Τέλη Οκτωβρίου μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας, μετατοπίζοντας και το σχεδιασμό για την ωρίμανση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 450 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα εντός Ιουλίου αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τον βηματισμό της κυβέρνησης στο υδρογόνο, έναν τομέα που προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για τον οποίο υπάρχει στα σκαριά και γερμανικό πρότζεκτ από την Linde Hellas.
Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 5ο Ελληνογερμανικό φόρουμ, έδωσε το νέο πλαίσιο σχεδιασμού για την αποθήκευση, το οποίο περιμένουν ισχυροί όμιλοι της χώρας όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, ο όμιλος Κοπελούζου αλλά και διεθνείς εταιρείες για να ξεκλειδώσουν τις μεγάλες επενδύσεις τους. Πρόκειται για μικρή μετακίνηση στο χρονοδιάγραμμα, για το οποίο προ μηνών το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παρουσιάζονταν μέσα στον Ιούνιο.
Η αρμόδια πάντως επιτροπή που έχει συσταθεί για τη σχετική ρύθμιση στο ΥΠΕΝ, έχει ξεκινήσει έναν πρώτο κύκλο επαφών προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενη μέρη της αγοράς.
Αυτό που προέχει για τις εταιρείες είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τους επιτρέψει να λάβουν κρατική ενίσχυση και να ενταχθούν στην αγορά αλλά και το καθεστώς αμοιβών που θα κάνει βιώσιμα τα έργα.
Ο τομέας της αποθήκευσης διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην απανθρακοποίηση της χώρας. Χωρίς αυτές τις τεχνολογίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί η αγορά αλλά και να αντιμετωπιστεί η στοχαστικότητα που διακρίνει τις ΑΠΕ ώστε να αποθηκεύεται η περίσσεια της ενέργειας και να χρησιμοποιείται όταν π.χ δεν υπάρχει ήλιος ή άνεμος.
Επιπλέον αποτελούν το όχημα των μεγάλων αυτών επενδυτικών σχεδίων ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ως μονάδες βάσης. Σήμερα, στην αγορά οι επενδύσεις αφορούν τον τομέα των μπαταριών και της αντλησιοταμίευσης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται και συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης είναι συνολικής ισχύoς περίπου 10GW.
Χθες ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το φθινόπωρο το ΥΠΕΝ πρόκειται να εκδώσει μια πρόσκληση για έργα αποθήκευσης με μπαταρίες, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων και συνολικής χωρητικότητας έως 700 ΜW.
Νέα γερμανική επένδυση για το υδρογόνο
Αντίθετα με την αποθήκευση, το ΥΠΕΝ φαίνεται να διατηρεί το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει για το υδρογόνο.
Τον Ιούλιο, πρόκειται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για την τόνωση τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης, ανέφερε χθες μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνικού χρηματιστηρίου ο υπουργός.
Στην ίδια μάλιστα εκδήλωση παρουσιάστηκε άλλο ένα επενδυτικό σχέδιο από την Γερμανική εταιρεία Linde Hellas, η οποία δραστηριοποιείται για δεκαετίες στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει στην παραγωγή υδρογόνου.
Όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της κ. Olivier Pfann, η ιδέα βασίζεται στην πρωτοβουλία «Linde Clean Hydrogen» και αποτελεί ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την ενεργειακή μετάβαση με βάση το υδρογόνο. Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής αερίων για ιατρικούς και άλλους λόγους, σχεδιάζει να αναπτυχθεί σε όλη την αλυσίδα του υδρογόνου, από την παραγωγή και επεξεργασία έως την αποθήκευση και διανομή.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε χθες για τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες, άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική αγορά, όχι μόνο σε έργα ΑΠΕ αλλά και σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης και κάλεσε τους ξένους επενδυτές εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες του πράσινου μετασχηματισμού για τις πόλεις, τα νησιά και τις λιγνιτικές περιοχές.