Οι ωκεανοί «πνίγονται» στα πλαστικά με τα θαλάσσια είδη να καταναλώνουν περισσότερα μικροπλαστικά από πλαγκτόν ως αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης -κυρίως- συσκευασιών μίας χρήσης και των κακών πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων.
Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να διαταραχθεί η ισορροπία ολόκληρων οικοσυστημάτων, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιδρά ακόμα και στο μέγεθος και βάρος των ψαριών.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των υδάτων, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τροφή μεταξύ των διαφόρων ψαριών στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού βάρους τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το ατομικό βάρος και τη συνολική βιομάζα 13 ειδών ψαριών -ανάμεσά τους σκουμπρί, του γαύρος και σαρδέλα- καταλήγοντας πως τις δεκαετίες του 1980 και του 2010 τα ψάρια ήταν ελαφρύτερα.
Τη δεκαετία του 1980 η απώλεια βάρους αποδόθηκε στο μεγαλύτερο πληθυσμό της ιαπωνικής σαρδέλας, η οποία αύξησε τον ανταγωνισμό για τροφή με άλλα είδη.
Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 2010 ο αριθμός της ιαπωνικής σαρδέλας και του σκουμπριού δεν αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εκτιμούν πως η κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων οδήγησε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τροφή.
Αλλωστε, εξηγούν οι ειδικοί, με την υψηλότερη θερμοκρασία το ανώτερο στρώμα του ωκεανού, στο οποίο υπό κανονικές συνθήκες κυριαρχεί ζωντανή ύλη πλαγκτόν, φιλοξενεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά για τα ψάρια.
«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταβάλει το χρόνο και τη διάρκεια της άνθισης του φυτοπλαγκτόν η οποία πλέον ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζεται με βασικές περιόδους του κύκλου ζωής των ψαριών. Επιπλέον, από άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται κι η μετανάστευση των ψαριών, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την αλληλεπίδραση των ψαριών και τον ανταγωνισμό για τους πόρους», αναφέρει ο καθηγητής Σινίτσι Ίτο, επικεφαλής της μελέτης.
Οι συνέπειες δεν αφορούν αποκλειστικά στη διαβίωση των ψαριών, αλλά και στην τοπική κοινωνία καθώς απειλείται το μέλλον της αλιείας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το 2019, στο βορειοδυτικό Ειρηνικό καταγραφόταν σχεδόν το ¼ του παγκόσμιου συνόλου των ψαριών που αλιεύονται και πωλούνται. Ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου του Τόκιο τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν.
Όλα αυτά τη στιγμή που το ψάρι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ιαπωνίας με το σούσι, το τακογιάκι, το σκουμπρί στη σχάρα και άλλα να πρωταγωνιστούν στα πιάτα της χώρας.
Η αυτάρκεια της Ιαπωνίας σε θαλάσσια είδη μειώνεται σταδιακά εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρατηρούν οι ερευνητές, με την τοπική αλιεία να αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις από τις μειωμένες πωλήσεις και τις χαμηλότερες τιμές, τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και την αύξηση του κόστους ζωής. Εντούτοις, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη με τους αρμοδίους να καλούνται να διαχειριστούν τους ωκεάνιους πόρους υπό τα δυσοίωνα σενάρια της κλιματικής αλλαγής.
Ο Ίτο εκφράζει ελπίδες οι φορείς να αξιοποιήσουν έρευνες όπως αυτή του πανεπιστημίου του Τόκιο για να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές, οι οποίες παρατηρούνται στον ωκεανό ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον.
«Η διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων θα πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες επιπτώσεις των κλιματικών συνθηκών. Η κατάσταση που βιώνουν τα ψάρια είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι πριν από δεκαετίες», εξήγησε και τόνισε όπως αν δε σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεαστεί και η ποιότητα των ψαριών.
Παλαιότερη μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων από 17 πανεπιστήμια που δημοσιεύθηκε στο Science είχε αναδείξει το ίδιο πρόβλημα έπειτα από έρευνα σε 4.292 θηλαστικά, ασπόνδυλα, φυτά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς θαλάσσιων ειδών στη Βόρεια Θάλασσα και τον Ειρηνικό. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ψάρια, αλλά και είδη φυτών και ασπόνδυλων συρρικνώθηκαν, ενώ σε άλλα είδη αυξήθηκε το μέγεθός τους. Παρότι η ομάδα εξακολουθεί να διενεργεί έρευνα αναζητώντας τα αίτια των αλλαγών αυτών, εικάζεται ότι η μεταβολή αποτελεί συνέπεια της υπερθέρμανσης.
Ένα ακόμα στοιχείο που αναδείχθηκε από τη μελέτη είναι σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Ινές Μάρτινς από το πανεπιστήμιο του Γιορκ ότι δε συρρικνώνεται μόνο το μέγεθος του σώματός τους, αλλά ότι τα μεγαλύτερα είδη εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από μικρότερα.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)
Έρχεται το νέο 5άστερο… glamping «91 Αthens Riviera» στη Βούλα – Oι τιμές (pics)
H πιο ακριβή και σπάνια Rolls-Royce με το ελληνικό όνομα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ