Έχει αντέξει σε εξαιρετικά χαμηλές, αλλά και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε σφοδρές βροχοπτώσεις, σε ισχυρούς ανέμους και όμως αποδεικνύεται πολύ… σκληρό για να πεθάνει.

Ο 1647 ετών θάμνος αρκεύθου που βρίσκεται στα βόρεια της Φινλανδικής Λαπωνίας, με κορμό που δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά σε ύψος, αναγνωρίστηκε επίσημα ως το αρχαιότερο ξυλώδες φυτό στην Ευρώπη.

Μελέτη που διεξήχθη από διεθνή ερευνητική ομάδα και δημοσιεύθηκε στο Ecology της Ecological Society of America, αποκαλύπτει ότι το γηραιό φυτό ξεπερνά κατά τέσσερις αιώνες τα υπόλοιπα αναγνωρισμένα αρχαιότερα δέντρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Μάρκο Καρέρ, καθηγητή στο Τμήμα Συστημάτων Εδάφους και Αγροδασοκομίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, αναμένεται να βοηθήσει τους ειδικούς να συγκεντρώσουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οργανισμοί, όπως τα φυτά, αντιμετωπίζουν τις κλιματικές μεταβολές και πώς διαμορφώνεται η ανάπτυξή τους μέσα στο χρόνο.

Photo: Ecology/ Department of Land Environment Agriculture and Forestry, University of Padova

Στο πλαίσιο μίας τέτοιας αναζήτησης, άλλωστε, οι ειδικοί εντόπισαν τον άρκευθο, καθώς μελετούσαν τους ξύλινους δακτυλίους δέντρων και φυτών.

Όπως εξήγησε ο Καρέρ, το είδος μπορεί να εντοπιστεί «από την Αλάσκα έως την Αίτνα, από την Ιαπωνία έως τη Σκωτία. Είναι ένα εξαιρετικά εκλεκτικό είδος, ικανό να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, όπως σε αμμόλοφους ή, αντίθετα, σε παγωμένα περιβάλλοντα κοντά σε παγετώνες. Από σήμερα, αυτό το ρεκόρ προστίθεται σε αυτό του αρχαιότερου θάμνου στον κόσμο».

Με τη σειρά της η Άντζελα Λουτσία Πρεντίν από το ίδιο πανεπιστήμιο, ανέφερε πως από τη μελέτη των δακτυλίων στους κορμούς εξάγονται σημαντικά δεδομένα, ωστόσο, επισημαίνει, όσο «κάποιος κινείται βορειότερα, τα δέντρα δίνουν τη θέση τους σε μικρότερα φυτά. Εξ ου και η ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα πολύ κοινό και μακρόβιο είδος, αλλά ικανό να παράγει δακτυλίους σαν δέντρα: ο άρκευθος ήταν τέλειος για τη μελέτη μας και έτσι ξεκινήσαμε τις αναλύσεις».

Βέβαια, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο προσδιορισμός της ακριβούς ηλικίας δεν είναι εύκολος, με την Ραφαέλα Ντιμπόνα, εκ των συντακτών της μελέτης, να τονίζει πως είναι απαραίτητο να μετρηθεί με ακρίβεια κάθε μεμονωμένος δακτύλιος και να συγκριθούν οι μετρήσεις με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλα άτομα από την ίδια περιοχή.

Η ανακάλυψη, συμπληρώνουν οι ερευνητές, όχι μόνο προσθέτει στοιχεία σχετικά με τη μακροζωία των φυτών, αλλά αναδεικνύει τη σημασία της συνέχισης των ερευνών στα πιο ακραία οικοσυστήματα. Εξάλλου, η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν τα ξυλώδη είδη και η βλάστηση σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Διαβάστε ακόμη  

Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς θέλει την Εθνική Ασφαλιστική – Πόσο κοντά είναι το deal

ΚΕΜΕΦ: Το νέο υπερόπλο κατά της φοροδιαφυγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με Χριστοδουλόπουλο, Κορασίδη και αδελφούς Χατζηιωάννου στο προσκήνιο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα