Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται, οι επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν απειλούμενα είδη φυτών αξιοποιώντας το λιγοστό πλέον διαθέσιμο χώρο βοτανικών κήπων με την ελπίδα να τα επαναφέρουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ανακάλυψη του πεύκου Βολέμια (Wollemia nobilis) της οικογένειας των Αραουκαριδών, ενός είδους που θεωρούνταν εξαφανισμένο εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ανέδειξε την ανάγκη για εντατική δράση ώστε να προστατευτεί.

Αυστραλοί περιβαλλοντολόγοι επιχείρησαν να το διατηρήσουν στο φυσικό του βιότοπο, όπου 45 ώριμα δέντρα και 46 νεαρά επιβιώνουν. Εντούτοις, φοβούμενοι τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης και των πυρκαγιών άρχισαν να αξιοποιούν βοτανικούς κήπους όπου απειλούμενα φυτά πολλαπλασιάζονται με την προοπτική να επανέλθουν στη φύση για να ενισχύσουν τους φθίνοντες γηγενείς πληθυσμούς.

Έτσι, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πεύκα του είδους στον Αυστραλιανό Βοτανικό Κήπο Mount Annan, σε ένα προάστιο νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η εξαφάνισή του.

Όπως επισημαίνει το Πανεπιστήμιο Γέιλ, παρότι στόχος είναι η διατήρηση των απειλούμενων ειδών, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι σε μεγάλο ποσοστό τα φυτά θα χάσουν τους πραγματικούς βιότοπούς τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών και των ασθενειών.

Τρανταχτή απόδειξη οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το 2019-2020 καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις. Επομένως, είναι πιθανό η Βολέμια και άλλα είδη να μην είναι πλέον ασφαλή στα ενδιαιτήματά τους ή ακόμα και σε άλλες φυσικές εκτάσεις όπου έχουν μεταφερθεί, οι οποίες διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο από καταιγίδες και πλημμύρες.

Όλα αυτά τη στιγμή που παλαιότερη έκθεση από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Κιου, αποκάλυπτε ότι δύο στα πέντε είδη φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Για αυτό το λόγο, η διανομή ειδών σε βοτανικούς κήπους κρίνεται απαραίτητη και αυτό συνέβη για το πεύκο, με περίπου 200 νεαρά δέντρα να βρίσκονται σε βοτανικούς κήπους στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι συνεργάζονται για τη διασφάλιση της επιβίωσης του κωνοφόρου.

Βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς διαπιστώνεται ότι ολοένα περισσότεροι βοτανικοί κήποι δε διαθέτουν πλέον χώρο για να φιλοξενήσουν φυτά που κινδυνεύουν, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα μόνο σε κάποια από αυτά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρότι η παραμονή ειδών σε πάρκα και κήπους κρίνεται απαραίτητη, η προστασία τους στα φυσικά τους ενδιαιτήματα παραμένει ο πρωταρχικός στόχος.

Επιβάλλεται, επομένως, συντονισμένη δράση για να περιοριστεί ο ρυθμός της μαζικής εξαφάνισης και να διασφαλιστεί η επιβίωση της φυτικής ζωής για τις μελλοντικές γενιές. Στόχος, επομένως, των βοτανικών κήπων και των επιστημόνων είναι η αναζήτηση πόρων και νέων χώρων για τα απειλούμενα είδη.

Διαβάστε ακόμη

Οι δασμοί του Τραμπ στα κινεζικής κατασκευής πλοία απειλούν το εμπόριο με «Αποκάλυψη» (πίνακες)

Τουρκία: Κατρακύλα για τη λίρα και τα ομόλογα – Η χειρότερη επίδοση από το 2023 λόγω Ιμάμογλου (γράφημα)

Nέο «φέσι» 7,3 δισ. ευρώ το 2024 στην Εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα