Την πενταετία 2019-2013 η Ελλάδα αύξησε κατά 50% την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (11,5 GW), φτάνοντας πλέον μαζί με τα έργα που διαθέτουν όρους σύνδεσης και δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο τα 27 GW. Θα έλεγε κανείς ότι η χώρα κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης αν υπήρχε επαρκής χώρος στα δίκτυα που να μπορεί να σηκώσει όλο αυτό τον όγκο των έργων.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική αφού το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης έχει αρχίσει να δέχεται σοβαρές ρωγμές από την αδυναμία των διαχειριστών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα σύνδεσης και την ουρά όσων περιμένουν για όρους σύνδεσης να φτάνει τα 30GW, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές.
Η αγορά των έργων ΑΠΕ έχει κορεστεί ενώ η διαθεσιμότητα ηλεκτρικού δικτύου έχει εξαντληθεί και έχει ήδη προεξοφληθεί η οποιαδήποτε δυνατή επέκτασή του ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, επικεφαλής Ενέργειας της INTRAKAT, από το βήμα του Renewable & Storage Forum.
Το στέλεχος της εταιρείας αναφέρθηκε στη δεινή θέση που βρίσκονται όσοι έχουν καταθέσει εγγυητικές και τηρούν στάση αναμονής αφού δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης υπογραμμίζοντας ότι το κόστος είναι τεράστιο. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε και τόνισε ότι αντί να σχεδιάζονται νέα εργοστάσια αερίου και FSRU θα έπρεπε να εστιάσουμε στις ΑΠΕ και στην επέκταση των έργων του συστήματος.
Ο κ. Λαζαράκης δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει με προβληματισμό την αγορά των ΑΠΕ. Ο κ. Σπύρος Παπαλάμπρου επικεφαλής της Γερμανικής ΑΒΟ Wind με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υποστήριξε πρόσφατα ότι η χώρα μας έχει κάνει άλματα στις ΑΠΕ αλλά η αγορά αντιμετωπίζει τρία αγκάθια: την ορθή διαχείριση της υπερπροσφοράς έργων, την αποθήκευση και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.
Η αποθήκευση όπως είπε είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα αλλά πάμε με αργούς ρυθμούς, και υποστήριξε ότι σε συνέχεια του πρώτου διαγωνισμού το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να προχωρήσουμε στην έκδοση των όρων σύνδεσης ώστε να περάσουν τα έργα στην φάση υλοποίησης.
Αναλύοντας περαιτέρω σημείωσε ότι οι ωριαίες τιμές μηδενίζονται και είναι αρνητικές. Αυτή η υπερπροσφορά οδήγησε σε περικοπές. «Είτε είναι τεχνικές είτε της αγοράς, για τις περικοπές αυτές δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τα έξοδα», ανέφερε.
Η κυβέρνηση δείχνει να συμμερίζεται τους πονοκεφάλους του κλάδου και ύστερα από τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μελετήσει τα επόμενα βήματα που θα δώσουν διέξοδο στην αγορά και δεν θα αναστείλουν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δηλώνει με σαφήνεια ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο νόμο με τις προτεραιότητες των έργων ΑΠΕ. Όμως κλειδί για το «ξεφρακάρισμα» της αγοράς θα αποτελέσει η αποθήκευση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του νέου πλαισίου για την προώθηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την εφαρμογή ενός πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου και της μεγάλης ουράς των υπό αδειοδότηση μονάδων.
Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε τις τελευταίες μέρες πως το πρόβλημα «λύνεται με 3 έως 4 διαφορετικούς τρόπους και θα αναζητηθεί το κατάλληλο μίγμα. Ένας τρόπος θα ήταν κάποιο σύστημα demand response (δηλαδή περικοπών στην παραγωγή από την βιομηχανία όταν το απαιτούν οι συνθήκες έναντι αποζημίωσης) είπε αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμο μέτρο καθώς χρειάζεται μήνες ώστε να νομοθετηθεί και να περπατήσει. Το ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά όταν εμφανιστούν οι έξυπνοι μετρητές θα αφορά περισσότερους χρήστες, επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. Το άλλο μέτρο, κατά τον κ. Σκυλακάκη, είναι η αύξηση της αποθήκευσης, βάζοντας στο επίκεντρο τα «φωτοβολταϊκά με μπαταρία πριν ή μετά τον μετρητή».
Τα κυβερνητικά όπλα
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά τον υπουργό θα επιτρέπουν «την ταχύτερη εισαγωγή έργων, καθώς μόνο όσοι είναι έτοιμοι για ηλέκτριση θα επωφεληθούν. Δεύτερον θα δημιουργήσουν πρόσθετο ηλεκτρικό χώρο οπότε ολόκληρη η ουρά θα έρθει πιο μπροστά». Για το θέμα του κόστους σε όσους επενδυτές φωτοβολταϊκών προσθέσουν μπαταρίες είπε πως αυτό που εκείνος βλέπει είναι «μια τεράστια ουρά την ίδια στιγμή που όλοι διαμαρτύρονται δώσε και σε μένα μπάρμπα»!
Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά χθες κατά την διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου και η υφυπουργός Ενέργειας. Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμανε ότι ο Διαχειριστής δεν μπορεί να σταματήσει να υποδέχεται αιτήσεις για οριστικές προσφορές όρων σύνδεσης καθώς αυτό δεν αποτελεί λύση στο διαπιστωμένο πρόβλημα της διαθεσιμότητας του ηλεκτρικού χώρου, αντιθέτως προκαλεί παρενέργειες στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς.
Ως προς το τελευταίο ζήτημα, που βρίσκεται και στο επίκεντρο των παραπόνων αλλά και του προβληματισμού της αγοράς, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσουν διαγωνισμοί ΑΠΕ με προσθήκη μπαταρίας και η θέσπιση περιορισμών στην έκχυση ενέργειας, παράμετροι που θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων στον εκάστοτε επενδυτή, ώστε να τα συμπεριλάβει στο business plan του έργου. Αναμένονται γρήγορα νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επίσης το ΥΠΕΝ θα ζητήσει την επέκταση του σχήματος των διαγωνισμών, τόσο σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ όσο και διαγωνισμούς για υβριδικά έργα (ΑΠΕ με αποθήκευση).
Για την επίτευξη των στόχων, το Υπουργείο προτεραιοποιεί τους διαγωνισμούς ΑΠΕ και τα διμερή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε η κ. Σδούκου, το Υπουργείο θα ζητήσει άμεσα την επέκταση του σχήματος των διαγωνισμών, τόσο σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ όσο και διαγωνισμούς για υβριδικά έργα (ΑΠΕ με αποθήκευση).
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια της Κομισιόν προκειμένου να αυξηθεί η ισχύς του σχήματος για τα υβριδικά έργα.
Διαβάστε ακόμη
Πώς η κλιματική κρίση οδηγεί στην ανεργία
Η Eurobank αγόρασε με €52 εκατ. από τους Άραβες το «Αθήναιον Μέλαθρον» (pics)
Επίδομα θέρμανσης: Ο πλήρης οδηγός για ιδιοκτήτες ακινήτων και διαχειριστές πολυκατοικιών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ