search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα η μεγάλη δοκιμασία του ηλεκτρικού συστήματος

Περικοπές παραγωγής ΑΠΕ έως 800 MW το βασικό εργαλείο για να γλιτώσουμε το μπλακ άουτ- Μόνιμος πονοκέφαλος η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Γενναίο ψαλίδι στην παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ αρχής γενομένης από τις μέρες του Πάσχα με σχεδιασμό σε επίπεδο εξαμήνου, επιβάλλει η αντιμετώπιση της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας που βάζει σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα καθώς συμπίπτει με την ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Το πρόβλημα που έκανε προ ημερών γνωστό ο ΑΔΜΗΕ και προκάλεσε την άμεση και γρήγορη ανταπόκριση της ΡΑΕ και της ομάδας διαχείρισης κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Αρχής κ. Δημήτρη Φούρλαρη, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, οδηγεί στην λήψη προληπτικών μέτρων και ενός νέου οδικού χάρτη, με στόχο να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι ευστάθειας του συστήματος.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του newmoney, αυξημένη επαγρύπνηση υπάρχει για τη Μεγάλη Εβδομάδα (από Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα), περίοδο που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να είναι σε άμεση ετοιμότητα για περικοπές από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των διαχειριστών το ύψος των περικοπών παραγωγής ενέργειας μόνο για τις μέρες του Πάσχα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 800 MW από σταθμούς που είναι διασυνδεδεμένοι με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και υπολογίζονται συνολικά σε 6.500 MW.

Σε περικοπές ΑΠΕ, κυρίως αιολικών πάρκων προχωρεί αντίστοιχα και ο ΑΔΜΗΕ, απόφαση η οποία συναντά αντιδράσεις στους κόλπους των παραγωγών παρά το γεγονός ότι οι διακοπές προβλέπονται σε αρκετές από τις νέες συμβάσεις.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα ειδικά για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο που τα χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών και χαμηλότερης ζήτησης. Με βάση τον προγραμματισμό μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιχειρήσει να περικόψει επιπλέον 700 MW μέχρι το επόμενο εξάμηνο.

Τα νέα μέτρα προβλέπεται να αποκτήσουν και ένα θεσμικό μανδύα με τις κατάλληλες προσαρμογές στο κανονιστικό πλαίσιο καθώς οι περικοπές θα αποτελέσουν το «ευαγγέλιο» των διαχειριστών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων μαζί με άλλα δύο μέτρα για όλο το επόμενο διάστημα. Την χρήση αντλιών εφόσον το επιτρέπουν οι στάθμες των ταμιευτήρων αλλά και την περικοπή των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεννόηση με τους διαχειριστές των γειτονικών κρατών.

Οι περικοπές για τις οποίες θα υπάρξει και σχετικό μνημόνιο μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, θα υλοποιούνται είτε από απόσταση με κατάλληλα εργαλεία τηλεχειρισμού και με χρόνο εκτέλεσης της εντολής εντός 30 λεπτών από την ειδοποίηση, είτε με τοπικό χειρισμό και με ανταπόκριση πολύ πιο αργή που φτάνει τις 3 ώρες από την λήψη της εντολής.

Οι περικοπές αναμένεται να πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι επερχόμενες αργίες.

Πώς δημιουργείται το πρόβλημα

Το ηλεκτρικό σύστημα δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα από την γιγάντωση των υποδομών ΑΠΕ αλλά και της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος των έργων που συνδέονται στο δίκτυο χωρίς μέτρο και ουσιαστικούς κανόνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ηλεκτρικού  χώρου που είναι διαθέσιμος για τις συμβατικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης) και οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος.

Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όπως είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο και σε συνθήκες ηλιοφάνειας, το φορτίο που απαιτείται να καλυφθεί από τις θερμικές μονάδες που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς περιορίζεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Όμως αν για κάποιο λόγο σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (π.χ το βράδυ που σταματάει να έχει ηλιοφάνεια ή αν δεν φυσάει) οι μονάδες του λιγνίτη και του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες για να παράσχουν την ευστάθεια στο σύστημα και να μην κινδυνεύσει με μπλακ άουτ.

Οι μονάδες όμως αυτές χρειάζονται ένα χρόνο προετοιμασίας για να επιδράσουν στο σύστημα και σήμερα εμποδίζονται από τους περιορισμούς του ηλεκτρικού χώρου και την κυριαρχία των ΑΠΕ. Ο κίνδυνος επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ως εφεδρεία στο σύστημα όταν τις χρειάζεται για να μην καταρρεύσει.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προκλήσεων την 25η Μαρτίου, οι συμβατικές μονάδες παρήγαγαν μόλις  600 MW καθώς όλη την υπόλοιπη ενέργεια εξυπηρετούσαν οι σταθμοί ΑΠΕ. Όταν το ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες ελάχιστου φορτίου οι συμβατικές μονάδες κατά τον ΑΔΜΗΕ παράγουν συνολικά περίπου 1.000 MW.

Για σημαντική τηλεδιάσκεψη της ΡΑΕ που αναγνωρίζει το πρόβλημα και λαμβάνει προληπτικά μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οριακό σημείο στο οποίο λειτουργεί συχνά το τελευταίο διάστημα το δίκτυο, κάνουν λόγο στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Όπως τονίζουν είναι θετικό ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και όλων των αρμόδιων φορέων καθώς το πρόβλημα με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ είναι υπαρκτό και ο στόχος είναι η λήψη μέτρων να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται το ηλεκτρικό σύστημα ώστε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο κινδύνους μπλακ άουτ.

Διαβάστε ακόμη:

«Φωτιά» οι τιμές στα ακίνητα: Ανοδικά και το α’ τρίμηνο 2023 με αύξηση 5,5% στις τιμές πώλησης και 4,2% στα ενοίκια

Τα προεκλογικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζαννής και το Chateau Miraval, τα δικαστήρια HSBC και MIG, η Μεγάλη Παρασκευή και ο Μπλε Κέδρος

Ανοίγει η αυλαία των επιβατικών δρομολογίων – Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρώτος επίσημος επιβάτης της αμαξοστοιχίας για Καλαμπάκα

 

 

Exit mobile version