search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ακόμα και οι λίμνες χάνουν τον πάγο τους

Σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το φαινόμενο που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια

Όταν η λίμνη Σούβα στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας παγώνει τους χειμερινούς μήνες, η διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα προκαλεί ρωγμές στην επιφάνειά της, σχηματίζοντας μία οδοντωτή κορυφογραμμή που μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και τα 30 εκατοστά. Αυτή την παγωμένη γέφυρα λέγεται ότι διασχίζει ο θεός Τακεμνακάτα μία φορά το χρόνο για να συναντήσει την αγαπημένη του στην άλλη άκρη. Αυτή η ιστορία αγάπης με το θείο πέρασμα, το λεγόμενο omiwatari, καταλήγει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Παρότι από το 1443 ιερείς Σίντο κατέγραφαν την ημερομηνία εμφάνισης των παγωμένων «λεπίδων» ακολουθώντας αρχαίο τελετουργικό και βάση της κατεύθυνσης των ρωγμών προέβλεπαν τη συγκομιδή της επόμενης χρονιάς, τις τελευταίες δεκαετίες η λίμνη δεν παγώνει προκαλώντας ανησυχία στους ντόπιους, αλλά και τους περιβαλλοντολόγους που διαπιστώνουν για μία ακόμα φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες δεν περιορίζονται στο θαλάσσιο πάγο και τους παγετώνες.

Παλαιότερη έρευνα από διεθνή επιστημονική ομάδα επιστημόνων είχε εστιάσει στην απώλεια παγοκάλυψης της λίμνης Σούβα, παρατηρώντας το ίδιο φαινόμενο σε πολλές ακόμα λίμνες, με περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.

Τώρα, νέα μελέτη του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει την τάση, επισημαίνοντας πως η απώλεια πάγου στις λίμνες έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 25 χρόνια, με εκείνες στο βόρειο ημισφαίριο να λιώνουν κατά μέσο όρο 45 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από έναν αιώνα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Science αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5-3 βαθμούς Κελσίου, αυτό θα σημαίνει ότι οι λίμνες του βορείου ημισφαιρίου θα έχουν 13 έως 24 ημέρες λιγότερη παγοκάλυψη – η μέση διάρκεια πάγου υπολογίζεται στις 218 ημέρες – ενώ σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη αυτές οι ημέρες θα μειωθούν ακόμα και κατά 80%. Υπό αυτές τις συνθήκες ως το 2080, το 18% από το 1 εκατ. λίμνες που συνήθως παγώνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα καλύπτεται μόνο κατά διαστήματα από πάγο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πολλές είναι οι επιπτώσεις από το φαινόμενο αυτό, καθώς μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε περιοχές κοντά σε λίμνες βασίζεται σε αυτές για τις καθημερινές ανάγκες του, την αλιεία, την παροχή πόσιμου νερού, την οικονομία, ενώ σημαντικές αναμένονται και οι συνέπειες στη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Για παράδειγμα, οι μεταβολές της θερμοκρασίας μπορούν να επιτρέψουν σε χωροκατακτητικά είδη που είναι προσαρμοσμένα σε θερμότερα νερά να ευδοκιμήσουν, ενώ ψάρια και άλλοι οργανισμοί που δεν είναι συνηθισμένα να επηρεαστούν αρνητικά.

Η παρουσία αυτών των νέων ειδών μπορεί να επιδράσει στην ποιότητα του νερού, να τροποποιήσει την ανάπτυξη φυτικών ειδών και να απειλήσει την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος.

Επιπλέον, ο λεπτότερος πάγος μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους πληθυσμούς που παραδοσιακά ταξιδεύουν στις παγωμένες λίμνες, με τους διαδρόμους που σχηματίζονται να αποτελούν βασικές οδούς επικοινωνίας για απομονωμένες κοινότητες.

Την ίδια στιγμή, οι συντάκτες υπολόγισαν ότι, για παράδειγμα, οι παγωμένες λίμνες στον πληθυσμό της Σουηδίας είναι απαραίτητες καθώς αποφέρουν ετησίως τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια από την αλιεία. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της υπερθέρμανσης, η παγοκάλυψη αποτρέπει τη διάβρωση της ακτογραμμής και μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν κοντά σε λίμνες που παγώνουν και οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν πλέον τη χρήση των λιμνών από τους κατοίκους. Αναλύοντας όσα γνωρίζουμε για το πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τα λιμναία οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινότητες, εντοπίσαμε βασικά ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μόνο αν κατανοήσουμε το εύρος και την πολυπλοκότητα αυτών των κινδύνων μπορούμε να αναπτύξουμε στρατηγικές για τον μετριασμό τους», τονίζει η επικεφαλής της έκθεσης, Στέφανι Χάμπτον.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Έως και 25% φθηνότερο το ρεύμα στην Ελλάδα με την πυρηνική ενέργεια

Τιτάν: Γιατί περιμένει «χρυσές» δουλειές στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για ΕΝΚΛΩ και για… οικόπεδα στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version