Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα και το βάρος του να ξεπεράσει τους 21 τόνους, τρέφεται με πλαγκτόν και η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) το κατατάσσει ανάμεσα στα απειλούμενα είδη, με τον ακριβή αριθμό του να μην είναι σαφής, αλλά να υπολογίζεται ανάμεσα στα 130.000 και τα 200.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ψάρι, ο «ευγενικός γίγαντας» των θαλασσών, ο φαλαινοκαρχαρίας, περιβάλλεται από μυστήριο όχι μόνο σχετικά με τον αριθμό του, αλλά και γύρω από την αναπαραγωγή του, καθώς όπως αναφέρει το WWF, δεν έχει καταγραφεί ποτέ η γέννηση των μικρών του, ενώ είναι σπάνιο να τα συναντήσει κανείς. Την ίδια ώρα, εντυπωσιάζουν όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, όπως το μέγεθος του στόματός του που μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο, οι 300 σειρές με μικροσκοπικά δόντια και τα «φίλτρα» που χρησιμοποιεί για την τροφή του, αλλά και την ικανότητά του να καταδυθεί ακόμα και ως τα 1.000 μέτρα.

Μπορεί οι φαλαινοκαρχαρίες να προστατεύονται από την αλιεία σε πολλές χώρες, αλλά οι απειλές δεν είναι λίγες. Ανάμεσα σε αυτές η ζήτηση για τα πτερύγια και το κρέας τους, αλλά και ο τουρισμός.

Σε όλα αυτά προστίθεται η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση των θαλασσών, εξαιτίας των οποίων τα συμπαθή ψάρια αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον με αποτέλεσμα να ανακατανέμεται ο πληθυσμός τους τους και να κινδυνεύουν στα νέα ενδιαιτήματα από τη διέλευση πλοίων.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Φρέγια Γούμερσλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βρετανική Ένωση Θαλάσσιας Βιολογίας (MBA), διεξήγαγε μία ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τις «αόρατες» συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change οι φαλαινοκαρχαρίες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να πληγούν από τη διέλευση πλοίων εξαιτίας της αλλαγής των ενδιαιτημάτων τους.

Ουσιαστικά, τα ψάρια αυτά αναγκάζονται να «μεταναστεύσουν» προς αναζήτηση τροφής, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας επιδρά αρνητικά στη θαλάσσια χλωρίδα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έλλειψη των απαραίτητων συστατικών για τη διαβίωσή τους.

«Το μοντέλο μας προβλέπει απώλειες βασικών ενδιαιτημάτων άνω του 50% σε ορισμένα εθνικά ύδατα έως το 2100, με γεωγραφικές μετατοπίσεις άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Μεγαλύτερη καταλληλότητα ενδιαιτημάτων προβλέπεται στα όρια των περιοχών, αυξάνοντας τη συνύπαρξη φαλαινοκαρχαριών με μεγάλα πλοία», αναφέρουν οι ερευνητές που προβλέπουν ένα δυσοίωνο, αν όχι ζοφερό μέλλον για τους φαλαινοκαρχαρίες, οι στενές… επαφές των οποίων με τα θηριώδη πλοία εκτιμώνται ολοένα συχνότερες. Αν δεν αναζητηθούν λύσεις οι συναντήσεις τους μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

«Οι βιολογικές αντιδράσεις στην υπερθέρμανση είναι ήδη εμφανείς σε επίγεια και θαλάσσια ταξινομικά είδη. Καθώς το περιβάλλον αλλάζει, τα είδη πρέπει είτε να προσαρμοστούν, είτε να ανεχτούν, να μετακινηθούν ή να αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση», εξηγούν οι επιστήμονες και καλούν τους αρμόδιους να εφαρμόσουν σειρά μέτρων για τον περιορισμό των απειλών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ αυτών η θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τους φαλαινοκαρχαρίες, μειώνοντας την πιθανότητα να τραυματιστούν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τα διερχόμενα πλοία.

Επιπλέον, η ανάπτυξη και η επιβολή κατευθυντήριων γραμμών για την αλλαγή δρομολογίων της ναυτιλίας μακριά από τα ενδιαιτήματα θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει σημαντικά τα περιστατικά, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι οι συλλογικές προσπάθειες ανάμεσα σε επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγετών του κλάδου είναι ζωτικής σημασίας.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Ρεκόρ εσόδων και νέα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα