search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Αύξηση κατά 50% των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ στην ΕΕ ως το 2025

Όπως δήλωσε ο Β. Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ, οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ μετά την ουκρανική κρίση - Τι είπε για για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και για το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB)

Η εξαγωγική δύναμη των ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 50% μέχρι το 2025, βάσει των αδειοδοτημένων και υπό εξέλιξη πρότζεκτ, δήλωσε χθες ο Β. Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο 1st East Macedonia & Thrace Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ μετά την ουκρανική κρίση, στέλνοντας στην Ευρώπη πάνω από 70 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά) LNG, όγκο διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με μεγάλο μέρος αυτών των φορτίων να πέρασε μέσω Ελλάδας.

«Μαζί με το Κατάρ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στα επόμενα χρόνια και φυσικά αυτό συνδέεται και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος της ανθεκτικότητας που η Ελλάδα οικοδομεί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε ο κ.Πάιατ, συμπληρώνοντας ότι το πρότζεκτ αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μίλησε ακόμη και για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και για το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), τον οποίο χαρακτήρισε «γραμμή ζωής» για τους Βούλγαρους, όταν η ρωσική πλευρά κατέβασε τους διακόπτες της παροχής αερίου προς τη χώρα τον περασμένο Μάιο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πάιατ και στον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμα πρότζεκτ που οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά. Όσον αφορά δε, την πράσινη μετάβαση, ο κ. Πάιατ είπε ότι η βέλτιστη ενεργειακή ασφάλεια είναι αυτή που δεν στηρίζεται σε έναν και μοναδικό προμηθευτή ορυκτών καυσίμων, επικροτώντας την πολιτική της κυβέρνησης ως προς την προώθηση των πράσινων καυσίμων στην Ελλάδα αναφέροντας ενδεικτικά την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα, το υδρογόνο και άλλες ΑΠΕ.

Οπως είπε, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν κρίσιμη παράμετρο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μια από τις ειρωνείες της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ότι επιτάχυνε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει ο διαρκώς εξελισσόμενος ρόλος της  Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εξελισσόμενο από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ.Πάιατ αναφέρθηκε στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και στη συναίνεση που υπάρχει ως προς το πόσο κρίσιμα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε εγκαίρως και ότι είχε ήδη σχηματιστεί μια σημαντική υποδομή αγωγών και διασυνδετήριων αγωγών, ακριβώς τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να χρησιμοποιεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους ως όπλο.

Αυτό, πρόσθεσε, διασφάλισε ανθεκτικότητα στην ΕΕ και επέτρεψε στην Ευρώπη να «πλοηγηθεί» επιτυχώς κατά τον χειμώνα, δείχνοντας ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο ότι δεν στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, για να διασπάσει τη Διατλαντική κοινότητα και να μειώσει την αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς.

Διαβάστε ακόμη

«Κυνηγοί» κληρονομιών με αμοιβή το 10% της «λείας»

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές

Έρευνα: 800.000 Έλληνες στα δίχτυα του παράνομου τζόγου – Πόνταραν 1,4 δισ. ευρώ (pics)

 

 

Exit mobile version