«Ανάσα» παίρνει η τιμή του φυσικού αερίου στα Χρηματιστήρια Ενέργειας, καθώς τα ευρωπαϊκά συμβόλαια καταγράφουν τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο, μετά την είδηση ότι η Γερμανία «γεμίζει» τις αποθήκες του χειμώνα με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα μηνιαία συμβόλαια στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχωρούν έως και κατά 16%, αναπληρώνοντας ένα μέρος της εκτίναξης της προηγούμενης εβδομάδας (σχεδόν 40%).
Και ο λόγος, όπως προαναφέρθηκε, αφορά τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να επιτύχει τον στόχο για «γέμισμα» των αποθηκών αερίου κατά 85% από τον Οκτώβριο, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.
Η σημερινή βουτιά, εύλογα, δίνει πολύτιμες «ανάσες» σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, οι οποίες βέβαια, εξακολουθούν να βλέπουν την τιμή του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται σε επίπεδα έξι φορές υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Άλλωστε, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, τον πληθωρισμό να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν τον δρόμο της δημοσιονομικής χαλάρωσης, παρέχοντας μέχρι στιγμής 280 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι γεμάτες αποθήκες δίνουν ένα μικρό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση σε περίπτωση μιας ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η υποχώρηση της θερμοκρασίας σε Ανατολική Ευρώπη και Ιβηρική Χερσόνησο βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης, καθώς απαιτείται λιγότερη ενέργεια για κλιματισμό.
Στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων συμβάλλουν και οι κινήσεις των traders, οι οποίοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών, έπειτα από έξι διαδοχικές θετικές εβδομάδες.
«Είμαστε πιο κοντά στο να γεμίσουμε πλήρως τις αποθήκες αερίου. Στις 27 Αυγούστου τα ευρωπαϊκά αποθέματα ήταν γεμάτα κατά 79%» επιβεβαιώνει το τμήμα ανάλυσης της Engie SA.
Όμως, ακόμη και έτσι, η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τον Nord Stream 1, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς θεωρείται αδύνατο να «βγάλουν» όλο τον χειμώνα, σε περίπτωση ενός ρωσικού μπλόκο στις ροές.
Έτσι, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της Ε.Ε., αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Διαβάστε επίσης
Zetland Capital: Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το νέο Hilton Curio Collection – Από το 2023 στη Ρόδο