Σαφές μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τον ηλεκτρικό χώρο και να αναπτύσσει την αγορά των ΑΠΕ, στέλνουν οι επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας, κρούοντας το καμπανάκι για τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την διαχείριση των τοπικών αντιδράσεων σε σχέση με την χωροθέτηση των έργων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αλλαγή σχεδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά.
Την άποψη ότι οι περικοπές ενέργειας δημιουργούν τεράστιες ανασφάλειες και ανησυχίες εξέφρασε κατά την τελετή εορτασμού της αιολικής ενέργειας ο Παναγιώτης Λαδακάκος πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Eπιστημονική Ένωση Αιολικής Ενεργειας), παρουσία του κ. Γιώργου Περιστέρη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ισχυρών εκπροσώπων και φορέων της αγοράς αλλά και μελών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα αιολικά πάρκα επηρεάζονται ασύμμετρα για ένα πρόβλημα που δεν έχουν δημιουργήσει τα ίδια. Είναι κρίσιμο είπε, η πολιτεία να καταλήξει το συντομότερο σε ένα ξεκάθαρο, δίκαιο και προβλέψιμο πλαίσιο που να σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Ελλάδα όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου έχει ανέβει πίστα, την οποία για να περάσει με επιτυχία πρέπει να γίνουν κρίσιμες προσαρμογές.
Σήμερα, ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι κυρίαρχος καθώς ξεπερνάει πλέον το 50% (τον Απρίλιο κάλυψε το 64%) των ενεργειακών αναγκών. Και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αφού στόχος είναι η εγκατάσταση περίπου 23 GW ΑΠΕ έως το 2030 από 12 GW που είναι σήμερα.
Ωστόσο, oι εταιρείες οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά και να μην πέσουν θύματα της μέχρι σήμερα επιτυχίας τους, λένε στελέχη του κλάδου θεωρώντας ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης έχει μπει σε κάποιο αυτόματο πιλότο. «Η απαιτούμενη προσπάθεια από δω και πέρα είναι πολύ πιο μεγάλη για να φτάσει η χώρα από το 50% στο 80% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Και ακόμα πιο επίπονη για να πάμε από το 80% στην πλήρη κλιματική ουδετερότητα» τόνισε ο κ. Λαδακάκος.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ αποτελεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύμμαχο της πολιτείας και με τις παρεμβάσεις της συνδράμει στην σταθερή βελτίωση του περιβάλλοντος των ΑΠΕ. «Είμαστε περήφανοι που δεν έχουμε πέσει στην παγίδα του άκρατου λαϊκισμού ακόμα κι αν αυτό μερικές φορές θεωρείται ως σημάδι αδυναμίας». Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και έδωσε μερικές επικεφαλίδες των εμποδίων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Ηλεκτρικός χώρος
Για τον ηλεκτρικό χώρο, όπως αναφέρθηκε η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας μέσα από διάφορες μελέτες έχει αναδείξει το πρόβλημα και έχει προτείνει λύσεις. Η συνέχιση της μονόπλευρης ανάπτυξης του μίγματος ΑΠΕ κινδυνεύει να υπονομεύσει την ορθολογική ανάπτυξη του συστήματος, να περιορίσει το όφελος του καταναλωτή και να αναχαιτίσει το εθνικό αφήγημα να καταστεί η χώρα μας εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Λαδακάκος επεσήμανε ότι τους στόχους μας σαν χώρα δεν μπορούμε να τους πιάσουμε βασιζόμενοι μόνο σε φωτοβολταϊκά.
Ναρκοπέδιο η αδειοδότηση
Όπως ανάφερε, οι σκέψεις που ακούγονται για φρένο στην αδειοδότηση ΑΠΕ ακόμα κι αν έχουν κάποια βάση για τα φωτοβολταϊκά είναι λάθος για τα αιολικά. «Γιατί εκεί πρέπει να πατήσουμε γκάζι. Πως όμως να επιτευχθεί αυτό όταν ύστερα από τόσα χρόνια συζητήσεων η αδειοδοτική διαδικασία για τα αιολικά παραμένει ένα ναρκοπέδιο;».
Τα στελέχη της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται τόσο για θέματα νομοθεσίας η οποία όπως λένε έχει βελτιωθεί και βελτιώνεται συνεχώς αλλά πρόκειται για τον τρόπο που οι διάφορες υπηρεσίες εκτελούν ή δεν εκτελούν αυτή τη νομοθεσία με διάφορα προσχήματα. Αυτή η τακτική στην πράξη υπονομεύει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τονίζουν. «Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες συμπεριφορές, δεν μπορείς να περιμένεις καλύτερη αντιμετώπιση από τις τοπικές κοινωνίες που τρέφονται από την αντίδραση. Τα fake news για τα αιολικά κάποτε ακουγόταν γραφικά πλέον τείνουν όμως να κυριαρχήσουν σε μεγάλες μερίδες της κοινωνίας και κυρίως στην επαρχία».
Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται είναι τα αισχρά υπονοούμενα όλων όσων διακινούνται στο διαδίκτυο ότι όπου καίγεται μια έκταση μετά φυτρώνουν ανεμογεννήτριες. Για το θέμα αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ εκπόνησε ειδική μελέτη και πρόσφατα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εκτεταμένων ποσοτικών μετρήσεων και χωρικής ανάλυσης από τα οποία καταρρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί.
Τα στελέχη της αιολικής ενέργειας επισημαίνουν ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η πολιτεία, η οποία διαχρονικά ανέχθηκε τις αντιδράσεις στα χερσαία αιολικά που τώρα βρίσκει μπροστά της και στα υπεράκτια αιολικά. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν να υπάρξει επιτάχυνση και στα υπεράκτια αιολικά. «Τα θαλάσσια ολικά πάρκα κυριαρχούν πλέον σε όλες τις ώριμες αγορές του κόσμο δημιουργώντας εγχώρια προστιθέμενη αξία και χιλιάδες θέσεις εργασίας» είπε την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Λαδακάκος.
Την ίδια στιγμή σε όλο τον πλανήτη, φυσά ούριος άνεμος για να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι νέες μεγάλες ευκαιρίες για την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα. «Τις ευκαιρίες όμως τελικά τις εκμεταλλεύονται αυτοί που τις αξιοποιούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Με λίγα λόγια αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνουν κάποιοι γείτονες μας».
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Στην ΕΛΕΤΑΕΝ, αναφέρθηκαν χθες και στα πρόσφατα αποτελέσματα του διαγωνισμού στη Γαλλία για το πρώτο μεγάλης κλίμακας πλωτό εμπορικό πάρκο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αιολικού σταθμού ισχύος 250 MW που από την ανταγωνιστική διαδικασία εξασφάλισε ταρίφα 86 ευρώ η μεγαβατώρα, η οποία θα υπόκεινται σε ετήσια αναπροσαρμογή. Έως το Δεκέμβριο του 2024, η Γαλλία αναμένεται να κάνει δύο επιπλέον διαγωνισμούς αντίστοιχου μεγέθους περίπου 250 MW έκαστος.
Διαβάστε ακόμη
Τα… ψιλά γράμματα της πάγιας ρύθμισης
Trade Estates: Φετινός στόχος τα 33-35 εκατ. ευρώ έσοδα από μισθώματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ