Η διπλή ανατροπή στον ενεργειακό χάρτη, αφενός με την κλιματική κρίση που επιτάσσει την επιτάχυνση για την επίτευξη του στόχου του net-zero, αφετέρου με την αναγκαστική απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, πυροδοτεί τον ανταγωνισμό των ισχυρών ομίλων για όλο και μεγαλύτερα projects πράσινου υδρογόνου.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη παραγγελία ηλεκτρολυτών κλίμακας gigawatt είναι γεγονός και αφορά υπεράκτιο έργο πράσινου υδρογόνου με αιολική ενέργεια.
Η αμερικανική Plug Power υπέγραψε σύμβαση με την H2 Energy Europe για την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού για έργο που θα αναπτυχθεί στη Δανία, όπως αναφέρει το Recharge.
Ειδικότερα, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρολυτών Plug Power έχει δώσει εντολή να παραδοθεί μια μονάδα 1GW, -η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι σήμερα-, στην εταιρεία υδρογόνου H2 Energy Europe στο πλαίσιο ενός υπεράκτιου αιολικού έργου στη Δανία, το οποίο προβλέπεται να παράγει αρκετά πράσινα καύσιμα για τη λειτουργία περίπου 15.000 βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.
Η ηλεκτρική ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα συνδέεται στην ξηρά μέσω H2 hub στο λιμάνι Esbjerg, όπου οι ηλεκτρολύτες PEM της Plug Power θα παράγουν μέχρι και 100.000 τόνους ετησίως για χρήση σε φορτηγά κυψελών καυσίμου της Hyundai που παρέχονται στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης μεταξύ της H2 Energy και της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το έργο είναι εντελώς απαλλαγμένο από επιδοτήσεις, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο επειδή το πράσινο υδρογόνο είναι ήδη οικονομικά ανταγωνιστικό με το ντίζελ στη Δανία, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι. «Βλέπουμε το πράσινο υδρογόνο ως το μέλλον και έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός gigafactory για την παραγωγή ηλεκτρολυτών.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η παραγωγική μας ικανότητα ήταν καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή μας για τη μεγαλύτερη παραγγελία στον κόσμο μέχρι σήμερα, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε σε αυτό το έργο με την H2 Energy», δήλωσε ο Andy Marsh, Διευθύνων Σύμβουλος της Plug Power.
Η εγκατάσταση στο συγκρότημα της H2 Energy έχει προγραμματιστεί για το 2024, ενώ το πρώτο υδρογόνο αναμένεται να παραχθεί το 2025.
Ο Rolf Huber, Διευθύνων Σύμβουλος της H2 Energy, η οποία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Phillips 66 για την κατασκευή περισσότερων από 250 σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, δήλωσε:
«Η μοναδική γνώση και η θέση της Plug Power στο οικοσύστημα του πράσινου υδρογόνου έκανε την επιλογή συνεργασίας μας πολύ εύκολη. Έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες για μείωση των εκπομπών CO2 και τη δημιουργία ενός κόσμου όπου το υδρογόνο είναι το μέλλον της ενέργειας».
Η H2 Energy Europe με έδρα την Ελβετία είναι κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και ο κολοσσός Trafigura.
Η συμφωνία με την H2 Energy είναι η τελευταία από μια σειρά μεγάλες διεθνείς παραγγελίες ηλεκτρολυτών για plug power, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας 250MW στην Αυστραλία, μιας μονάδας 100MW για στην Αίγυπτο, και μιας μονάδας 10MW για τη MOL στην Ουγγαρία.
TotalEnergies και Orsted
Την ίδια ώρα, TotalEnergies και Orsted έχουν καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου συμπλέγματος πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, με ηλεκτρολύτη 600MW. Η TotalEnergies δήλωσε ότι θα τροφοδοτήσει “το μεγαλύτερο σύμπλεγμα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο” με υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εάν η κοινή προσφορά της με τον κολοσσό Orsted είναι επιτυχής στον τελευταίο ολλανδικό διαγωνισμό για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι δύο όμιλοι συμμετείχαν στο γύρο για 1,4GW-plus του Hollandse Kust West (HKW).
Στο πλαίσιο της προσφοράς, η TotalEnergies τονίζει ότι «600MW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, θα καταστεί δυνατό μέχρι το 2027, και το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο HKW».
Στον ίδιο διαγωνισμό έδωσαν το «παρών» και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, όπως η BP, που δεσμεύθηκε για έργο πράσινου υδρογόνου με 500MW ηλεκτρόλυσης, αλλά και η Shell μαζί με την Eneco (Mitsubishi).
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το HKW αναμένονται μετά το καλοκαίρι.
Το μηδενικής επιδότησης Hollandse Kust West αποτελεί μέρος μιας φιλόδοξης προσπάθειας της Ολλανδίας με στόχο το διπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας σε 21GW έως το 2030.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς προχωρούν τα deals με τους Άραβες – Ανοίγει ο δρόμος για νέες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Ποια ακίνητα αγοράζουν τώρα Έλληνες και ξένοι στην Αθήνα (πίνακες)
Αυτό είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο – Πουλήθηκε για $143 εκατ. (pics)