H Apollo Global Management Inc. ηγείται μιας ομάδας επενδυτών με στόχο την εξαγορά μετοχών της Saudi Aramco, έναντι 10 δισ δολαρίων.
Η κοινοπραξία, που θα συμπεριλαμβάνει επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, έχει επιλεγεί, σύμφωνα με το Bloomberg, για να υποβάλει τελική προσφορά, δηλαδή είναι πιο κοντά από όλους τους ανταγωνιστές. Η Aramco, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, έχει περιορίσει την ομάδα των υποψηφίων με αποτέλεσμα «βαριά ονόματα», όπως η Brookfield Asset Management Inc. και η BlackRock Inc. να έχουν τεθεί εκτός συμμετοχής.
Ωστόσο, αν και η κοινοπραξία της Apollo θεωρείται σήμερα ως κορυφαίος υποψήφιος «μνηστήρας» , θα μπορούσε να επικρατήσει και μια από τις λοιπές εταιρείες που θα υποβάλουν προσφορά.
Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να επιλέξει τον πλειοδότη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν και δεν αποκλείεται τελικά να αποφασίσει να μην πουλήσει τις μετοχές.
Το άνοιγμα του Ριάντ σε ξένους επενδυτές
Εάν επιτευχθεί το deal, θα μπορούσε να καταταχθεί στις μεγαλύτερες συμφωνίες του τομέα των υποδομών της φετινής χρονιάς και ασφαλώς να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες της Apollo, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Η πιθανή πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας να κάνει περαιτέρω ανοίγματα σε ξένους επενδυτές και να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να διαφοροποιήσει την οικονομία της. Οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων επίσης βοηθούν τον ενεργειακό γίγαντα να συνεχίσει τις πληρωμές στους μετόχους καθώς και τις επενδύσεις σε πετρελαϊκά πεδία και έργα διύλισης. Η εταιρεία πλήρωσε πέρυσι μέρισμα 75 δισ δολαρίων, -το υψηλότερο από οποιαδήποτε εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο-, το οποίο αποδόθηκε σχεδόν ολόκληρο στο κράτος.
Τα διεθνή funds που επενδύουν σε υποδομές (infrastructure funds) διαθέτουν αυτή την περίοδο κεφάλαια- ρεκόρ και αναζητούν περιουσιακά στοιχεία με προβλέψιμες αποδόσεις. Πέρυσι, η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αμπού Ντάμπι πούλησε μερίδιο 10,1 δισ δολαρίων σε αγωγούς φυσικού αερίου σε μια ομάδα έξι επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των GIP και Brookfield.
Η JPMorgan Chase & Co. και η Moelis & Co., η επενδυτική τράπεζα της Wall Street που συμμετείχε επίσης στη συμφωνία του Αμπού Ντάμπι, συγκαταλέγονται μεταξύ των συμβούλων της Aramco.