Αιώνιος πάγος, χιόνι και… νανοπλαστικά. Αυτά μπορεί να βρει πλέον κάποιος που καταφέρνει να φτάσει σε υψόμετρο 3.000 μέτρων στις Άλπεις, όπως προκύπτει από μελέτη ερευνητικής ομάδας που συντονίζεται από το γερμανικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτς (UFZ).
Τα σωματίδια μικρότερα του 1 μm διαχέονται ευκολότερα στο περιβάλλον εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους και του χαμηλού βάρους τους και ανιχνεύονται στον αέρα, το έδαφος, το νερό αφού είναι αποτέλεσμα της διάσπασης μεγαλύτερων πλαστικών αντικείμενων.
Τώρα, λοιπόν, επιστήμονες τα εντόπισαν και στις παγωμένες πλαγιές των Άλπεων χάρη στην πολύτιμη συμβολή ορειβατών, οι οποίοι συνέλεξαν δείγματα από παγετώνες σε 14 διαφορετικά σημεία στις γαλλικές, ιταλικές και ελβετικές Άλπεις.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, Λεονί Γιούρκσατ, η ομάδα στηρίχθηκε σε ορειβατική ομάδα που διένυσε την ιστορική διαδρομή Alpine Trail από το Σαμονί της Γαλλίας στο Ζέρματ της Ελβετίας. Συγκέντρωσαν χιόνι και πάγο από παγετώνες σε 14 τοποθεσίες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία μακριά από τα μονοπάτια πεζοπορίας και στη συνέχεια έστειλαν τα δείγματα στο UFZ για ανάλυση.
Για τους ερευνητές, μία τέτοια αποστολή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς είναι απαραίτητες γνώσεις της γεωγραφίας των περιοχών και επιβάλλεται η εκπαίδευση και η αντοχή για να πραγματοποιηθεί η διέλευση υπό δύσκολες συνθήκες. Επομένως, καταλληλότεροι από τους ορειβάτες δε θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για την επίτευξη του ερευνητικού στόχου.
Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να μην επιμολυνθούν τα σημεία, οι ορειβάτες εκπαιδεύτηκαν από τους επιστήμονες και χρησιμοποίησαν καινούριο ρουχισμό και εξοπλισμό ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο απελευθέρωσης σωματιδίων από τη φθορά τους.
Οι ορειβάτες στη συνέχεια αφαίρεσαν πάγο από το ανώτερο στρώμα του παγετώνα και έστειλαν τα δείγματα στο εργαστήριο.
Με τη χρήση φασματόμετρου μάζας αντίδρασης μεταφοράς πρωτονίων υψηλής ανάλυσης (PTR-MS), οι ερευνητές ταυτοποίησαν πολυμερή όπως πολυαιθυλένιο (PE) και πολυστυρένιο (PS) καθώς και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) αλλά σε μικρότερη έκταση.
Συνολικά, νανοπλαστικά βρέθηκαν μόνο σε πέντε από τις 14 τοποθεσίες με τους ειδικούς να εξηγούν ότι δεν είναι όλες οι περιοχές μολυσμένες. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όπου ο άνεμος είναι ισχυρός τότε τα σωματίδια απομακρύνονται και συσσωρεύονται εκ νέου σε περιοχές του παγετώνα που είναι πιο προστατευμένες από τον άνεμο.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα νανοπλαστικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς σε αντίθεση με τα μικροπλαστικά που είναι λίγο μεγαλύτερα αγγίζοντας τα 5 χιλιοστά, δε φιλτράρονται. Επομένως, μπορούν να εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής και να εισέλθουν στο αίμα.
Σε μία προσπάθεια, δε, να καταλάβουν την προέλευσή τους συνεργάστηκαν με εργαστήριο από τη Νορβηγία και κατέληξαν ότι τα νανοπλαστικά πιθανώς μεταφέρονται στους παγετώνες από τα δυτικά και συγκεκριμένα από τον Ατλαντικό, σε ποσοστό 50%.
Άλλωστε, υπάρχει μεγάλος όγκος πλαστικών που καταλήγει στον ωκεανό και τα σωματίδια που προκύπτουν καθώς είναι ιδιαίτερα ελαφρά στροβιλίζονται με τον αέρα και τα κύματα και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, πολλά από αυτά που «ταξιδεύουν» μέσω ξηράς προέρχονται από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.
Διαβάστε ακόμη
Έλον Μασκ: Επιμένει σε απολύσεις εργαζομένων αν δεν απαντήσουν στο email του
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα