search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ακόμα και τα αγριολούλουδα στα αστικά κέντρα είναι πολύτιμα

Οι πολύχρωμες πινελιές που «ξεπηδούν» μέσα από τα τσιμεντένια θηρία των πόλεων, δίνουν μία νότα αισιοδοξίας και συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας

Παρέχουν καταφύγιο και τροφή σε σημαντικούς επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, προσελκύουν ζώα και έντομα ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα των αστικών κέντρων και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την αναπαραγωγή των ειδών. Επιπλέον, οι άναρχα πολύχρωμες πινελιές που «ξεπηδούν» μέσα από τα τσιμεντένια θηρία των πόλεων, δίνουν μία νότα αισιοδοξίας, αρμονίας και ζωής.

Τα αγριολούλουδα, όχι μόνο αντέχουν, αλλά είναι πολύτιμα για το περιβάλλον διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο αστικό οικοσύστημα. Μπορεί να μην εκτείνονται όσο τα λιβάδια στην επαρχία, αλλά τη στιγμή που η αστική ανάπτυξη «πνίγει» τους χώρους πρασίνου σχεδόν αφανίζοντάς τους, ακόμα και τα μικροσκοπικά «διαλείμματα» άγριας χλωρίδας που αναπτύσσονται φυσικά είναι απαραίτητα.

Επιστήμονες από το Τμήμα Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής της Βαρσοβίας στην Πολωνία ανέλυσαν πόσο η έλλειψη φυσικών λιβαδιών σε αστικά κέντρα επηρεάζει την επικονίαση των εντόμων και πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό χάρη στα αγριολούλουδα.

Η μελέτη που διεξήχθη στη Βαρσοβία και δημοσιεύτηκε στο Ecological Entomology αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους πρασίνου, τα λιβάδια και τη βλάστηση που συναντούμε περπατώντας στις πολύβουες πόλεις.

Αναλυτικότερα, δεν εντοπίστηκαν διαφορές στη σύνθεση των φυτών που επικονιάζονται και δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ούτε στον τύπο των ειδών των πεταλούδων, των μελισσών και άλλων επικονιαστών που τα επισκέφθηκαν.

Βέβαια, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πεταλούδων ήταν διπλάσιος στα φυσικά λιβάδια συγκριτικά με τα αγριολούλουδα, κάτι που δεν παρατηρήθηκε για τις μύγες και τις μέλισσες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι παρότι τα σημεία με φυτεμένα αγριολούλουδα ήταν έως και 10 φορές μικρότερα από τα λιβάδια που μελετήθηκαν, συγκέντρωσαν παρόμοιο συνολικό αριθμό μελισσών και μύγας, ενώ στην περίπτωση της πεταλούδας τα φυσικά λιβάδια είχαν 52 είδη, ενώ τα αγριολούλουδα των πόλεων 34 είδη. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο αριθμός των ειδών της πεταλούδας συνδέεται με το μέγεθος της έκτασης.

Παρ’όλα αυτά, τα αποτελέσματα τους οδηγούν να συμπεράνουν ότι η δημιουργία χώρων με αγριολούλουδα στις πόλεις – που δεν απαιτούν συχνή περιποίηση – μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο για την ευημερία των ζωικών ειδών, αλλά και των ανθρώπων, αντισταθμίζοντας το κενό που υπάρχει από την έλλειψη μεγάλων φυσικών βιοτόπων.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί η μείωση των πληθυσμών των επικονιαστών οφείλεται εν μέρει στην ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει συντελέσει στην απώλεια ενδιαιτημάτων.

Εντούτοις, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι εκτάσεις που έχουν σπαρθεί με αγριολούλουδα, συνήθως μικρής έκτασης, συγκεντρώνουν έντομα επικονίασης και έχουν παρόμοια αξία για τους επικονιαστές με μεγαλύτερες εκτάσεις φυσικού λιβαδιού. Τα σπαρμένα λιβάδια με αγριολούλουδα, εάν φροντιστούν σωστά, μπορούν να εξασφαλίσουν τον πλούτο των φυτικών ειδών και έτσι να επηρεάσουν θετικά την βιοποικιλότητα και τον αριθμό των επικονιαστών.

Στη Βαρσοβία, μάλιστα, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να προμηθευθεί από ειδικά «ΑΤΜ λουλουδιών» δωρεάν σπόρους αγριολούλουδων ώστε να δημιουργήσει τον δικό του χώρο που θα προσελκύσει τους επικονιαστές.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Λίγο πριν πατηθεί… το κουμπί της εκκίνησης (pics)

Exit mobile version