της Μαριάννας Τζάννε
Τέσσερις ελληνικοί όμιλοι και οι Κινέζοι, προβλέπεται να εκδηλώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα κατά την α΄ φάση του διαγωνισμού που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Εκτός απροόπτου σε αυτό τo στάδιο που είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, θα εμφανιστούν η ΓΕΚ-Τέρνα, η Μυτιληναίος, η Κοπελούζος σε συνεργασία με την Shenhua και πιθανώς ο όμιλος Βιοχάλκο.
Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη σκιάζεται από την προσπάθεια απανθρακοποίησης που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, αλλά και από την εκτίναξη του κόστους εκπομπής ρύπων που καθιστά ασύμφορες τις επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Ούτε οι ελληνικοί όμιλοι που θα εμφανιστούν σήμερα στην αρένα του διαγωνισμού, είναι βέβαιο για όλους αυτούς τους λόγους, ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους. Στόχος στην παρούσα φάση είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα της ΔΕΗ, ώστε να αναλύσουν τα στοιχεία και τη βιωσιμότητα των μονάδων και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Από τον διαγωνισμό είναι αισθητή πάντως –αν και αναμενόμενη- η απουσία των ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων, οι οποίοι όχι μόνο απέχουν από την διαγωνιστική διαδικασία αλλά έχουν εμποδίσει ακόμη και την κάθοδο στο διαγωνισμό των Ελλήνων συνεταίρων τους. Για παράδειγμα ως ενδιαφερόμενη για το 40% του λιγνίτη της ΔΕΗ, θα εμφανιστεί σήμερα η ΓΕΚ-Τέρνα και όχι ο Ήρωνας που αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του κατασκευαστικού ομίλου, με στρατηγικό εταίρο την Γαλλική Engie.
Το τελευταίο διάστημα έχουν κορυφωθεί οι συζητήσεις για συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών, με στελέχη του κλάδου να υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία της ελληνικής βιομηχανίας. Ο προφανής λόγος είναι η δυνατότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας να εφαρμόσει μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους της αγοράς CO2 που έχουν εκτιναχθεί στα 17 ευρώ ανά τόνο, βελτιώνοντας σημαντικά τις δαπάνες για εκπομπές ρύπων που επιβάλουν οι πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Κάλεσμα στην ελληνική βιομηχανία έχει απευθύνει από καιρό και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζοντας ότι θα είναι επ΄ ωφελεία της βιομηχανίας η απόκτηση λιγνιτικής μονάδας προκειμένου να υπάρχει σταθερό και προβλέψιμο ενεργειακό κόστος.
Την προσεχή Τρίτη 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ θα συγκληθεί για να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης της απόσχισης, των καταστατικών και του διοικητικού συμβουλίου των νέων εταιριών, στις οποίες θα περάσουν οι δραστηριότητες της λιγνιτικής παραγωγής.