search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Αϊβαλιώτης στο συνέδριο Economist: Αποδοτικές επενδύσεις και όχι επιδοτήσεις το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση

Ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υπερκεράσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μπορεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό παράδειγμα ως προς την ενεργειακή μετάβαση

Aivaliotis-Economist

Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να βασιστεί σε αποδοτικές επενδύσεις. Οι επιδοτήσεις δεν είναι πλέον το κλειδί και πρέπει επιπλέον να λαμβάνεται υπόψη η στάση των πολιτών, όπως ανέφερε ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation?» του Economist Impact.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υπερκεράσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μπορεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό παράδειγμα ως προς την ενεργειακή μετάβαση. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι για πρώτη φορά η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία, όπως, επίσης, να βελτιώσει το ισοζύγιο πληρωμών μειώνοντας τις εκροές για εισαγωγή ενεργειακών πόρων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, τόνισε τις θετικές επιδόσεις της χώρας στις ΑΠΕ, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έρχονται δύσκολα χρόνια εξαιτίας, κυρίως, των περικοπών της πράσινης παραγωγής που δεν μπορεί να απορροφηθεί. Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι: Καλύτερη ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα με περισσότερα αιολικά και κυρίως υπεράκτια, αποθήκευση ενέργειας, ενίσχυση των εγχώριων δικτύων και των διεθνών διασυνδέσεων.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΝΑΟΝ (δίκτυα φυσικού αερίου), Barbara Morgante, επεσήμανε ότι η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε πως δεν είναι σωστή επιλογή η υιοθέτηση μόνο μίας τεχνολογίας ή ενός προμηθευτή. Συμπλήρωσε, δε, ότι το αέριο θα συνεχίσει να παίζει ρόλο τα επόμενα χρόνια και πρότεινε επιτάχυνση των διαδικασιών για παραγωγή και διοχέτευση βιομεθανίου στην κατανάλωση.

Η επικεφαλής του Τμήματος Αειφορίας της Motor Oil, Έλενα Αθουσάκη, παρουσίασε τις επενδύσεις του ομίλου για την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την εισαγωγή αυτοματισμών στα διυλιστήρια, καθώς και για την παραγωγή βιώσιμων καυσίμων, υδρογόνου και τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ρεαλιστικών επιλογών κατά την ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν είχε επιλεγεί η τεχνολογία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, δεν υπάρχει σήμερα ικανό παραγωγικό δυναμικό για να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Helleniq Energy, Αντώνης Μουντούρης, τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ενεργειακή μετάβαση συνδέεται με την πρακτική εφαρμογή της σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις, όπως είπε, καλούνται να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους αλλά και το κόστος, ενώ εκτίμησε ότι ειδικά στα πετρελαιοειδή η λύση έγκειται στην εφαρμογή αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών και όχι στην αντικατάστασή τους.

Φαραντούρης – Μανιάτης: Ενεργειακή δημοκρατία και ανταγωνιστικότητα οι προτεραιότητες για Ελλάδα και ΕΕ

Την υιοθέτηση των αρχών της ενεργειακής δημοκρατίας επεσήμανε ως βασική προτεραιότητα πολιτικής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας στο συνέδριο.

«Το μοντέλο σήμερα στην Ελλάδα στηρίζεται στην παραγωγή ενέργειας “από πάνω τα κάτω”, από 3-4 μεγάλες εταιρείες με εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Χρειαζόμαστε προσέγγιση “από κάτω προς τα πάνω”, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: Αναβάθμιση των δικτύων με ισχυρή παρέμβαση της Πολιτείας και αλλαγή της νομοθεσίας με επαναφορά του net metering (σύστημα που επιτρέπει στους παραγωγούς να “αποθηκεύουν” την ενέργεια που δεν καταναλώνουν στο δίκτυο και να τη συμψηφίζουν με μελλοντικές καταναλώσεις). Ασφάλεια εφοδιασμού και βιωσιμότητα χωρίς ενεργειακή δημοκρατία δεν μπορούν να επιτευχθούν», ανέφερε ο κ. Φαραντούρης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης κάλεσε την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι έξι φορές ακριβότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ και του φυσικού αερίου που είναι αντίστοιχα τρεις φορές ακριβότερες. «Αν δεν το κάνουμε, θα βαδίσουμε προς την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών. Διεκδικούμε την εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν» τόνισε. Σημείωσε, δε, την υστέρηση της ΕΕ και στον τομέα των αδειοδοτήσεων υπογραμμίζοντας ότι οι διαδικασίες για ένα αιολικό πάρκο διαρκούν 8 χρόνια στην ΕΕ έναντι 1,5 στια ΗΠΑ. «Χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Eγκρίθηκε η ΑΜΚ – Πότε θα γίνει το reverse split 

Καμπανάκι από S&P: Κίνδυνος αύξησης κρατικών χρεοκοπιών την επόμενη δεκαετία

Άλμα για το bitcoin εν μέσω κινεζικών μέτρων τόνωσης – Το βλέμμα και στις δημοσκοπικές επιδόσεις Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version