Η Ινδία κατακτά μία θλιβερή πρωτιά, αυτή της μεγαλύτερης παραγωγής πλαστικών αποβλήτων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Από την έκθεση προκύπτει ότι η χώρα με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα ιστορικά μνημεία, τα πολύχρωμα φεστιβάλ και την πνευματική ζωή συνολικά παράγει 10,2 εκατ. τόνους πλαστικών ετησίως, ενώ δεύτερη έρχεται η Νιγηρία και τρίτη η Ινδονησία.
Επείγει, επομένως, λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος τη στιγμή που ολόκληρες συνοικίες «πνίγονται» στο πλαστικό με λόφους σκουπιδιών να ξεχωρίζουν σε υπαίθριους χώρους, δεκάδες πλαστικά μπουκάλια να επιπλέουν σε ποτάμια και λίμνες υποβαθμίζοντας το έδαφος και το νερό και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα του Forbes η ανάπτυξη της βιομηχανίας συσκευασμένων τροφίμων, όπως έτοιμα γεύματα, μπισκότα, σακουλάκια με σαμπουάν ή άλλα προϊόντα για μαλλιά εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα να καταγραφεί και «έκρηξη» πλαστικών απορριμμάτων σε κοινότητες που όχι μόνο δε διαθέτουν δομές ανακύκλωσης, αλλά ούτε υπηρεσίες βασικής αποκομιδής αποβλήτων.
Σε μία προσπάθεια να συμβάλει στις προσπάθειες για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων ο 23χρονος Ινδός Μοχάμεντ Αζάρ Μοχιουντίν κατασκεύασε στην εταιρία του Bio Reform, μία σακούλα από υπολείμματα καλαμποκιού, η οποία αποσυντίθεται πλήρως μέσα σε διάστημα 180 ημερών, ενώ τα συνθετικά προϊόντα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και εκατοντάδες χρόνια.
Η ιδέα προέκυψε το 2019 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού: Κλεισμένος στο σπίτι, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον χρόνο και έτσι «επικεντρώθηκα σε αυτό που μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω το περιβάλλον και να λύσω ένα πραγματικό πρόβλημα».
Η επιτυχία για τον Ινδό επιχειρηματία ήταν άμεση, αφού κατάφερε να διαθέσει 6 εκατ. τεμάχια σε καταστήματα ολόκληρης της χώρας.
Μιλώντας στο The Better India ο ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης εξήγησε πως χρησιμοποιεί καινοτόμες βιοτεχνολογικές διαδικασίες για να κατασκευάσει οικολογικές, βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες σακούλες με στόχο να αντικαταστήσουν τις πλαστικές.
Ο Αζάρ Μοχιουντίν από νεαρή ηλικία ήταν δραστήριος με την ανάπτυξη ιστοσελίδων, σχεδιασμό λογοτύπων και άλλων πρωτοβουλιών με κινητήρια δύναμη την επίλυση προβλημάτων και όχι αποκλειστικά την κερδοφορία.
Σχετικά με τη λύση της βιοδιασπώμενης σακούλας από υπολείμματα καλαμποκιού, εξήγησε ότι χωρίς εναλλακτική δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί το πλαστικό. Μπορεί οι μεγάλες εταιρίες να αντέχουν το κόστος για τσάντες από λινάτσα ή άλλο ύφασμα, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ, επομένως συνεχίζουν να στηρίζονται στην πλαστική σακούλα.
«Ήθελα να βρω μια λύση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ιδιότητες του πλαστικού ενώ θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και φθηνότερη από τις εναλλακτικές λύσεις χαρτιού, υφάσματος και λινάτσας», είπε και διευκρίνισε ότι για την κατασκευή του προϊόντος του χρησιμοποιεί καλαμπόκι, σάκχαρα, κυτταρίνη και άλλα φυσικά συστατικά, με πηγή έμπνευσής του μία έρευνα σχετικά με τα βιοπολυμερή που χρονολογείται από το 1800. Άρχισε να μελετά ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές, το PBAT (αδιπικό πολυβουτυλένιο-συν-τερεφθαλικό), το οποίο προέρχεται από φυτικές πηγές όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες και στη συνέχεια αναζήτησε τα σωστά μηχανήματα για την επεξεργασία των πρώτων υλών.
Παρά τις δυσκολίες κατόρθωσε να επιτύχει και πλέον παράγει τσάντες μεταφοράς, σακούλες βιοϊατρικών απορριμμάτων, σακούλες σκουπιδιών, θήκες τροφίμων και περιτυλίγματα βιβλίων. «Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι σακούλες είναι κομποστοποιήσιμες και μπορούν να αποσυντεθούν εντός 180 ημερών», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την πλαστική ρύπανση δεν επιδρούν μόνο στην υδρόβια ζωή, «αφού σήμερα τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει στο αίμα μας. Το εμφιαλωμένο νερό περιέχει μικροπλαστικά. Η αντιμετώπιση αυτού είναι ένα σημαντικό και επείγον πρόβλημα».
Βέβαια, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να απαλλαγεί η Ινδία από το πλαστικό, αλλά τουλάχιστον ο ίδιος νιώθει ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι συμβάλλει για έναν μεγαλύτερο σκοπό, αυτόν της «απαγκίστρωσης» από το πλαστικό.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Lamda Development: Επένδυση €120 εκατ. από τον Γιώργο Προκοπίου στο Ελληνικό
Επιθεώρηση Εργασίας: Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις – 11.469 παραβάσεις και πρόστιμα €30,6 εκατ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ