Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον όταν θα χρειαστεί να επιλέξετε από το μενού του εστιατορίου το γεύμα που θα απολαύσετε, το πιθανότερο είναι ότι ανάμεσα στις προτάσεις θα βρίσκεται και η μπριζόλα από… κυανοβακτήρια.
Σε μία προσπάθεια να ελαττωθεί η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας και γαλακτοκομικά), εξαιτίας των επιπτώσεων στον πλανήτη και τον άνθρωπο, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον και λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία.
Δεν είναι λίγα τα φυτικά προϊόντα ως αντικατάσταση του κρέατος και του γάλακτος που μπορούν να αγοραστούν με ευκολία από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς: Σόγια, τόφου, τέμπε, βρώμη, φύκια και άλλα πολλά.
Ωστόσο, η καλλιέργεια μερικών εξ αυτών δεν είναι βιώσιμη, όπως στην περίπτωση της σόγιας, για την παραγωγή της οποίας έχει «θυσιαστεί» σημαντικός αριθμός εκτάσεων στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Πώς, λοιπόν, μπορεί να συνυπάρξει η βιωσιμότητα με την εναλλακτική πρωτεΐνης αλλά και ένα ικανοποιητικό γευστικό αποτέλεσμα; Ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέπτυξε σύστημα για την παραγωγή πρωτεϊνικών ινών από κυανοβακτήρια που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτές που εντοπίζονται στο κρέας, με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους να δημοσιεύονται στο περιοδικό Acs Nano.
Τα κυανοβακτήρια (Cyanobacteria) αποτελούν φωτοσυνθετικούς προκαρυωτικούς οργανισμούς και η αρχική τους ονομασία ήταν κυανοφύκη, ωστόσο ελάχιστη σχέση έχουν με τα φύκια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρούνται οι «πρωτοπόροι» της φωτοσύνθεσης, καθώς υπάρχουν στοιχεία από απολιθώματα για την ύπαρξή τους πριν σχεδόν 3,5 δισ. χρόνια, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οξυγόνωση της γήινης ατμόσφαιρας.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δεν κατάφεραν μόνο να χρησιμοποιήσουν τα γαλαζοπράσινα βακτήρια ως υποκατάστατο πρωτεΐνης, αλλά και να τα… πείσουν να παράγουν ίνες πρωτεΐνης που θυμίζουν εκείνες του κρέατος. Το επίτευγμα αυτό μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που θα έχουν τη γνωστή σε όλους υφή και θα απαιτούν ελάχιστη επεξεργασία.
«Τα κυανοβακτήρια, γνωστά και ως κυανοφύκη, είναι ζωντανοί οργανισμοί που καταφέραμε να τους κάνουμε να παράγουν μια πρωτεΐνη που δεν παράγουν φυσικά. Το ιδιαίτερα συναρπαστικό εδώ είναι ότι η πρωτεΐνη σχηματίζεται σε ίνες που μοιάζουν κάπως με εκείνες του κρέατος», δήλωσε ο Πολ Έρικ Τζένσεν, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που διεξήγαγε την έρευνα.
«Πρόκειται για έναν οργανισμό που μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί με βιώσιμο τρόπο, καθώς επιβιώνει με νερό, ατμοσφαιρικό CO2 και ήλιο. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει στα κυανοβακτήρια ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ως βιώσιμο συστατικό», πρόσθεσε ο Τζένσεν, ο οποίος πέρα από την ιδιότητα του καθηγητή είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που ειδικεύεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και στη βιοχημεία των φυτών.
Στόχος της ομάδας είναι να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα κυανοβακτήρια στο σύνολό τους και όχι μόνο το τμήμα των πρωτεϊνικών ινών τους, καθώς αυτό θα περιόριζε την επεξεργασία αφού αν αυτή πραγματοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό διακυβεύεται η διατροφική αξία ενός συστατικού και καταγράφεται υψηλή κατανάλωση ενέργειας.
Βέβαια, όπως επισήμανε ο καθηγητής στο Science Daily θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή πρωτεϊνικών ινών από κυανοβακτήρια.
Ωστόσο, διατηρεί την αισιοδοξία του: «Πρέπει να τελειοποιήσουμε αυτούς τους οργανισμούς ώστε να παράγουν περισσότερες πρωτεϊνικές ίνες και με αυτόν τον τρόπο να τους ωθήσουμε να δουλέψουν για εμάς. Κάτι σαν τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, τις οποίες έχουμε εκμεταλλευτεί για να παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Μόνο που στην περίπτωση των κυανοβακτηρίων, αποφεύγουμε κάθε ηθικό προβληματισμό σχετικά με την ευημερία των ζώων. Δεν θα πετύχουμε το στόχο μας αύριο, εξαιτίας κάποιων μεταβολικών προκλήσεων στον οργανισμό που πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε. Αλλά είμαστε ήδη στη διαδικασία και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Άλλωστε, κυανοβακτήρια όπως η σπιρουλίνα καλλιεργούνται ήδη βιομηχανικά σε αρκετές χώρες, η παραγωγή της οποίας γίνεται συνήθως σε λίμνες ή σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους.
Σύμφωνα με τον Τζένσεν, η Δανία είναι το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία «εργοστασίων κυανοβακτηρίων», καθώς η χώρα διαθέτει εταιρείες βιοτεχνολογίας με τις κατάλληλες υποδομές.
Το μόνο που μένει, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε… μέτρια ή καλοψημένη μπριζόλα από κυανοβακτήρια.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
5 φυτά για τον κήπο σας που φέρνουν την άνοιξη
Πρωταθλητές σε μεταβιβάσεις απαιτήσεων αναδεικνύονται τα funds
Ποια είναι τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα σήμερα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ