Στην προσθήκη αποθήκευσης για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να αναπτύξει στην περιοχή της Αμφιλοχίας προχώρησε η νεοεμφανιζόμενη Alliance Energy.
Ειδικότερα, η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, ακολουθώντας το δρόμο και άλλων ενεργειακών ομίλων με παρόμοια έργα, υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ την 1η Φεβρουαρίου, αίτηση για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την τεχνική περιγραφή του project, προκειμένου να υπάρξει προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης κατάντη του μετρητή, χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρυθμιστική Αρχή με απόφασή της την προηγούμενη εβδομάδα ενέκρινε την τροποποίηση και έτσι την υπαγωγή του σταθμού στην περίπτωση της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020.
Σύμφωνα με την απόφαση, η τεχνολογία αποθηκευτικών συστημάτων αφορά συσσωρευτές και η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης προβλέπεται να ανέρχεται σε 711,2 MWh, ενώ η εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα σε 700 MWh.
Το project των 320 MW και η εταιρεία
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιανουαρίου 2024, με απόφαση του Αντιπροέδρου του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημητρίου Φούρλαρη, χορηγήθηκε στην Alliance Energy Ι.Κ.Ε. βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 320 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW στη θέση Τσάκαλος, της Δημοτικής Ενότητας Αμφιλοχίας, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα που σχεδιάζονται στη χώρα και το οποίο απαιτεί βεβαίως και αντίστοιχου μεγέθους επένδυση.
Η Alliance Energy Ι.Κ.Ε. συστάθηκε στις 24 Ιουλίου 2023, από Έλληνα ιδιώτη με αρχικό κεφάλαιο 15.000 ευρώ. Στη συνέχεια, στις 28 Αυγούστου 2023 αποφασίστηκε τροποποίηση του καταστατικού, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις 150.000 ευρώ που διαιρείται σε 15.000 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα, ενώ εισήλθαν άλλοι επτά εταίροι, όλοι Ισραηλινοί, με τον Έλληνα εταίρο να διατηρεί ποσοστό 10%. Με απόφαση της ίδιας συνέλευσης ορίστηκε διαχειρίστρια της εταιρείας και για αόριστη διάρκεια η Limor Barzilay Gavrieli, υπηκοότητας και κάτοικος Ισραήλ, η οποία είναι μέτοχος της Alliance Energy με ποσοστό 15%.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου αποχώρησε ο Έλληνας ιδρυτής και μέτοχος μεταβιβάζοντας το ποσοστό του (10%) στους άλλους επτά Ισραηλινούς εταίρους, οι οποίοι πλέον κατέχουν ποσοστά από 8% έως 16% έκαστος.
Κύριος σκοπός της εταιρείας με βάση το καταστατικό της είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και δευτερεύων «οι εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του αρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους».
Διαβάστε ακόμη
Το Δημόσιο βγάζει στο σφυρί τα κατασχεμένα
Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις χρεών 4 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά
Τουρισμός: Ετσι θα φτάσουμε σε εισπράξεις τα 27 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ