Δεν ήταν αρκετές οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών για να αναπτερώσουν το ηθικό των κατοίκων της Απουλίας στη νότια Ιταλία, οι οποίοι βιώνουν για μία ακόμα χρονιά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με την ξηρασία να πλήττει όλη την περιοχή.
Η Απουλία, έπειτα από τη Σικελία, τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μέτρα για συγκρατημένη κατανάλωση νερού από τους πολίτες και επείγουσα άρδευση – με υψηλό κόστος για τη λειτουργία υδροφόρων – για τους αγρότες που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Απουλίας ενέκρινε Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, σύμφωνα με το οποίο απευθύνεται έκκληση σε πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς να κάνουν χρήση του νερού με υπευθυνότητα.
Το νερό, τονίζει το συμβούλιο, είναι λιγοστό στους ταμιευτήρες, με τον περιφερειακό σύμβουλο Γεωργίας, Ντονάτο Πεντασούλια, να καλεί τους κατοίκους να το χρησιμοποιούν με φειδώ.
«Μάννα εξ ουρανού» χαρακτηρίζει τις πρόσφατες βροχοπτώσεις η Coldiretti Puglia, τοπικό παράρτημα της πιο σημαντικής αγροτικής ένωσης της Ιταλίας, αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι για να προσφέρει ανακούφιση η βροχή πρέπει να έχει διάρκεια και κυρίως να μην είναι καταστροφική με ισχυρές καταιγίδες.
Όλα αυτά, τη στιγμή που οι ζημίες υπολογίζονται από την ιταλική ένωση σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών, με τις σοδειές να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και με κίνδυνο να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ. Μεγάλα θύματα της ξηρασίας τα κεράσια, το σιτάρι, το μέλι, οι ελιές των οποίων η παραγωγή μειώθηκε κατά 50% με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων εμπόδισε την ανάπτυξη καλλιέργειας μανταρινιών που αναγκαστικά κατέληξαν να πολτοποιηθούν καθώς δεν ήταν δυνατή η αξιοποίησή τους. Μείωση, όμως, παρατηρείται και στην παραγωγή σιταριού και επομένως στην παρασκευή ψωμιού όπως και ζυμαρικών – «βασιλιάς» της ιταλικής κουζίνας. Την ίδια ώρα, επηρεάζεται σημαντικά και η σίτιση των ζώων, αφού τα βοσκοτόπια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο. Από την ξηρασία, όμως, απειλούνται κι οι τομάτες, αλλά και οι φθινοπωρινές καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων που φυτεύονται τον Αύγουστο.
Η Coldiretti Puglia κάνει λόγο για την εφαρμογή απαραίτητων μέτρων ώστε να κατασκευαστούν νέα συστήματα άρδευσης, αλλά και έργα υποδομής για τη συντήρηση, την εξοικονόμηση, την ανάκτηση και την ανακύκλωση του νερού με την ενίσχυση του δικτύου των ταμιευτήρων, αλλά και τη χρήση πρώην λατομείων για τη συλλογή του βρόχινου νερού.
Ο διευθυντής της, Πιέτρο Πιτσόνι, κρίνει απαραίτητη την αυστηροποίηση στη διαχείριση των υδάτων, καθώς και την ανάγκη ολοκλήρωσης πολλών ημιτελών έργων, τα οποία βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση, και ζητεί την επέκταση ταμιευτήρων ώστε να γίνουν κατάλληλοι για τη διανομή νερού σε όλη την περιοχή, η οποία κατέχει τα πρωτεία για τις λιγότερες βροχοπτώσεις σε όλη την Ιταλία. Ακόμα και όταν βρέχει, ωστόσο, το νερό δε συγκεντρώνεται και επομένως δεν αξιοποιείται με συνέπειες για όλους τους παραγωγικούς τομείς και τον ίδιο τον πληθυσμό.
Οι αγρότες τώρα φοβούνται συρρίκνωση της αγοράς, με δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οικονομικό τομέα, με την Coldiretti Puglia να τονίζει πως όλος ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στο «κόκκινο» με φρούτα και λαχανικά να «καίγονται», με τα ζώα να υποφέρουν από τη ζέστη και την έλλειψη νερού και επομένως να παράγουν έως και 30% λιγότερο γάλα σε σύγκριση με άλλες περιόδους.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Airbnb που δεν «άνοιξαν βιβλία» και αδήλωτες εισπράξεις μέσω Booking στο στόχαστρο της εφορίας
Αυτή είναι η νέα 5* ξενοδοχειακή άφιξη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Σεπτέμβριο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ