Οι ακρίδες της ερήμου είναι γνωστές για την ικανότητά τους να εμφανίζονται κατά σμήνη και να κατασπαράζουν τα πάντα στο διάβα τους μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ένα σμήνος, μάλιστα, είναι ικανό να καταναλώσει αρκετή ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει 35.000 ανθρώπους.
Η καταστροφή των καλλιεργειών οδηγεί σε ανατίμηση των προϊόντων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επισιτιστική κρίση. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι ακρίδες λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις.
Τώρα, μία νέα μελέτη μπορεί να δώσει λύση στο σημαντικό πρόβλημα αυτό δίνοντας τα κατάλληλα εργαλεία για τον έλεγχο της απειλής.
Περιοχές όπως η Αφρική και η Ασία, όπου η επισιτιστική ασφάλεια είναι ήδη εύθραυστη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και η πιθανή απώλεια των καλλιεργειών όχι μόνο διαταράσσει τις τοπικές οικονομίες, αλλά απειλεί εκατομμύρια ανθρώπων με πείνα.
Το πρόβλημα οξύνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αφού η έντονη βροχόπτωση ευνοεί την αναπαραγωγική δραστηριότητα των εντόμων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός τους και να εντείνονται οι επιδρομές τους.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανάπτυξε μέθοδο σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό να προβλεφθεί η πορεία των ακρίδων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.
Με δεδομένα πρόγνωσης καιρού από το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου και υπερσύγχρονα υπολογιστικά μοντέλα των κινήσεων των εντόμων στον αέρα, οι ειδικοί κατάφεραν να προβλέψουν πού θα πετάξουν τα σμήνη για να βρουν νέα σημεία ώστε να τραφούν και να αναπαραχθούν. Το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από τον προληπτικό ψεκασμό με φυτοφάρμακα ώστε να προστατευτούν οι καλλιέργειες.
Με το μοντέλο αυτό, λεπτομέρειες γύρω από το οποίο δημοσιεύθηκαν στον PLOS Computational Biology, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές θα καταφέρουν να ανταποκριθούν άμεσα για την καταπολέμηση της ακρίδας της ερήμου.
«Μπορούμε να προβλέψουμε πού θα πάνε τα σμήνη αρκετές ημέρες νωρίτερα, ώστε να τα ελέγξουμε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Και αν δεν ελέγχονται σε αυτές τις τοποθεσίες, μπορούμε να προβλέψουμε πού θα πάνε στη συνέχεια, ώστε να γίνουν προετοιμασίες εκεί», δήλωσε η Ρενάτα Ρετκούτε, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Φυτών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης.
«Το σημαντικό είναι να ανταποκριθούμε γρήγορα εάν είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη έξαρση ακρίδας, προτού προκληθεί σημαντική απώλεια καλλιέργειας. Τεράστια σμήνη μπορεί να οδηγήσουν σε πραγματικά απελπιστικές καταστάσεις όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λιμοκτονήσουν», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Κρις Γκίλιαν από το Τμήμα Φυτολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου.
Επισημαίνεται ότι παρόμοια μοντέλα έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο που μπορεί να προβλέψει γρήγορα και αξιόπιστα τη συμπεριφορά του σμήνους, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο ζωής των εντόμων και την επιλογή των τόπων αναπαραγωγής τους και προβλέποντας τις κινήσεις του σμήνους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, το νέο μοντέλο έχει δοκιμαστεί χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα επιτήρησης και καιρού.
Διαβάστε ακόμη:
Υποθαλάσσια καλώδια: Το νέο πεδίο του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης
Ρεύμα: Τι αλλάζει στα μπλε τιμολόγια από τις 17 Ιανουαρίου
Γροιλανδία: Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου στρώνει μονοπάτι ανεξαρτησίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα