Αύξηση της θνησιμότητας, παθήσεις του αναπνευστικού, θερμική καταπόνηση, ανάπτυξη παθογόνων… Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον, αλλά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι πολύ πιθανότερο να εκφράσουν ανησυχία για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης στην υγεία τους. Αν, μάλιστα, έχουν βιώσει γεγονότα όπως ακραία ζέστη, σφοδρές βροχοπτώσεις ή πλημμύρες τότε η αγωνία είναι μεγαλύτερη, συγκριτικά με όσους δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (U-M), σύμφωνα με την οποία Αμερικανοί μεγαλύτεροι των 50 ετών που έχουν βιώσει κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο τα τελευταία δύο χρόνια ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και την υγεία τους σε ποσοστό 70%, σε σύγκριση με το 26% εκείνων που δεν έχουν ζήσει ένα τέτοιο γεγονός.

Παρά την αγωνία ωστόσο, μόνο το 6% έχει συζητήσει τα θέματα αυτά με κάποιον γιατρό, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση και προετοιμασία των ηλικιωμένων σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πώς αυτά μπορεί να συνδεθούν με προβλήματα για τον οργανισμό.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν την ανάγκη να βοηθήσουμε περισσότερους ηλικιωμένους ενήλικες να κατανοήσουν και να λάβουν μέτρα για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, των τυφώνων, των ανεμοστρόβιλων, των ακραίων κυμάτων καύσωνα, των καταιγίδων, ιδίως όταν πρόκειται για φάρμακα, ιατρικές προμήθειες, ηλεκτρική ενέργεια και πρόσβαση στην περίθαλψη», αναφέρει η Σου Αν Μπελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη των συνεπειών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία και συνεργάστηκε με την ερευνητική ομάδα.

Την ίδια ώρα, άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω δηλώνουν σε ποσοστό 74% ότι ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των μελλοντικών γενεών. Ανάμεσα σε αυτούς σε ποσοστό 43% δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ και 31% ότι ανησυχούν λίγο, ενώ το 83% όσων έχουν βιώσει ακραίο γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια δηλώνουν πολύ ανήσυχοι και το 45% εκείνων που δεν είχαν έρθει αντιμέτωποι με ανάλογα συμβάντα δηλώνουν λιγότερο ανήσυχοι.

Η ακραία ζέστη ήταν το πιο συνηθισμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο που βίωσαν οι ερωτηθέντες, με το 63% να αναφέρει ότι είχε ζήσει τουλάχιστον ένα μεγάλο κύμα καύσωνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η κακή ποιότητα του αέρα εξαιτίας καπνού από πυρκαγιές ήταν το αμέσως επόμενο συχνότερο φαινόμενο, σε ποσοστό 35%, ενώ το 31% έχει βρεθεί αντιμέτωπο με καταστροφική καταιγίδα.

«Αυτού του είδους τα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία ενός ηλικιωμένου, για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές, ο ιατρικός εξοπλισμός στο σπίτι μπορεί να επηρεαστεί από τις διακοπές ρεύματος και οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε ακραία ζέστη και κρύο», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέφρι Κάλκριν, γιατρός και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο U-M.

Ο ειδικός, όμως, τονίζει ότι υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις όπως στρες, δυσκολία πρόσβασης σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη και, σε ακραίες περιπτώσεις, αδυναμία ασφαλούς εκκένωσης ή εύρεσης καταφυγίου.

Επομένως, ο ειδικός επισημαίνει τη σημασία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδίως για τα ανθρώπους με προβλήματα υγείας ή αναπηρίες, οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να αναζητούν σχετικές πληροφορίες από τις τοπικές και κρατικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη 

Πράσινο φως στη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης

METLEN: Η επένδυση για παραγωγή γαλλίου εντάσσεται επίσημα στα επιλεγμένα στρατηγικά έργα της Ε.Ε. για κρίσιμες πρώτες ύλες

Ιβάν Εσπινόζα: Ο νέος CEO της Nissan δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασία με τη Honda

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα