Πρόσφατη έρευνα είχε αποκαλύψει ότι αφρικανικοί ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλον με ήχους διαφορετικούς για το κάθε άτομο της αποικίας τους, με τους επιστήμονες να καταλήγουν πως αντιστοιχούν σε ονόματα.

Ανάλογη συμπεριφορά, όμως, επιδεικνύει και ένα από τα πιο μικρά είδη πιθήκου, ο μάρμοζετ (Callithrix jacchus) που μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τα 20 εκατοστά.

Όπως προκύπτει από μελέτη ο μάρμοζετ με λευκό λοφίο, ένα από τα 22 είδη που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, χρησιμοποιεί συγκεκριμένους ήχους για να επικοινωνεί, οι οποίοι μπορεί στα αυτιά του ανθρώπου να μοιάζουν ίδιοι, ωστόσο για τον πίθηκο είναι διαφορετικοί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτοί οι ήχοι, όπως στην περίπτωση των ελεφάντων, αντιστοιχούν σε ονόματα, ενώ παρατήρησαν ότι διαμορφώνουν τη γλώσσα τους σύμφωνα με το άτομο που συναντούν, με τη συμπεριφορά να είναι η πρώτη που παρατηρείται σε πρωτεύον ον.

Η μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και δημοσιεύθηκε στο Science αποκάλυψε ότι για το διάλογό τους οι πίθηκοι αυτοί χρησιμοποιούν συγκεκριμένους ήχους και ανταποκρίνονται σταθερά και σωστά στο κάλεσμα ομοειδών τους.

Η ανάλυση του ήχου που εξέπεμψαν οι 10 πίθηκοι, οι οποίοι παρατηρήθηκαν, αποκάλυψε ότι τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους και ακουστικά χαρακτηριστικά για να φωνάξουν άτομα της αποικίας τους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αρχικά κατέγραψαν ζεύγη μάρμοζετ να «συνομιλούν» ανεμπόδιστα. Στη συνέχεια, όμως, τοποθέτησαν ένα οπτικό εμπόδιο και παρατήρησαν ότι η… ομιλία τους τροποποιήθηκε.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάρμοζετ μιλούσαν διαφορετικά σύμφωνα με το άτομο ή το εμπόδιο που είχαν μπροστά τους.

Στη δεύτερη φάση της δοκιμής, τα άτομα αλληλεπίδρασαν με έναν υπολογιστή που αναπαρήγαγε διαφορετικούς ήχους. Οι πίθηκοι ανταποκρίθηκαν με μεγαλύτερη σιγουριά όταν άκουγαν το όνομά τους, με τους ειδικούς να ενθουσιάζονται αφού τα ευρήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν νέο δρόμο στην έρευνα για την εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας.

«Η ονομασία ενός ατόμου αποτελεί μέρος μιας γενικότερης γνωστικής ικανότητας. Πιστεύουμε ότι αυτή η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του είδους, το οποίο βασίζεται στην κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Νταβίντ Όμερ εκ των συντακτών της μελέτης.

Παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον είχε αποκαλύψει ότι τα μικρά του είδους αυτού μαθαίνουν να «μιλούν» από τους ενήλικες και δη τους γονείς τους, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Σταδιακά αναπτύσσουν την ικανότητα της ομιλίας χάρη στην αλληλεπίδραση με τους γονείς και διαμορφώνουν τη γλώσσα τους με τη βοήθειά τους.

Photo: Commons.wikimedia/ Dario Sanches

Διαβάστε ακόμη:

Περικοπές στις «λαϊκές» προμήθειες ετοιμάζουν οι τράπεζες

«Μετρά δυνάμεις» η αγορά στο επενδυτικό συνέδριο των Morgan Stanley – EXAE στο Λονδίνο

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» αυτή τη βδομάδα για ΕΝΚΛΩ και Κοντοβερό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα