Προτεραιότητα αποτελεί η μάχη κατά του καπνίσματος για την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, καθώς έπειτα από σειρά απαγορεύσεων πρόκειται να ακολουθήσει μία ακόμα, αυτή του ατμίσματος σε δημόσιους χώρους.
Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2026 σε μία προσπάθεια των αρμόδιων αρχών να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό καπνιστών, ο οποίος έχει ήδη σημειώσει πτώση από 23,3% το 1981 σε 9,5% το 2021. Οι τοπικοί αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι το ποσοστό θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με τις εκτιμήσεις να το υπολογίζουν γύρω στο 7,8%.
Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της κινεζικής πόλης, περίπου 11.600 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω ήταν καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2023, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,2% του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ.
Υπενθυμίζεται πως το 2022 ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την εισαγωγή, τη διαφήμιση, την παραγωγή και την πώληση προϊόντων ατμίσματος, με πρόστιμο 257.000 δολαρίων και φυλάκιση έως επτά έτη για όσους τα εισάγουν, εντούτοις η προσωπική χρήση δεν περιλαμβάνεται στο μέτρο.
Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λο Τσουνγκ-μάου, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανέφερε πως με στόχο την προστασία των νέων από το τσιγάρο θα απαγορευτεί η χρήση φυσιγγίων ηλεκτρονικών τσιγάρων αρχικά σε εξωτερικούς χώρους και μόλις το μέτρο τεθεί σε ισχύ θα εφαρμοστεί παντού.
Διευκρίνισε ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει από δημόσιους χώρους γιατί θα υπάρξουν «πολλά προβλήματα επιβολής της» σε εσωτερικούς χώρους.
Ο Λο υποστηρίξε ότι όσοι εξακολουθούν να ατμίζουν βασίζονται σε παράνομες εισαγωγές τέτοιων προϊόντων και τόνισε ότι τα ανταλλακτικά ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν μετατραπεί «σε εργαλείο για ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών».
Πριν τρία χρόνια ο υπουργός είχε κάνει λόγο για έλεγχο του καπνίσματος και πλήρη εξάλειψη του καπνού στο μέλλον, ώστε οι νέες γενιές να μην μπουν στον πειρασμό να καπνίσουν, να μην βλάψουν την υγεία τους από προϊόντα καπνού και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Μάλιστα, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το νόμιμο ηλικιακό όριο για την αγορά τους, ώστε οι νέοι να μην καταφέρουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα προϊόντα καπνού.
Οι δηλώσεις του Λο, ο οποίος είναι ειδικός στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις με τον Πίτερ Σίου Κα-φαι, μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, να χαρακτηρίζει την πολιτική «ακραία», λέγοντας ότι περιορίζει την ελευθερία επιλογής των ανθρώπων και ότι η κυβέρνηση έχει προκαθορίσει τη ζωή των ανηλίκων.
Σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι ανάλογα μέτρα μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επισκέπτες, ο Λο είχε απαντήσει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ταξιδιωτική κίνηση, καθώς οι επισκέπτες «έρχονται στο Χονγκ Κονγκ όχι για το κάπνισμα. Έρχονται στο Χονγκ Κονγκ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, για το φαγητό μας, για όλα τα τουριστικά αξιοθέατα. Τους αρέσει μια ζωντανή, υγιής πόλη και όχι μια πόλη γεμάτη καπνό και αποτσίγαρα στο έδαφος. Θα έλεγα κατηγορηματικά ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα».
Ένα χρόνο έπειτα από αυτές τις δηλώσεις επανήλθε με μία τουλάχιστον αμφιλεγόμενη οδηγία προς τους πολίτες: Να κοιτούν επίμονα όποιον παραβιάζει το νόμο και καπνίζει σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται.
«Όταν κάποιος βγάζει τσιγάρο σε ένα εστιατόριο, όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο μπορούν να κοιτάζουν αυτό το άτομο», είπε πει προσθέτοντας πως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί μία αντι-καπνιστική κουλτούρα στην πόλη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την South China Morning Post, είχε προειδοποιήσει ότι οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που παρέχονται από πολίτες για να σταματήσουν τους καπνιστές που καπνίζουν σε σημεία μη καπνιστών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την 1η Ιανουαρίου την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων (vape) μίας χρήσης σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους πολίτες από την εξάρτηση από τη νικοτίνη και για περιβαλλοντικούς λόγους. Την ίδια ημέρα, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους στο Μιλάνο.
Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βάντενμπουρκ, χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό τσιγάρο «εξαιρετικά επιβλαβές» προϊόν που βλάπτει την κοινωνία και το περιβάλλον, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει νέους καταναλωτές, με την νικοτίνη που συχνά περιέχει να εθίζει και να κάνει κακό στην υγεία.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικοί Λευκόλιθοι: Ένας διεθνής πρωταγωνιστής made in Greece
Μετάθεση 12 ημερών για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις
Κτηματαγορά: Όλο και περισσότερα ακίνητα αλλάζουν χέρια από πλειστηριασμούς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ