άλλους παρόμοιους σε χαρακτηριστικά δήμους, την ετήσια απόδοση της ανακύκλωσης σε δήμους και Περιφέρεια, τις  δράσεις που  υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ,  για να βοηθήσει τους Δήμους και τους πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο κ.α.

Αυξήθηκε η διαλογή στην Πηγή

Ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε ζητήματα ανακύκλωσης κ. Α. Μαυρόπουλος παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ανακύκλωσης ανέφερε χθες πως πέρσι παρατηρήθηκε αύξηση της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) κατά 45.000 τόνους σε σχέση µε το 2020.

Συνολικά, συλλέχθηκαν 700 τόνοι ανά ηµέρα, εκ των οποίων 596 τόνοι είναι ανακυκλώσιµα και 104 τόνοι βιοαπόβλητα.  Η ανακύκλωση ανά κάτοικο και έτος στην Αττική αυξήθηκε από 55 κιλά το 2020 στα 67 κιλά το 2021. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα βιοαπόβλητα (από 12 στα 19 κιλά ανά κάτοικο και έτος) και μικρότερη στα ανακυκλώσιμα υλικά (από 43 στα 48 κιλά ανά κάτοικο και έτος).

Ποιοι Δήμοι είναι οι  «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση

Στο σύνολο της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης 35,4%. Ο Δήμος Βριλησσίων, είναι ένας δήμος που ανακυκλώνει πάνω από το 1/3 των οικιακών αποβλήτων του.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 33,4% και στην τρίτη θέση, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 26,4%.

Στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς βιοαπόβλητα, πρώτος είναι επίσης ο Δήμος Βριλησσίων, με ποσοστό 23,1%, δεύτερος είναι ο Δήμος Παιανίας με ποσοστό 18,7% και τρίτος ο δήμος Πεντέλης με ποσοστό 16,2%.

Στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ξεχωρίζει  ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 20,3%, μια επίδοση που συνιστά ποιοτικό και ποσοτικό άλμα για το συγκεκριμένο δήμο, στην δεύτερη θέση είναι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό 14,5% και στην τρίτη θέση ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 13%.

Στην κατηγορία της συνολικής ανάκτησης υλικών, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, πρώτος δήμος είναι ξανά ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανάκτησης 30,4%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 28,6% και στην τρίτη θέση ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό ανάκτησης 19,1%.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε χθες πως στη βούληση της διοίκησης είναι δύο φορές το χρόνο, μία ανά εξάμηνο, να ανακηρύσσονται και να επιβραβεύονται με διάφορους τρόπους οι πρωταθλητές κάθε εξαμήνου, σε όλες τις κατηγορίες. Η αρχή θα γίνει από το Σεπτέμβριο του 2022, όταν θα έχουμε πλήρη στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

Exit mobile version