search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΑΚΤΩΡ – ΑVAX: Οριστικά στην κοινοπραξία το έργο της Ψυτάλλειας ύψους €260 εκατ. με απόφαση ΣτΕ

Η πενταετής σύμβαση που έγινε σήριαλ λήγει υπέρ του εγκατεστημένου εργολάβου δύο χρόνια μετά την έναρξη του διαγωνισμού - Πώς σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ η Ελλάκτωρ

Mε καθυστέρηση δύο ετών και με την συνδρομή του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνεται η οριστική λύση στο γόρδιο δεσμό της Ψυτάλλειας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πενταετής σύμβαση συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ περνά στο σχήμα ΑΚΤΩΡΑVAX, αφού το ανώτατο ακυρωτικό  δικαστήριο με πρόσφατη απόφασή του κόβει το δρόμο στην πολύμηνη προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ να εντάξει στο διαγωνισμό και τις άλλες δύο κοινοπραξίες (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Suez- Intrakat και Μυτιληναίος -Κωνσταντινίδης) που είχε θέσει εκτός η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού, επικαλούμενη ελλείψεις στους φακέλους.

Έτσι το σήριαλ με την διαχείριση και την λειτουργία των εγκαταστάσεων λυμάτων που κρατά από το καλοκαίρι του 2019 με συνεχείς παρατάσεις, λήγει τελικά υπέρ της εγκατεστημένης εργολαβίας, παρά την προσπάθεια της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να συνεχίσει το διαγωνισμό με περισσότερους από έναν υποψηφίους, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Για να μπουν μάλιστα στον διαγωνισμό οι άλλες δύο κοινοπραξίες που είχε ζητήσει να αποκλειστούν η Επιτροπή αξιολόγησης, η ΕΥΔΑΠ είχε ζητήσει πριν ένα χρόνο μια αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση από το ΤΕΕ και από εξωτερικό νομικό σύμβουλο. Με τις γνωμοδοτήσεις αυτές ανά χείρας πέρσι το καλοκαίρι ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από τους συμμετέχοντες και έθεσε εκ νέου το θέμα στο ΔΣ της εταιρείας όπου αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και με τις τρεις εταιρείες και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που ήταν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Έκτοτε όμως η διαδικασία προκάλεσε νέα δικαστικά μέτωπα μεταξύ των διαγωνιζομένων που οδήγησαν στην υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 27 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ είχαν μεσολαβήσει άλλες δύο παρατάσεις της υφιστάμενης σύμβασης το Φεβρουάριο του 2019 και τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να μην υπάρξει κενό στην λειτουργία της Ψυτάλλειας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει προ διμήνου η ΕΥΔΑΠ εναντίον απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η ΑΕΠΠ είχε κάνει δεκτή προσφυγή του σχήματος ΑΚΤΩΡ-ΑVAX, η οποία στρεφόταν κατά της απόφασης της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης να μπουν στο διαγωνισμό οι δύο κοινοπραξίες που αρχικά είχαν αποκλειστεί.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση υπήρξαν και πολιτικές πιέσεις μετά από παρέμβαση διπλωματικών και επιχειρηματικών παραγόντων κατόπιν αντιδράσεων της γαλλικής Suez. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δείχνει πάντως μία αστοχία χειρισμών πέραν των μεγάλων καθυστερήσεων για την ανάληψη της σύμβασης.

Ίσως μάλιστα η απόφαση του ΣτΕ να δικαιώνει και όσους πίστεψαν από την αρχή ότι με την τροπή του διαγωνισμού θα ήταν προτιμότερη η ακύρωσή και η επαναπροκήρυξή του, αντί  η ΕΥΔΑΠ να συρθεί επί μήνες σε μια σειρά αμφίβολων διαδικασιών με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ κύκλοι της Ελλάκτωρ τόνιζαν ότι πλέον δεν απομένει παρά η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να ανοίξει την μόνη δεκτή οικονομική προσφορά και να αναθέσει την σημαντική αυτή σύμβαση στο εν λόγω σχήμα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι έως σήμερα και απο το 1999 που η ΑΚΤΩΡ ολοκλήρωσε τη Β φάση του έργου με το οποίο ο βιολογικός της Ψυττάλειας κατέστη ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στο είδος του στην Ευρώπη, τις ωφέλειες του οποίου γνωρίζουν πλέον πολύ καλά οι κάτοικοι της πρωτευουσας η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει διαρκώς στη Κειτουργια και Συντήρηση του έργου γεγονός που δίνει τα εχέγγυα για άλλη μια αποτελεσματική λειτουργία και την επόμενη πενταετία.

Διαβάστε ακόμη:

Οριστικό: Ποιοι μπορούν πλέον να αναλάβουν υποθέσεις υπερχρεωμένων – Όλες οι λεπτομέρειες

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό

Shell: Καταβάλλει αποζημίωση €95 εκατ. για πετρελαϊκή ρύπανση 40 χρόνια μετά

 

Exit mobile version