Στην Ιταλία λέγονται «bamboccioni», δηλαδή μεγάλα μωρά, στην Ελλάδα «μαμάκηδες». Το νόημα παραμένει το ίδιο: Ενήλικες που θα μπορούσαν να είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι, αλλά παραμένουν στο πατρικό σπίτι απολαμβάνοντας τις «υπηρεσίες» – κατά κύριο λόγο – της μαμάς, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τη βολή τους. Στη γειτονική χώρα, πριν περίπου 10 χρόνια μία οικογένεια είχε προσφύγει, μάλιστα, στη δικαιοσύνη καθώς δεν είχε κατορθώσει να πείσει τον 40χρονο γιο να φύγει από την οικογενειακή εστία. Η μητέρα του, δε, είχε νοσηλευτεί καθώς η εξάντληση από τις απαιτήσεις του… μονάκριβου και το στρες που βίωνε την εξουθένωσε.
Σε αντίθεση με την Ιταλίδα μητέρα που έχανε χρόνια από τη ζωή της εξαιτίας του γιου της, υπάρχει ένα είδος που ζει περισσότερο φροντίζοντας τα μικρά της ακόμα και όταν φτάσουν στην ενηλικίωση.
Ο λόγος για την αράχνη της οικογένειας Toxeus magnus, το θηλυκό της οποίας φροντίζει τους απογόνους ακόμα και όταν ενηλικιώνονται και αυτό της χαρίζει χρόνια.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο iScience, σύμφωνα με την οποία τα θηλυκά τείνουν να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά παρότι δαπανούν ενέργεια για την αναπαραγωγή και τη φροντίδα της οικογένειας.
Αναλυτικότερα, τα θηλυκά της Toxeus magnus που φροντίζουν τους απογόνους τους ακόμα και όταν εκείνοι είναι ανεξάρτητοι και μπορούν να τραφούν αυτόνομα, ζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη.
Συγκεκριμένα, τα μικρά αυτής της αράχνης είναι σε θέση να αναζητήσουν τροφή μόνα τους έπειτα από 21 ημέρες, ωστόσο η μητέρα τα φροντίζει για περίπου 40 ημέρες.
Η αράχνη αυτή συνήθως συναντάται στη νοτιοανατολική Ασία και έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι πηδάει, αλλά και ότι… «θηλάζει» τα μικρά της, αφού δίνει στα μικρά της μία ουσία που θυμίζει γάλα, το οποίο έχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό. Αυτός ο «θηλασμός», λοιπόν, αποδεικνύεται ζωογόνος για τις αράχνες.
Τα θηλυκά Toxeus magnus – οικογένεια που διακρίνεται από την ιδιαίτερα κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων – ζουν κατά μέσο όρο 95 ημέρες περισσότερο από τους συντρόφους τους, ενδεχομένως γιατί δε θέλουν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους πριν να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο.
Τι συμβαίνει, όμως, με τη συνουσία; Σύμφωνα με τη μελέτη δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα αρσενικά, αλλά επιτρέπει στα θηλυκά να ζουν πιο πολύ.
Οι ερευνητές μελέτησαν άτομα που είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή και άλλα που δεν είχαν καμία επαφή μέχρι το θάνατό τους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα θηλυκά που είχαν ζευγαρώσει έζησαν κατά 36,4% περισσότερο. Όσο για τα αρσενικά, ανεξαρτήτως αν είχαν ζευγαρώσει ή όχι η διάρκεια ζωής τους παρέμενε η ίδια. Όσες ομάδες ενήλικων αρσενικών μελετήθηκαν (χωρίς σεξουαλική επαφή, έπειτα από επαφή και ύστερα από πολλαπλές επαφές) διαπιστώθηκε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τη μακροζωία τους.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των απογόνων μοιάζει να μην επηρεάζει τα θηλυκά: Όσα παιδιά και να αποκτήσουν η διάρκεια ζωής τους παραμένει σταθερή.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της φροντίδας μικρών στη διάρκεια ζωής των θηλυκών αποκαλύπτοντας ότι παρατείνει τη μακροζωία των μητέρων, παρότι σε άλλα είδη έχει αποδειχθεί ότι έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση, όμως, του Toxeus magnus η μακροχρόνια μητρική φροντίδα ευνοεί τα θηλυκά που ζουν ώστε να διασφαλίσουν την καλή κατάσταση των απογόνων τους.
Από εξελικτική άποψη τα θηλυκά που ζευγαρώνουν ζουν αρκετά για να επιτύχουν την απόκτηση απογόνων, η οποία θα μπορούσε να είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την παράταση ζωής τους. Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδέχεται το ζευγάρωμα να είναι… ευεργετικό αφού «τα θρεπτικά συστατικά στα σπερματικά υγρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τα θηλυκά για σωματική συντήρηση και συγκεκριμένες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να ρυθμίζουν τη μακροζωία των θηλυκών έμμεσα μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος ή το ενδοκρινικό σύστημα».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Ευρωεκλογές: Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών – Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός
Ενέργεια: Γιατί «κλειδώνουν» αυξήσεις στα τιμολόγια και τους επόμενους μήνες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ