Μετά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης το κυνήγι των Big Tech φαίνεται πως μετατοπίζεται στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειας και στην αναζήτηση λύσεων για την κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών τους αναγκών και μάλιστα με καθαρότερες λύσεις που θα εξυπηρετούν και τους πράσινους στόχους τους. Έτσι, πριν καλά-καλά «καθίσει» η σκόνη από την είδηση πως η Google επενδύει σε μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMRs) και η Amazon προχώρησε στην ανακοίνωση της συμμετοχής της σε τρία project πυρηνικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα ο τεχνολογικός κολοσσός μέσω της Amazon Web Services έφτασε σε συμφωνία με την Dominion Energy, με έδρα την Βιρτζίνια, η οποία θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη SMRs κοντά στην τωρινή πυρηνική μονάδα της εταιρείας. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. δολάρια.
Σημειωτέον πως η Βιρτζίνια αποτελεί ήδη την… πρωτεύουσα των data centers στις ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας πάνω από τα μισά κέντρα των αμερικανικών τεχνολογικών και έως και το 70% της ιντερνετικής κυκλοφορίας παγκοσμίως με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Data Center Alley».Η δε, Dominion εξυπηρετεί 452 data centers με 3.500 megawatt με τη λίστα των πελατών της να αυξάνεται συνεχώς.
Τα SMR είναι ένας προηγμένος τύπος πυρηνικού αντιδράστηρα με χαμηλό αποτύπωμα που μπορεί να κατασκευαστεί τέσσερις φορές ταχύτερα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες και να τοποθετηθεί πολύ πιο κοντά στα υπάρχοντα δίκτυα με αποτέλεσμα να καταστεί λειτουργικός πιο γρήγορα. Εξού και το ισχυρό ενδιαφέρον από τις Big Tech κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των λίαν ενεργοβόρων data centers.
«Βλέπουμε την ανάγκη για ενέργεια πολλών gigawatt τα επόμενα χρονια και δεν θα υπάρχει αρκετή από τα project αιολικής και ηλιακής ενέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες μας, οπότε η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία» παραδέχτηκε ο CEO της AWS, Μάθιου Γκάρμαν, σύμφωνα με το CNBC.
Πραγματικά πέρα από το deal με την Dominion, η Amazon ανακοίνωσε και μια δεύτερη συμφωνία με την επίσης εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας Energy Northwest, η οποία θα αφορά τη χρηματοδότηση της αδειοδότησης και κατασκευής τεσσάρων SMRs στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Οι αντιδραστήριες θα ελέγχονται από την Energy Northwest, με την παραγώμενη ενέργεια να διοχετεύεται κατευθείαν στο δίκτυο, αλλά με την Amazon να έχει το δικαίωμα να αγοράσει επίσης ρεύμα από τους αντιδραστήρες.
Οι εν λόγω SMRs θα αναπτυχθούν με τεχνολογία της αρμόδιας εταιρείας Χ-Energy, στην οποία επίσης πρόκειται να επενδύσει η Amazon.
Σύμφωνα με τον τεχνολογικό κολοσσό, ο όμιλος μέσα από το Climate Pledge Fund (στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι μεγαλοεπενδυτές όπως ο ιδρυτής της Citadel) θα είναι από τους βασικούς επενδυτές στον νέο γύρο χρηματοδότησης της X-Energy ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Με τις εν λόγω κινήσεις η Amazon προσπαθεί να βγει και πάλι μπροστά στη μάχη των τεχνολογικών ομίλων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, κυρίως μέσω επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια. Μόλις χθες, Τετάρτη, η Google προσπάθησε να διασφαλίσει τα πρωτεία ανακοινώνοντας την παραγγελία 6 έως 7 SMRs από την ανερχόμενη start-up Kairos Power, συνολικής απόδοσης 500 megawatts, όμως η Amazon δεν την άφησε να χαρεί για πολύ. Εξάλλου και η Microsoft έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για να επενδύσει στην πυρηνική μονάδα Three Mile Island της Constellation Energy.
Διαβάστε ακόμη
Reuters: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ (πίνακες)
Λονδίνο: Η «καταστροφή» του Brexit κόστισε 40.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα