Την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από το Ευρωπαϊκό Green Deal, όσο και από την στρατηγική της κυβέρνησης για εντεινόμενη στροφή στην πράσινη ενέργεια ανακοίνωσε και επίσημα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια χθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης της διαΝΕΟσις.
Η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. και την επισημοποίηση του αναβαθμισμένου στόχου για μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 έως το 2030 (έναντι του αρχικού 40%), κάτι που αναθεωρεί προς τα πάνω και τους ειδικότερους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Προς αντίστοιχες διεργασίες, άλλωστε, κινούνται και τα άλλα κράτη-μέλη.
Η κα Σδούκου τόνισε μάλιστα ότι με εντολή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κινητοποιήθηκε η όλη διαδικασία από το ΥΠΕΝ, ενώ ο ίδιος έδωσε και την κατεύθυνση να διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου Κλιματικού Νόμου και στη χώρα μας.
Ειδικότερα, η Γ.Γ. του ΥΠΕΝ επισήμανε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ξανά η επιτροπή που επεξεργάστηκε το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, -έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συνεδριάσεις-, ενώ όσον αφορά τον Κλιματικό Νόμο, το υπουργείο μελετά αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν σε άλλες χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται σε αυτά μπορούν να μεταφερθούν στην ελληνική έννομη τάξη.
Κατά την τοποθέτησή της στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις που έγινε με αφορμή την πρόσφατη αναλυτική έρευνα της, η οποία εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ, για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, η κα Σδούκου ανέφερε ότι ο νέος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον, στο υφιστάμενο δυναμικό των 7 GW των ΑΠΕ, να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 GW.
«Πυξίδα μας είναι το Ευρωπαϊκό Green Deal», όπως είπε, για να προσθέσει ότι η μετάβαση δεν περιορίζεται στην αλλαγή καυσίμου, αλλά εκτείνεται στον τρόπο παραγωγής, καθώς και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια.
Έτσι, έκανε λόγο για διπλή ευκαιρία να δρομολογήσουμε την ενεργειακή μετάβαση σε συμμόρφωση αφενός με το EU Green Deal, αφετέρου με το δικό μας όραμα που είναι, σε κάποιες πλευρές του, είναι ακόμη πιο φιλόδοξο.
Έρχεται επενδυτική και θεσμική «καταιγίδα»
Για επερχόμενη επενδυτική, αλλά και θεσμική «καταιγίδα» στο χώρο της ενέργειας μίλησε στην ίδια εκδήλωση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Αναφερόμενος, κατ αρχήν, στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με οικοδεσπότη τις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχε εκπροσωπώντας τη χώρα μας, τόνισε ότι για να πετύχουμε να βάλουμε φραγμό στην απειλή της κλιματικής αλλαγής «πρέπει όλοι να δράσουμε τώρα και να υιοθετήσουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού».
Επισημαίνοντας την σημασία της ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, αλλά και τους εθνικούς πόρους, έκανε λόγο για μια «επενδυτική καταιγίδα» με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οφέλη που θα οδηγήσει στο διπλασιασμό της συμμετοχής-συμβολής του κλάδου της ενέργειας στο ΑΕΠ. Καθιστώντας έτσι μοναδική την παρούσα συγκυρία καθώς «μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την κλιματική κρίση σε ευκαιρία».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των επερχόμενων επενδύσεων ύψους 43,8 δις την επόμενη δεκαετία, οι οποίες θα συνεισφέρουν 2,6 δισ. στο ΑΕΠ (+1,5%) και θα δημιουργήσουν 35.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης στην ενέργεια, όταν ο κλάδος σήμερα διατηρεί 50.000 θέσεις εργασίας.
«Ο ενεργειακός μετασχηματισμός έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στο ΥΠΕΝ σχεδιάζουμε τις βάσεις για την επόμενη δεκαετία» και ότι «τους επόμενους μήνες αναμένεται μια κοσμογονία σε επίπεδο θεσμικών ρυθμίσεων».
Κάνοντας μια ανασκόπηση των δράσεων και προτεραιοτήτων του ΥΠΕΝ, δήλωσε ότι θα δοθεί έμφαση, σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που θα επιτρέψουν την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, καθώς και στην άμεση προώθηση του ζητήματος με τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια (PPAs) προκειμένου να στηριχθεί η πρόσβαση των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε καθαρή ενέργεια με σταθερές τιμές.
Ο Κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στο «τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης για το κτιριακό απόθεμα και τις επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι θα επενδυθούν 4-4,5 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό τα επόμενα 5 χρόνια.
Παράλληλα, όσον αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα «πράσινα νησιά» επισήμανε ότι «θα αξιοποιήσουμε από το προβλεπόμενο 1 δισ. μέχρι και το τελευταίο ευρώ», ενώ επαναβεβαίωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει ετοιμαστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Δήλωσε ακόμη ότι ήδη λειτουργεί ειδική επιτροπή για το υδρογόνο, η οποία το επόμενο διάστημα θα καταθέσει τις προτάσεις της.
Ο ΥΠΕΝ εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την πορεία των δράσεων που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση, επισημαίνοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα (επιδοτήσεις κλπ) βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Προς τούτο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς μέχρι τώρα, το 10% των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων αφορά ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.