Έχουν κόκκινη μύτη, σέρνουν το έλκηθρο του Αγίου Βασίλη και… τρώνε κοιμισμένοι. Οι τάρανδοι μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για πολλούς που δε θέλουν να χάνουν χρόνο και ενέργεια με διάφορες δραστηριότητες, αφού αποτελούν την επιτομή του multitasking, καταναλώνοντας τροφή και παράλληλα απολαμβάνοντας έναν υπνάκο.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Βιοοικονομίας στο Τρούμσε της Νορβηγίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Current Biology, οι τάρανδοι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών διανύουν πολύ χρόνο καταναλώνοντας τροφή καθώς το χειμώνα είναι δυσεύρετη.
Σε μία προσπάθεια να δαπανήσουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια και να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι τάρανδοι μηρυκάζουν και κοιμούνται παράλληλα αφού ο χρόνος που χρειάζονται για την αναζήτηση και κατανάλωση τροφής καλύπτει σημαντικό μέρος της ημέρας.
«Εικάζουμε ότι στη φύση τα ζώα μηρυκάζουν τόσο πολύ που καλύπτει ακόμα και τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμούνται», δήλωσε η καθηγήτρια Γκαμπριέλα Βάγκνερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα από τέσσερις ενήλικες θηλυκούς ταράνδους, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής τους, δηλαδή πραγματοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών σε καθεμία από τις εποχές του χειμώνα, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, κατά τη διάρκεια των οποίων τα ζώα εκτέθηκαν σε σταθερό σκοτάδι, σταθερό φως και φυσική εναλλαγή μεταξύ ημέρας και νύχτας.
Οι μελετητές εστίασαν στον μεταβολισμό των ταράνδων καθώς επιθυμούν να κατανοήσουν πώς η φυσιολογία τους ανταποκρίνεται στις ιδιόμορφες διακυμάνσεις του φωτός που παρατηρούνται στις περιοχές της Αρκτικής.
Ειδικότερα, προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς ρυθμίζονται οι ρυθμοί ύπνου-αφύπνισης τους, καθώς δεν φαίνεται να διαθέτουν εσωτερικό βιολογικό ρολόι.
Όπως εξήγησε στο περιοδικό Wired η Μέλανι Φίρερ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης συνήθως, αν τα ζώα, ή οι άνθρωποι, τοποθετηθούν σε ένα περιβάλλον με σταθερές συνθήκες φωτισμού, εξακολουθούν να εμφανίζουν ρυθμούς που ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του 24ώρου, επειδή καθοδηγούνται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Στους ταράνδους, όμως, αυτή η ικανότητα δεν εντοπίζεται.
«Προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έχουν μετρήσει τη δραστηριότητα των ταράνδων έχουν δείξει ότι δεν έχουν 24ωρους ρυθμούς υπό σταθερές συνθήκες φωτισμού», πρόσθεσε η καθηγήτρια.
Επομένως, διατυπώθηκε η υπόθεση ότι οι τάρανδοι είχαν ένα αδύναμο ή ανύπαρκτο κιρκάδιο ρολόι. Η απουσία των κιρκαδιανών ρυθμών εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού της Αρκτικής.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων ήταν να προσπαθήσουν να κατανοήσουν πώς οι τάρανδοι ρυθμίζουν τον ύπνο τους σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα. Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι τάρανδοι κοιμούνται το ίδιο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές εποχές, παρότι παραμένουν δραστήριοι.
Οι αναλύσεις των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων τους κατά τη διάρκεια του μηρυκασμού παρουσιάζουν ομοιότητα με εκείνα του ύπνου non-REM. Και ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται, γράφουν οι ερευνητές, υποδηλώνει ότι δεν είναι πλήρως ξύπνιοι ενώ καταναλώνουν τροφή. Με λίγα λόγια είναι μισοκοιμισμένοι ακόμα και όταν τρώνε. Οι ειδικοί, εκτιμούν ότι ο μηρυκασμός μειώνει την ανάγκη για ύπνο.
Αν, μάλιστα, μία εποχή όπως το καλοκαίρι ένας τάρανδος αναμάσησε περισσότερη τροφή τότε θα χρειαστεί λιγότερο ύπνο NREM, εξηγεί η Φίρερ, η οποία ωστόσο τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα τροφής.
«Τον χειμώνα οι τάρανδοι τρώνε πολύ λιγότερο, αλλά η τροφή που τρώνε περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο μηρυκασμό για να χωνευτούν. Γι’ αυτό και οι τάρανδοι έχουν την ανάγκη να μηρυκάζουν πολύ το χειμώνα», αναφέρει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ότι κατάφεραν να συνδυάσουν τη δραστηριότητα της κατανάλωσης τροφής με αυτή του ύπνου αποτελεί μοναδική στρατηγική, με την οποία μπορούν να ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες ανάπαυσης και διατροφής.
Αυτή η ικανότητα, επιτρέπει στους ταράνδους να διατηρούν μια σταθερή διατροφή το καλοκαίρι, όταν η τροφή είναι άφθονη, εν όψει του αρκτικού χειμώνα και τους διαφοροποιεί από άλλα ζώα που καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της αναζήτησης τροφής και του ύπνου.
«Φαίνεται ότι ο ύπνος, ακόμη και όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος, είναι σημαντικός για να λειτουργούν οι τάρανδοι, αλλιώς δεν θα το έκαναν», κατέληξε η Φύρερ.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Αναστηλωτική ΑΤΕ: Γιατί κινδυνεύει να χάσει μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στην πλ. Αττικής (pic)
ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδείσους»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ