Συμμάχους στη μάχη κατά των ΑΠΕ, αναζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος μετατρέπεται σε έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους της κυβέρνησης και των επενδυτών. Την ώρα, που ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κάνουν σημαία την απολιγνιτοποίηση, στηρίζοντας την απεξάρτηση από τον άνθρακα με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ο κ. Γιώργος Κασαπίδης αν και βγαλμένος από την γαλάζια κομματική «μήτρα» ξεκινά αντάρτικο που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλο το σχεδιασμό.
Ο Περιφερειάρχης, ζήτησε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας να παγώσει την εξέταση αδειών για έργα ΑΠΕ, μέχρι να εκπονηθεί Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο και να καθοριστούν οι ζώνες υποδοχής αντίστοιχων επενδύσεων, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρήσεων γης, με την δημιουργία ζωνών αποκλεισμού και ζωνών καταλληλότητας για την χωροθέτηση ΑΠΕ.
Μάλιστα ο κ. Κασαπίδης έχει ζητήσει διακομματική στήριξη από όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου, θέλοντας να σταματήσει την πλειοδοσία γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι η μέχρι σήμερα ανάπτυξη γίνεται κατά τρόπο άναρχο που στερεί τη γη στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.
Χρησιμοποιώντας μάλιστα την γλώσσα των αριθμών έχει δηλώσει, ότι από τις κατατεθειμένες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία που ανέρχονται στα 15,6 GW, τα 13,6 GW αφορούν πάρκα ισχύος άνω του 1 MW.
Ο κ. Κασαπίδης, δεν δίστασε μάλιστα πρόσφατα να στραφεί και κατά των επενδυτών λέγοντας ότι οι νομικές υπηρεσίες του, εξετάζουν την πιθανότητα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων από την δημιουργία ηλιακών πάρκων σε αγροτική γη και δεν απέκλεισε την πιθανότητα προσφυγής στα ελληνικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επόμενο βήμα είναι να αναθέσει για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την εκπόνηση ενός χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θα οργανώνει τον χώρο και θα προσδιορίζει σε ποιες περιοχές θα μπορούν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις αυτές και με ποιους όρους.
Στις ζώνες αποκλεισμού συγκαταλέγει περιοχές με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αρδευόμενες εκτάσεις, λίμνες, κορυφές και κορυφογραμμές, άρα μεγάλες εκτάσεις της Δυτικής Μακεδονίας που θέτουν περιορισμούς στα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.
Εξαίρεση για δημιουργία πάρκων – ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος της άρδευσης των καλλιεργειών – σχεδιάζεται να δοθεί μόνο στους ΤΟΕΒ.
Όσον αφορά στις ζώνες καταλληλόλητας για επενδύσεις, από αυτές θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura. Επίσης, έχει ζητήσει να μην επιτρέπεται η κατάτμηση εκτάσεων όπου κατασκευάζονται μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες των 499 kw και 999 kw.
Το ΕΧΣ, αφού ολοκληρωθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.