Αλλάζουν τις συνήθειές τους τα άγρια ζώα που ζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την επαφή με τον άνθρωπο.
Αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και δημοσιεύθηκε στο Biological Conservation, σύμφωνα με την οποία τα λιοντάρια του βουνού της Αμερικής, τα γνωστά πούμα (Puma concolor), που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, προσαρμόζουν την καθημερινότητά τους σύμφωνα με την ανθρώπινη παρουσία.
Όταν είναι εφικτό, τα ζώα είναι πιθανό να επιλέξουν περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπινης δραστηριότητας καθώς θεωρούν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνες. Ωστόσο, ζώα που δεν έχουν την επιλογή αυτή, με σκοπό να αποφύγουν τον άνθρωπο, αλλάζουν τα μοτίβα της καθημερινότητάς τους.
Έτσι, τα λιοντάρια του βουνού μείωσαν την ημερήσια δραστηριότητα και έγιναν πιο νυκτόβια σε περιοχές με υψηλά επίπεδα αθλητικών δραστηριοτήτων, συγκριτικά με τα ζώα που ζουν σε πιο απομονωμένες περιοχές και είναι πιο δραστήρια την αυγή ή το σούρουπο.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι αισιόδοξα σύμφωνα με τους ερευνητές καθώς αποδεικνύουν ότι συντελείται συνύπαρξη ανθρώπου-άγριας ζωής.
«Οι άνθρωποι απολαμβάνουν ολοένα περισσότερο την αναψυχή στη φύση, κάτι που είναι φανταστικό», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια Έλις Μπόλας και η ευελιξία που παρατηρείται στα ζώα είναι θετική ένδειξη που επιτρέπει σε ανθρώπους και άγρια ζώα να μοιράζονται τις φυσικές περιοχές μαζί. Τα πούμα, όπως είπε η Μπόλας, εργάζονται για να επιτευχθεί η συνύπαρξη.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις κινήσεις 22 πούμα που ζουν στα βουνά της Σάντα Μόνικα το διάστημα μεταξύ 2011 και 2018, τοποθετώντας GPS και περιλαίμια με επιταχυνσιόμετρο. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και υπολόγισαν την ανθρώπινη δραστηριότητα στα σημεία όπου κινούνται τα ζώα.
Ο Σεθ Ράιλι, διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων έκανε λόγο για «πραγματικά σημαντικά» αποτελέσματα που αποκαλύπτουν πόσο ο άνθρωπος επηρεάζει την άγρια ζωή.
Την ίδια στιγμή, προκύπτει ότι ένας μεγάλος πληθυσμός του συγκεκριμένου αιλουροειδούς παραμένει κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές στον κόσμο, κάτι που δε θα ήταν δυνατό αν δεν ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δε σημαίνει πως τα πούμα πρέπει να επωμιστούν όλο το βάρος της συνύπαρξης, αλλά οι άνθρωποι καλούνται να βοηθήσουν ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι και τα άγρια ζώα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γνωρίζουν ότι για κάποια είδη η αυγή ή το σούρουπο παραμένουν οι καλύτερες στιγμές για αυτά, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγούν τη νύχτα καθώς τα πούμα σε κατοικημένες περιοχές προτιμούν να είναι δραστήρια εκείνες τις ώρες.
Δεν είναι σπάνιο, λιοντάρια το βουνού να εντοπίζονται νεκρά ενώ προσπαθούν να διασχίσουν πολυσύχναστους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν προκλήσεις από πυρκαγιές, περιορισμένη βιοποικιλότητα και βιότοπους που έχουν υποβαθμιστεί.
«Ακόμη και κάτι τόσο αβλαβές όσο ο αθλητισμός μπορεί να προστεθεί στους στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούμε στη ζωή τους», συνέχισε η Μπόλας, αλλά δήλωσε αισιόδοξη έπειτα από τη διαπίστωση του ευέλικτου προγράμματος των πούμα.
Photo: UC Davis/ Katherine E Kerlin/ National Park Service
Διαβάστε ακόμη
Airbnb: Πώς η Βαρκελώνη έφτασε σε ρεκόρ κλειστών ακινήτων και σε εκτόξευση ενοικίων
Πώς η καθιστική καθημερινότητα μειώνει το προσδόκιμο ζωής μας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα