Πλαστικά καπάκια, μπουκάλια, μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, αλλά και αποτσίγαρα… Αυτά συναντά κανείς ενώ περπατά σε παραλίες της Ιταλίας, όπως προκύπτει από μελέτη της ιταλικής περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente.

Αναλυτικότερα, υπολογίζεται πως ανά 100 μέτρα ακτογραμμής εντοπίζονται 705 απορρίμματα, με τα πλαστικά σκουπίδια να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση.

Στο πλαίσιο της έρευνας Beach Litter, αυτή τη χρονιά με τη χρήση για πρώτη φορά του Δείκτη Καθαρής Ακτής (Clean Coast Index) για τον προσδιορισμό του «επιπέδου καθαριότητας» της παραλίας βάσει της πυκνότητας των απορριμμάτων, ελέγχθησαν 33 παραλίες σε 12 περιοχές της Ιταλίας για μία συνολική έκταση 179.000 τ.μ. Από αυτές συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν 23.259 απορρίμματα, με μέσο όρο 705 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής.

Photo: Instagram/ Legambiente

Το μόνο θετικό νέο που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι σύμφωνα με τον δείκτη Clean Coast Index περισσότερο από το 42% των παραλιών είναι «πολύ καθαρές» και μόνο το 6% τοποθετείται στην κατηγορία «βρώμικη» και «πολύ βρώμικη».

Παραμένει ωστόσο ανησυχητικό το γεγονός ότι παρά την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, τα πλαστικά σκουπίδια κατέχουν την πρωτιά στις ιταλικές ακτές.

Το 79,7% των απορριμμάτων που βρέθηκαν στις παραλίες είναι πλαστικό, ενώ ακολουθεί το γυαλί και το κεραμικό (6,6%), το μέταλλο (4,5%), το χαρτί και το χαρτόνι (2,9%). Όσο για τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια, και τις μπατονέτες που απαγορεύονται, σε συνδυασμό με δίχτυα και άλλα αλιευτικά προϊόντα, εξακολουθούν να ξεπερνούν το ήμισυ των συνολικών απορριμμάτων – για το 2024 – αγγίζοντας το 56,3%.

Photo: Instagram/ Legambiente

Η Ελίζα Σκοκέρα από το επιστημονικό γραφείο της Legambiente επισημαίνει στο ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Rai ότι η έρευνα αποκαλύπτει πως η συχνότητα εμφάνισης πλαστικών αποβλήτων κυμαίνεται μεταξύ 38,6% το 2023 και 56,3% το 2024, παρά την ευρωπαϊκή οδηγία.

«Σε σύγκριση με την τάση που παρατηρήθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης, στις τρεις εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν κατά την τριετία 2022/23/24, δεν σημειώθηκε σημαντική μείωση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τα αποτσίγαρα αποτελούν πραγματικό εφιάλτη για το περιβάλλον, αφού οι εθελοντές της έρευνας εντόπισαν 3.338, δηλαδή 101 για κάθε 100 μέτρα ακτογραμμής.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τους θερινούς μήνες, κάποιοι δήμοι απαγορεύουν το κάπνισμα στην παραλία. Ανάμεσα σε αυτούς το Ρίμινι, το Αμπρούτζο, ενώ σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί σε Απουλία, Σαρδηνία και Τοσκάνη. Εκτός Ιταλίας, στη Γαλλία στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος προβλέπεται κι η απαγόρευση του στην παραλία.

Photo: Instagram/ Legambiente

Ο Τζιόρτζιο Τζαμπέτι, γενικός διευθυντής της Legambiente, όπως αναφέρει το Lifegate, τονίζει: «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στις συνήθειες όσων συχνάζουν σε φυσικούς χώρους, όπως παραλίες ή όχθες ποταμών και λιμνών, με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και με την εφαρμογή αποτελεσματικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στα πιο ευαίσθητα φυσικά σημεία».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ολα τα σενάρια για την επιβολή έκτακτων μέτρων – «Πρόβες» για επιστροφή στις επιδοτήσεις

Unilever στο newmoney: Θα ξεκινήσει διαβούλευση με τα συνδικάτα για τις μαζικές απολύσεις

Αλλάζουν 1 στις 12 υποβληθείσες δηλώσεις λόγω λάθους… των φορέων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ