Μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-astypalea για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο νησί των Δωδεκανήσων.
Σε συνέχεια του εμβληματικού έργου για την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πιο πράσινο νησί της Μεσογείου, με την εφαρμογή υβριδικών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειας και τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης σε συνεργασία με την Volkswagen, το ΥΠΕΝ κάνει το επόμενο βήμα.
Πρόκειται για την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος e-astypalea και την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, με την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης με ηλεκτρικά παρέχοντας μάλιστα ισχυρά κίνητρα σε ιδιώτες και επαγγελματίες.
Όπως προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα το υπουργείο για την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος, η αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με λιανική τιμή έως 50.000 ευρώ, θα επιδοτείται με 40% και έως 12.000 ευρώ. Αντίστοιχα έως 20% με 1.600 ευρώ θα επιδοτούνται τα ηλεκτρικά δίκυκλα -τρίκυκλα και ως 40% με 800 ευρώ τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Επίσης, προσφέρεται χρηματοδότηση 500 ευρώ για την κατασκευή έξυπνου σημείου φόρτισης.
Σε ότι αφορά τα ταξί, η αγορά θα ενισχύεται με 40% έως 15.000 ευρώ, με την απόσυρση του παλαιού οχήματος να είναι υποχρεωτική. Για τα νομικά πρόσωπα προσφέρεται επίσης επιδότηση για ΙΧ έως 12.000, έως 1.600 για δίκυκλα, 800 ευρώ για ηλεκτρικά ποδήλατα και 400 για σημεία φόρτισης.
Η αντίστοιχη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης σε όλη την χώρα είναι 6.000 ευρώ για ΙΧ, έως 10.500 ευρώ για ταξί, έως 5.500 για νομικά πρόσωπα και από 800 ευρώ για δίκυκλα και ηλεκτρικά ποδήλατα.
Στις τεχνικές απαιτήσεις του αναδόχου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας περιλαμβάνονται, η web εφαρμογή για την παρουσίαση του προγράμματος και τις αιτήσεις για Πολίτες, Επιχειρήσεις, Ιδιοκτήτες και ταξί, η εφαρμογή για την αξιολόγηση των αιτήσεων αλλά και το αρχείο πληρωμών, καθώς και η εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού για την λειτουργία των εφαρμογών στο G-Cloud.
Βάσει του σχεδιασμού, η δοκιμαστική λειτουργία για την υποβολή αιτήσεων προβλέπεται να ξεκινήσει στις 31 Μαίου και η χρήση όλου του συστήματος στις 26 Ιουνίου.
Για τo υβριδικό έργο της Αστυπάλαιας, προβλέπεται ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών μονάδων και ανεμογεννητριών, καθώς και μίας μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό οικοσύστημα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, που θα αποτελέσει ένα πρότζεκτ πρότυπο για τις μετακινήσεις μηδενικών ρύπων. Η διάρκεια του έργου είναι 5 έτη.