Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι ρωσικές ροές μέσω του TurkStream επανήλθαν στην «κανονικότητα». Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν ηλιόλουστο καιρό, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση.
Οι «κάνουλες» του ρωσικού αερίου άνοιξαν εκ νέου σήμερα το πρωί, αφότου ολοκληρώθηκαν οι εβδομαδιαίες εργασίες συντήρησης της Gazprom στον ρωσο-τουρκικό αγωγό, ο οποίος μεταφέρει 31,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως προς τη νότια και τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, η ηλιακή παραγωγή σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, χάρη στον ζεστό καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις για αισθητή αύξηση της συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, οι traders εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του μήνα, η Ρωσία περιόρισε κατά 60% τις ροές του Nord Stream 1, κάτι που σήμανε συναγερμό στη Γερμανία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι των σπασμωδικών – εκβιαστικών κινήσεων της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Κάντρι Σίμσον, Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, εφόσον η Μόσχα διακόψει τις ροές τις επόμενες εβδομάδες. Οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών προβλέπουν ότι οι αποθήκες της Ε.Ε. θα είναι γεμάτες κατά 90% την 1η Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ο υπάρχων ρυθμός προμήθειας. Σε περίπτωση αναταράξεων, ωστόσο, το σχετικό ποσοστό θα περιοριστεί κάτω του 75%.
Ερωτηματικό αποτελεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τον Nord Stream 1, o οποίος από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου θα κλείσει τελείως λόγω εργασιών συντήρησης. Η Γερμανία ανησυχεί ότι ο Νο.1 διάδρομος αερίου προς την Ευρώπη δεν θα επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, καθώς η Ρωσία θα σπεύσει να απαντήσει στις κυρώσεις της Ε.Ε. για την Ουκρανία.
Λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι ηγέτες των χωρών της G7, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού αερίου, σε μια απόπειρα να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακές εξαγωγές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία, η οποία καλύπτει από τη Ρωσία το 1/3 των αναγκών σε φυσικό αέριο, σκοπεύει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον Καναδά, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των ρωσικών εισαγωγών.
«Η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο μπορεί να μειωθεί, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» τονίζει η Laura Gallacher, αναλύτρια της Aegon Asset Management. «Ένας συνδυασμός βελτιωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου, αύξησης εναλλακτικών προμηθειών, μείωσης της ζήτησης και ανάπτυξης επιπλέον υποδομών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άρση ορισμένων κινδύνων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή επιδρούν στην τιμή» εξηγεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνιαία συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου διαπραγματεύονται σήμερα στην τιμή των 128,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με τη Δευτέρα (-0,6%).
Διαβάστε επίσης:
Μήνα – μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (πίνακας)
Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)
Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο