Startup εταιρεία που αναπτύσσει μια τεχνολογία για την αποθήκευση ενέργειας σε λιωμένο αλάτι συγκέντρωσε περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια από υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του πλουσιότερου ανθρώπου της Δανίας.

Η Hyme, όπως ονομάζεται η startup, θα ξοδέψει μερικά από τα χρήματα σε μια πιλοτική μονάδα προκειμένου να βρει νέους τρόπους αποθήκευσης αχρησιμοποίητης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από αιολικά και ηλιακά πάρκα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ask Lovschall-Jensen σε συνέντευξή του. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η δανέζικη εταιρεία εξετάζει ήδη έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης «για να διασφαλίσει ότι μπορούμε να κατευθυνθούμε προς την παγκόσμια ανάπτυξη», σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Η Δανία εξασφαλίζει περίπου το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αιολικά πάρκα, αλλά συχνά αδυνατεί να χρησιμοποιήσει όλη την ενέργεια που παράγεται τη νύχτα όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη. Το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί το 2021 επειδή οι ταχύτητες του ανέμου ήταν χαμηλότερες από τις κανονικές και οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η Hyme, ένα spinoff της πυρηνικής startup Seaborg Technologies Aps, εκτιμά ότι το μοντέλο αποθήκευσης που επεξεργάζεται μπορεί να διατηρήσει ενέργεια με κόστος περίπου 20 δολάρια/kWh και να την αποθηκεύει για έως και 14 ημέρες χωρίς να χάσει σημαντική θερμότητα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τη μέθοδό της χρησιμοποιώντας αλάτι υδροξειδίου, ένα διαβρωτικό υλικό γνωστό ως καυστική σόδα. Όταν θερμαίνεται και λιώνεται σε υγρό, το υδροξείδιο του άλατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και τη μετάδοση ενέργειας στο 1/10 του κόστους των ηλιακών αλάτων.

Στους επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες της Seaborg, μεταξύ των οποίων και ο Δανός δισεκατομμυριούχος Anders Holch Povlsen μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Heartland A/S.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Heartland, Lise Kaae, αναμένει ότι η κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και λέει ότι η Hyme έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μία από τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Αν και γνωρίζουμε ότι επενδύουμε σε πολύ πρώιμο στάδιο, πιστεύουμε ότι η επένδυση στην καινοτομία σε αυτόν τον τομέα μπορεί να κάνει τη θετική διαφορά», δήλωσε η Kaae.