Το 2015 όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έθεσαν για πρώτη φορά ένα πλαίσιο με 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το έτος 2030, απαραίτητοι για την ειρήνη, την ευημερία, τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές. Ανάμεσα σε αυτούς η καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας, η εξάλειψη της φτώχειας, η διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, οι δράσεις για το κλίμα.
Αυτοί οι στόχοι, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων διεθνούς ομάδας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, μπορούν να επιτευχθούν και χάρη στη χρήση μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί.
Εξάλλου, οι μικροοργανισμοί ζουν στον πλανήτη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οικοσυστήματος και της υγείας του περιβάλλοντος και εντοπίζονται παντού από το έδαφος, μέχρι τον ανθρώπινο οργανισμό αγγίζοντας ακόμα και το 99% της συνολικής βιοποικιλότητας.
Εντούτοις, η μικροβιακή δραστηριότητα δεν λαμβάνεται υπόψη στις συνθήκες και τις διακυβερνητικές συμφωνίες του ΟΗΕ, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ωστόσο, ο ρόλος τους μπορεί να αποδειχθεί παραπάνω από σημαντικός με τους ειδικούς να απαριθμούν τους τομείς όπου η σχετική έρευνα και τεχνολογία είναι δυνατό να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων: Η πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, η παραγωγή τροφίμων και γενικότερα η διατροφή, η παραγωγή καθαρής ενέργειας, η ανακύκλωση, η βιοεξυγίανση.
Τα μικρόβια βοηθούν στην παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία και μειώνοντας τη φτώχεια και την ανισότητα. Επιπλέον, είναι κρίσιμα για την επισιτιστική ασφάλεια ενισχύοντας την ανάπτυξη των καλλιεργειών και περιορίζοντας την ανάγκη για χρήση φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η βιώσιμη γεωργία. Την ίδια στιγμή, μπορούν να παράξουν βιοκαύσιμα παρέχοντας καθαρή πηγή ενέργειας που με τη σειρά της βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όσο για την ανακύκλωση μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης, ενώ για τη βιοεξυγίανση τα μικρόβια μπορούν να απομακρύνουν ρύπους και επομένως να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και του εδάφους. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των φυτών και να διευκολύνουν την ανάκαμψη των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.
Ο καθηγητής Υδάτινης Μικροβιακής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και εκ των συντακτών της μελέτης, Τζεφ Χούισμαν, μιλώντας στο Nature Today, εξήγησε ότι έως σήμερα οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης αντιμετωπίζονταν μεμονωμένα από τις χώρες, εντούτοις «εστιάζοντας στην ανάπτυξη μικροβιακής τεχνολογίας για έναν υγιή πλανήτη, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλοί στόχοι ταυτόχρονα».
Όπως είπε, τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάσπαση πλαστικών και άλλων αποβλήτων, το φιλτράρισμα των αερίων του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο και την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Βέβαια, όπως επισήμανε για να συμβούν όλα τα παραπάνω, πρέπει να βρεθούν οι σωστοί τύποι μικροοργανισμών και τα ένζυμά τους με τα οποία μετατρέπουν ουσίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση πληροφορικής, τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και τη χημική τεχνολογία.
Από την πλευρά του, ο Μάθιου Σάλιβαν από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που συμμετείχε στην έρευνα εξήγησε, σύμφωνα με το Phys, ότι το μικροβίωμα επηρεάζει τα πάντα, τονίζοντας ότι η βελτίωση της κατανόησης του ρόλου του στο οικοσύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή βιοπροϊόντων και την προστασία του πλανήτη.
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον απαιτεί την αξιοποίηση όλων των πιθανών εργαλείων χάρη στα οποία μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Νικήτας Ποθουλάκης: Νέο επενδυτικό πλάνο 25 εκατ. για την Μπάρμπα Στάθης ενόψει τεκτονικών αλλαγών
Πώς τo myDATA έφερε στο φως κυκλώματα με πλαστά τιμολόγια
Επιθεώρηση Εργασίας: Βαφτίζουν τους αδήλωτους εργαζομένους πελάτες και κουμπάρους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα