Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, ξεπερνούν τα έξι μέτρα σε μήκος και αγγίζουν τα 1.400 κιλά σε βάρος.
Το χαρακτηριστικό, όμως, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους του είδους είναι η μακροζωία του, αφού εκτιμάται ότι οι Somniosus microcephalus μπορούν να ζήσουν για να… σβήσουν ακόμα και 400 κεράκια.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανέλυσαν το γονιδίωμά τους αποκαλύπτοντας γενετικές προσαρμογές που συνδέονται με τη ζωή, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την επιβίωσή τους.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, οι ειδικοί αναφέρουν πως διεξήχθη μελέτη της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος για να διερευνηθούν οι γενετικοί παράγοντες που συνδέονται με τη μακροζωία και την παραμονή του στα βαθιά ύδατα.
Αναλύοντας δείγμα αίματος και ιστών από θηλυκό καρχαρία Γροιλανδίας που εντοπίστηκε στο Kongsfjorden του Αρχιπελάγους Svalbard, αναζήτησαν απαντήσεις σχετικά με τη μακροζωία του είδους, την αντοχή στον καρκίνο και την προσαρμογή του στις περιβαλλοντικές μεταβολές.
Αφού δημιούργησαν έναν λεπτομερή χάρτη ολόκληρου του γενετικού κώδικα του καρχαρία αποτυπώνοντας την πραγματική δομή των χρωμοσωμάτων, διαπίστωσαν ότι το γονιδίωμά του είναι τεράστιο (5,9 Gb), γεγονός που υποδηλώνει ότι διαθέτει μεγάλο όγκο γενετικών πληροφοριών και εντόπισαν 37.125 γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Κατάφεραν να καταγράψουν τα γονίδια του καρχαρία σε ποσοστό 86,5% και όταν τα συνέκριναν με άλλων ειδών, κατέληξαν πως ορισμένες οικογένειες εξ αυτών είχαν αυξηθεί σε αριθμό, ενώ άλλες είχαν συρρικνωθεί.
Οι διευρυμένες οικογένειες γονιδίων περιλαμβάνουν γονίδια που σχετίζονται με σημαντικές λειτουργίες όπως τον έλεγχο φλεγμονών και την ανοσολογική απόκριση, την επιδιόρθωση κατεστραμμένου DNA, η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος και τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις.
Με απλά λόγια, ο καρχαρίας Γροιλανδίας διαθέτει μια ισχυρή γενετική ρύθμιση για την προστασία των κυττάρων του, τη διαχείριση της φλεγμονής και την καταπολέμηση των ασθενειών, επομένως μπορεί να εξηγήσει γιατί ζει για τόσα πολλά χρόνια και είναι ανθεκτικό στις ασθένειες.
Ο καθηγητής Σιγκεχάρου Κινοσίτα του Πανεπιστημίου του Τόκιο εξήγησε πως η ανάλυση του DNA του καρχαρία της Γροιλανδίας αποκάλυψε μεγάλο αριθμό γονιδίων που μειώνουν το ρυθμό γήρανσης και επιτρέπουν τη μακροζωία. Πρόσθεσε, δε, ότι η αύξηση των γονιδίων που σχετίζονται με το μεταγραφικό παράγοντα NF-κΒ – ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων σε βασικές κυτταρικές διεργασίες – θα μπορούσε να συνδέεται με τη μακροζωία του καρχαρία της Γροιλανδίας.
Επιπλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ζώο χρησιμοποιεί μέρος των γονιδίων αντίστροφα για να επιδιορθώσει το DNA και να καταστείλει τις μεταλλάξεις.
Όπως αναφέρει το Phys.org οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ενηλικιώνονται σε ηλικία περίπου 150 ετών, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους στην υπεραλίευση και στις περιβαλλοντικές μεταβολές.
Τα ευρήματα της έκθεσης βοηθούν τους ειδικούς να κατανοήσουν τη δυναμική των πληθυσμών, την εξελικτική ιστορία και τις πιθανές μεθόδους μέσω των οποίων διατηρήθηκε αυτό το είδος.
Επιπλέον, αποδεικνύουν την ισχυρή σύνδεση οικογενειών γονιδίων και μακροζωίας, ανοσολογικής απόκρισης και αντίστασης στον καρκίνο, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες που δυνητικά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για τη μελλοντική έρευνα γύρω από την ανθρώπινη υγεία και γήρανση.
Διαβάστε ακόμη
Μυτιληναίος: Σωστή επιλογή η ένταξη της Metlen στο LSE – EBITDA άνω των €2 δισ. μέχρι το 2028
ΑΒΑΞ: Στην τελική ευθεία το α’ τμήμα της Πατρών – Πύργου
Τα ακριβότερα χειρόγραφα που έχουν πουληθεί ποτέ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα